Postignut konsenzus: Crna Gora sjutra dobija pozivnicu za NATO - Volim Podgoricu

Postignut konsenzus: Crna Gora sjutra dobija pozivnicu za NATO

Da li će NATO napraviti veliki korak u proširenju i uputiti formalni poziv Crnoj Gori da se pridruži Alijansi biće zvanično saopšteno sjutra. Prema nezvaničnim saznanjima CdM-a iz diplomatskih izvora iz Brisela, sve su prilike da će poziv uslijediti.

Dvadeset osam ministara inostranih poslova NATO-a do sjutra ujutro treba da donese odluku povodom upućivanja pozivnice Crnoj Gori u NATO.

Ministri bi odluku o upućivanju poziva za članstvo Crnoj Gori mogli i da donesu večeras, ali to neće zvanično saopštiti.

Međutim, Televizija Crne Gore kao i svjetske agencije AFP i Gardijan su pozivajući se na diplomatske izvore objavili da su šefovi diplomatija 28 članica NATO-a postigli su saglasnost o upućivanju poziva za članstvo Crnoj Gori.

Za srijedu je u 9.45 časova zakazana konferencija za novinare u Briselu, na kojoj će generalni sekretar Jens Stoltenberg zvanično saopštiti odluku ministara.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je juče u Briselu je naša zemlja napredovala u ispunjavanju svojih obaveza, te da bi slanje pozivnice bila istorijska odluka-signal da Alijansa nastavlja sa posvećenošću Zapadnom Balkanu i politici otvorenih vrata.

On nije mogao da potvrdi da li će Crnoj Gori biti upućen poziv, poručujući da je to pitanje ministara inostranih poslova, ali diplomatski izvori u Briselu govore da je odluka donijeta.

Stoltenberg je poručio i da će, ako Crna Gora danas dobije pozivnicu, javna podrška građana, reforme i rezultati u oblasti vladavine prava biti jedna od oblasti na kojoj će i dalje biti fokus.

NATO diplomate su navele da je posljednje proširenje bilo 2009. kada je Alijansi pristupila Hrvatska, te da nakon sedam godina dolazi novo.

I predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je juče da je “izvjesno” da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO, te da nas od dobijanja pozivnice dijele sati.

3 komentara

  1. I don’t know precisely why everyone desire to occur the Bipolar band wagon it isn’t a fun trip. “a little bit bipolar” i question that . seem folks go through issues in their lifestyles some people far more next others many people are just much more delicate remorseful merely my estimation.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com