Ambasadori NATO-a preporučili šefovima diplomatija da pozovu Crnu Goru u Alijansu - Volim Podgoricu

Ambasadori NATO-a preporučili šefovima diplomatija da pozovu Crnu Goru u Alijansu

Ambasadori NATO-a su preporučili šefovima diplomatija da pozovu Crnu Goru u NATO, saopštio je crnogorskim novinarima u Briselu ambasador Slovačke Tomaš Valašek. Ipak, on je istakao da je rano za slavlje jer konačnu odluku donose ministri vanjskih poslova država članica NATO-a.

“Naravno, samo ministri odlučuju, ono što znam u ovom trenutku je da su ambasadori preporučili ministrima da Crnoj Gori uruče pozivnicu, ali ponavljam samo ministri odlučuju. Dosadašnja praksa je pokazala da veoma rijetko ministri donesu odluku koja se razlikuje od odluke ambasadora, ali uvijek postoji teoretska mogućnost tako da još nemojte slaviti. Sačekajte ipak ministarski sastanak koji je sjutra i njihovu konačnu odluku”, rekao je ambasador Slovačke novinaru Antene M.

Crnogorskim novinarima u Briselu je saopšteno da će konačna odluka o pozivu Crnoj Gori biti donijeta 2. decembra.

Uoči rasprave savezničkih država o upućivanju pozivnice Crnoj Gori za članstvo u NATO, pozitivni signali stižu iz Brisela.

CdM iz diplomatskih izvora u Briselu saznaje da među zemljama članicama vlada pozitivno raspoloženje povodom upućivanja pozivnice Crnoj Gori u Sjevernoatlanski savez.

NATO diplomate su na brifingu sa novinarima kazali da je posljednje proširenje bilo 2009. kada je Alijansi pristupila Hrvatska, te da nakon sedam godina dolazi novo.

Ovakve riječi svakako su ohrabrile Crnu Goru da nakon dugih pregovora može da govori o članstvu. Mada su napomenuli da je verifakcija pozivnice dug i težak proces koji će trajati do dvije godine, još jednom je apostrofirano da je ovo istorijsko odluka, jer kako su rekli, NATO funkcioniše od samita do samita, a Crna Gora je prva država koja bi poziv mogla dočekati između ova dva događaja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com