Raskid ugovora o zakupu zemljišta na Luštici ako se ne plati garancija - Volim Podgoricu

Raskid ugovora o zakupu zemljišta na Luštici ako se ne plati garancija

Vlada stiče pravo da krajem februara raskine ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta na hercegnovskom dijelu poluostrvu Luštica sa konzorcijumom Northstar i Equest Capital Limited Jersey, ukoliko do tada investitor ne dostavi bankarsku garanciju.

ršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za razvojne projekte Vlade Biserka Dragićević kazala je na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, da je evidentno da zakupac kasni sa realizacijom odnosno ispunjenjem ugovornih obaveza, osim u dijelu onih koji se tiču plaćene zakupnine, prenosi agencija MINA-business.

“Mi ćemo nastaviti da u saradnji sa ministarstvima finansija i održivog razvoja i turizma pratimo situaciju i obavještavamo Vladu i Skupštinu kako bi mogli da pravnovremno reagujemo i iskoristimo one mehanizme koju su nam na raspolaganju u slučaju značajnijeg kašnjenja ili kršenja obaveza iz ugovora”, kazala je Dragićević na sjednici na kojoj se raspraljalo o izvještaju o realizovanim investicijama kada je u pitanju taj projekat.

Ukoliko zakupac ne dostavu prihvatljivu bankarsku garanciju do 27. februara, Vlada, kako je navela, stiče pravo na raskid ugovora.

“Što se tiče ostalih obaveza zakupac je isplatio iznos zakupnine za prvih deset godina zakupa u dvije tranše. Prva tranša je isplaćena nakon potpisivanja ugovora u iznosu od 603,58 hiljade eura, a druga tranša nakon stupanja na snagu ugovora od 3,3 miliona eura”, saopštila je Dragićević.

Ona je navela da je Ugovor o dugoročnom zakupu hercegnovskog dijela poluostvra Luštice potpisan 11. septembra 2009. godine.

“Ugovor je stupio na snagu u 26. avgusta 2013. godine potpisivanjem Protokola o pravnosnažnosti ugovora, kada je praktično istovremeno potpisan i Aneks ugovora o dugoročnom zakupu. To je datum od kada počinju rokovi za ispunjenje ugovornih obaveza zakupca, uključujući investicione obaveze”, rekla je Dragićević.

Ugovorom i Ankesom ugovora, kako je objasnila, zakupac se obavezao da će u periodu od pet godina u prvu fazu projekta investirati 141,8 miliona eura.

“Ispunjenje ove obaveze treba da bude garantovanao činidbenom garancijom koju zakupac nije dostavio u roku kako je to bilo predvđeno Ugovorom i Aneksom, odnosno do 26. avgusta. Vlada je zbog toga donijela odgovarajuće zaključke utvrđujući neispunjenje ugovorne obaveze u tom dijelu i zadužujući Ministarstvo finansija da obavi obračun i naplatu ugovorne kazne koja u ovom slučaju iznosi pet hiljada eura  za svaku sedmicu zakašnjenja”, kazala je Dragićević.

Ona je dodala da se konzorcijum u petak obratio Sekretarijatu informišući da je u postupku izdavanja bankarske garancije i tražeći odgovarajuću saglasnost za takvu garanciju.

“Mi ćemo provjeriti validnost i prihvatljivost te garancije, o čemu će Vlada u skladu sa ugovorom zauzeti stav”, dodala je Dragićević.

Predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije SNP Aleksandar Damjanović kazao je da su pune četiri godine izgubljene od momenta donošenja odluke u parlamentu u vezi zakupa zemljišta na poluostvru Luštica do Protokola o pravosnažnosti kada je on i počeo da se primjenjuje.

“Znači četiri godine su izgubljene od 2009. godine. Od 26. avgusta 2013. godine idu rokovu. Vlada je Odlukom produžila za šest mjeseci mogućnost da se posao završi i sada je novi krajnji rok 26. februar, kad će Vlada imati pravo, a po meni morati da raksine ugovor i naplati sve ono što joj po ugovoru pripada u slučaju nadoknade štete”, rekao je Damjanović.

On je naveo da štete što se šest godina ništa ne gradi na poluostrvu Luštica i što Opština Herceg Novi od toga nema koristi niko neće moći da nadoknadi.

