POČEO JE POST: 10 najboljih posnih recepata koji će vas oduševiti - Volim Podgoricu

POČEO JE POST: 10 najboljih posnih recepata koji će vas oduševiti

Danas je počeo veliki božićni post. Božićni post ili Mala četrdesetnica traje od 28. novembra do pričešća vjernika na božićnoj liturgiji, 7. januara i podrazumijeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših djela i zlih misli.

Tjelesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, kako kaže patrijarh Pavle, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mjestu posadi ono što je dobro.

1. Kačamak
Potrebno je:
300 gr bijelog ili žutog kukuruznog brašna,1/2 litre vode, so.
Priprema:
Vodu posoliti i pustiti da provri. Kad voda provri, sipati brašno u tankom mlazu i neprekidno miješati. Dobro skuvan kačamak ne smije da ima grudvice, a kuva se najmanje desetak minuta na jakoj vatri uz neprekidno miješanje drvenom varjačom. Može se jesti sam ili kao prilog uz bilo koje jelo od ribe, riblji paprikaš, sataraš od povrća, sos od paradajza ili prepržen luk.

Foto PrintscreenFoto Printscreen

2. Paprike punjene žitom
Potrebno je:
8 paprika, 200 g bukovače, 500 g pšenice, 3 čena bijelog luka,100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kašičice slatke paprike, bosiljak.
Priprema:
Sitno isjeckajte praziluk i bukovače, a paradajz isjecite na kockice. Izdinstajte bijeli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samljeveno žito. Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smjesom napunite paprike. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

Foto PrintscreenFoto Printscreen

3. Knedle od krompira
Potrebno je:
500 gr krompira, 500 gr brašna, prezle, so.
Priprema:
1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamijesiti sa brašnom. Dobro izrađeno tijesto razviti oklagijom, pa ga sjeći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu. Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu. Valjati ih u prezle i služiti tople kao prilog (sa ribom recimo).

Foto ProfimedijaFoto Profimedija

4. Čorba od povrća
Potrebno je:
1 krompir, 1 šargarepa, 1 glavica crnog luka, 1 paprika, 2 l vode, 1/2 l soka od paradajza, 2 kašike začina, 1 veza peršuna, so.
Priprema:
Očistiti i oprati, zatim sitno isjeckati krompir, šargarepu, crni luk i papriku. Naliti vodom i skuvati. Pred kraj dodati sok od paradajza, začin i skloniti sa vatre. Posoliti po ukusu i dodati vezicu seckanog peršuna.

Foto ProfimedijaFoto Profimedija

5. Slani krompir
Potrebno je:
2 kg krompira, 1 veća veza peršuna, 2 kašike vegete, so.
Priprema:
Krompir oljuštiti i isjeći na kocke. Naliti vodom da ogrezne, pa staviti kašičicu soli i kuvati na tihoj vatri. Kada je kuvan, skloniti sa vatre i umiješati sitno iseckan peršun. Jelo možete služiti uz sok od paradajza ili rendani ren.

Foto ShutterstockFoto Shutterstock

6. Riblji paprikaš
Potrebno je:
1 kg ribe (som ili smuđ, šaran i kečiga), 3 glavice crnog luka, 4 paprike, 5 paradajza, 1 ljuta papričica, biljni začin, litar i po vode, so.
Priprema:
Sitno isjeckani crni luk izdnistati s isjeckanim paprikama, paradajzom i ljutom papričicom. Dospe se voda, u koju se ubaci na sitnije komade isečena riba i biljni začin. Posoliti po želji. Paprikaš se kuva na tihoj vatri bez mešanja, samo se povremeno prodrma lonac.

Foto ProfimedijaFoto Profimedija

7. Bijeli pasulj na vodi
Potrebno je:
1/2 kg bijelog pasulja, 250 g crnog luka, 1 šargarepa, 1 suva paprika, 2 kašike brašna, aleva paprika, so.
Priprema:
Uveče potopiti pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocijediti, naliti drugom vodom i staviti da provri. Ponovo ga ocijediti i naliti vodom koliko da ogrezne. Dodati sjeckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.

Foto ProfimedijaFoto Profimedija

8. Punjene jabuke
Potrebno je:
4 velike kisele jabuke, 100 gr. jezgra oraha, 4 supene kašike meda, supena kašika suvog grožđa.
Priprema:
Jabuke ne treba ljuštiti. Nožem ili kašičicom izvaditi sredinu jabuke vodeći računa da donji deo ostane čitav. Izmrviti orahe i pomešati ih sa suvim grožđem. Ovom smesom napuniti jabuke. Kuvati jabuke (najbolje na pari) 15 minuta. Med se dodaje neposredno pred serviranje.

Foto ProfimedijaFoto Profimedija

 

9. Svetogorska čorba
Potrebno je:
Glave od više vrsta morske ribe, 5-7 glavica crnog luka, 4-5 šargarepa, posna sitna tjestenina, korijen celera, aleva paprika, so, nekoliko zrna bibera, celerov i peršunov list, mirođija.
Priprema:
Riblje glave skuvati sa 2-3 glavice crnog luka, 2-3 šargarepe, korenom celera i nekoliko zrna bibera. U drugom sudu propržiti 3-4 glavice crnog luka i dve šargarepe, isečene na kolutove. Naliti vodom u kojoj se kuvale glave od ribe, prethodno proceđenom. Očistiti meso od kostiju i dodati u čorbu. Posoliti, pobiberiti, a malo aleve paprike dodati direktno u kipuću čorbu. Na kraju dodati testeninu, kratko kuvati i skloniti sa vatre. Posuti seckanim lišćem celera, peršuna i mirođije.

10. Tufahije
Potrebno je:
700 gr jabuka, 500 gr šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1/2 l vode, sok od pola limuna.
Za fil:
150 gr šećera,100 gr oraha, 50 gr badema, 50 grama trešanja iz kompota, 1 kesica vanilin šećera, 5 banana, 1 limun.
Priprema:
Za tufahije odabrati vrstu jabuka koja se pri kuvanju ne raspada. Jabuke oprati, oljuštiti, pa kašičicom oštrog vrha ili nožem izvaditi srce i semenke. Pripremljene jabuke staviti u ključalu vodu sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kuvati desetak minuta i paziti da se jabuke ne raspadnu.
Kuvane i oceđene jabuke staviti na tacnu, a u vodu u kojoj su se kuvale dodati šećer i sok od limina, pa skuvati gust sirup. Pomešati šećer, vanilin šećer, mlevene orahe, bademe, istruganu koru od limuna i dobro umućene banane. Sve dobro promešati, nafilovati jabuke i preliti ih sirupom. Na kraju, tufahije ukrasiti pireom od banane i po jednom trešnjom iz kompota.

(balkanspress)

1 komentar

  1. I am curious to find out what blog platform you have been utilizing? I’m experiencing some small security issues with my latest website and I would like to find something more secure. Do you have any suggestions?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com