Nečovječno i ponižavajuće postupanje službenika u ZIKS-u - Volim Podgoricu

Nečovječno i ponižavajuće postupanje službenika u ZIKS-u

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore ocijenio je da su službena lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija sredinom januara ove godine neopravdano upotrijebila silu i sredstva prinude prema 13 osuđenih lica i zlostavljali ih nečovječnim i ponižavajućim postupanjem.

“Obzirom na intenzitet primjene sile, sredstva prinude i težinu povreda trojice osuđenih lica, Zaštitnik je ocijenio da u njihovom slučaju nečovječno i ponižavajuće postupanje predstavlja torturu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, podovom incidenta u ZIKS-u 14. i 15. januara, Zaštitnik, po sopstvenoj inicijativi, formirao predmet i sproveo ispitni postupak.

Nakon sagledavanja svih činjenica i okolnosti i izjava svjedoka, Zaštitnik je dao konačno Mišljenje u kome je zaključio da su se kritičnih dana u ZIKS-u, dogodila dva prostorno i vremenski različita događaja.

“Prvi na sportskom terenu KPD-oma oko 14 sati i 30 minuta i drugi nakon 17 sati, u disciplinskom odjeljenju i narednog dana takođe u disciplinskom odjeljenju i drugim mjestima u ZIKS-u”, kaže se u saopštenju.

U zaključku Mišljenja Zaštitnik je ocijenio da u događaju na sportskom terenu KPD u Spužu, oko 14 sati i 30 minuta, nije došlo do primjene prekomjerne sile od službenih lica i povrede prava osuđenih lica.

Kako se navodi, u događaju u disciplinskom odjeljenju 14. januara nakon 17 sati i 15. januara, službena lica su neopravdano upotrijebila silu i sredstva prinude prema 13 osuđenih lica, zlostavljali ih, nečovječnim i ponižavajućim postupanjem i time povrijedili njihova ljudska prava.

“Obzirom na intenzitet primjene sile, sredstva prinude i težinu posledica-tjelesnih povreda trojice osuđenih lica, Zaštitnik je ocijenio da u njihovom slučaju nečovječno i ponižavajuće postupanje, po svojim obilježjima predstavlja torturu”, kaže se u saopštenju Zaštitnika.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com