“Možemo li očekivati da se u naredne dvije, dvije i po godine završi kompletna investicja, koja je predviđena petogdodišnjim planom”, pitao je Damjanović.

On je rekao da je potpuno jasno da od tog projekta, ni u rokovima, ni na način kako je to prdviđeno ugovorom, nema ništa.

Dragićević je objasnila da Ugovor jeste stupio na snagu 26. avgusta 2013. godine, ali da se rok za početak investicije računa 90 dana od njegovog stupanja na snagu, znači od 26. novembra.

“To znači da su praktično tri godine još na raspolaganju. Teoretski se može realizovati investicija. Ako ima novca i kapacitete može da se u tri godine realizuje investicija”, kazala je Dragićević.

Ona je dodala da je 26. februar rok u kojem ističe obaveza dostavljanja bankarske garancije i da samo iz tog razloga tada može da se raskine ugovor ukoliko se ta obaveza ne ispini.

“Naredni rok u kojem Vlada stiče pravo da raskine ugovor je 26. novembar 2018. godine kada ističe i obaveza realizacije investicionog programa”, objasnila je Dragićević.

Odbor je raspravljao i o izvještaju o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o zakupu i izgradnji, koji se odnosi na Luštica development Opština Tivat, odnosno projekat Luštica Bay.

Predstavnik Ministarstva turizma i održivog razvoja Nada Mihailović rekla je da je Ugovor o davanju u dugoročni zakup zemljišta potpisan 23. oktobra 2009. godine.

“Ugovor je stupio na snagu 11. decembra 2013. godine i ovaj period od donošenja odluke do stupanja na snagu protekao je u ispunjavanju prethodnih uslova za stuapnje na snagu ugovora”, kazala je Mihailović.

Ugovorom o zakupu i izgradnji Luštica Bay je, kako je dodala, definisan minimalan iznos investicije od 150 miliona eura u roku od četiri godine od stupanja na snagu ugovora.

“To znači što znači da bi za tu prvu fazu, integralan izvještaj trebalo da bude ptipremljen za oktobar 2017. godine. U toj prvoj fazi palnirano je da se izgradi hotel, golf, igralište, gradski centar, privezište i da se otpočnu radovi na zgradnji marine”, objasnila je Mihailović.

Damjanović je ocijenio da se ta investicija, za razliku od prethodne, realizuje.

On je dodao i da sje jedan od ključnih problema, kada je u pitanju realizacija takvih i slučnih projekata, nepripremljena prostorno planska dokumentacija.

Odbor je raspravljao i o izvještaju o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o dugoročnom zakupu kasarne Orijenski bataljon u Kumboru.

Predstavnik Ministarstva Olivera Brajović kazala je da je ugovor potpisan je 10. jula 2012. godine, a da ga je Skupština usvojila 30. jula iste godine.

“Ugovor je stupio na snagu 9. februara 2013. godine i njime je definisano da će zakupnina za prvih 45 godina zakupa u iznosu od 10,87 miliona eura biti realizovana odmah po stupanju na snagu ugovora i taj iznos je i uplaćen krajem 2012. godine na račun budžeta Crne Gore”, saopštila je Brajović.

Ugovorom je definisana investicija vrijedna 250 miliona eura koja treba da bude realizovana u prvih osam godina perioda zakupa, dok je za prve četiri godine predviđena investicija u iznosu od 52 miliona eura.

“Do sada je investirano 92 miliona eura, iako još nijesu istekle četiri godine za koji je bio planiran ovaj iznos od 52 miliona”, precizirala je Brajović.

Damjanović je saopštio da se, kada se pogledaju 2013, prošla i djelimično ova godina, ukupno do sada napravljeno investicionih i ostalih troškova 91,6 miliona eura.

“Ukoliko je cjelokupuna investicija na nivou od 250 miliona eura, a gotovo je stotina miliona samo na pripremu potrošeno, mene interesuje realnost same investicije. I da li bez formiranog nadzorog odbora koji i dalje nemamo možemo da provjerimo opravdanost ovih troškova. Moje je da sumnjam da su naduvani”, zaključio je Damjanović.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com