Borivoje je deveto dijete i pješači 40 kilometara svaki dan, drugovi su mu kupili cipele - Volim Podgoricu

Borivoje je deveto dijete i pješači 40 kilometara svaki dan, drugovi su mu kupili cipele

Siromaštvo u kome živi petnaestogodišnji Borivoje Dimitrijević , njegove nove školske drugove ganulo je do suza. Brzo su se organizovali i prikupili novac za poklon, a pored dva para nove obuće svom drugu iz odjeljenja poklonili su i veću količinu očuvane polovne garderobe.

Borivoje je deveto od ukupno desetoro djece Mlađena i Dragice Dimitrijević iz Ojkovice. Mada živi u oskudici i nemaštini, nikada se nije žalio , a njegovi školski drugovi kažu da su ga “odale” pocijepane patike u kojima je dolazio u školu i na časove fizičkog vaspitanja.

– Ostali smo zapanjeni prilikama u kojima Borivoje živi. U odjeljenju nas je 28 i lako smo se dogovorili da svako da po 200 dinara, a da Borivoju pored patika kupimo i cipele kako bi imao udobnu obuću i za zimu. Naših par dinara bez užine mala je žrtva u odnosu na nevolje sa kojima se Borivoje svakodnevno susreće. Odužiće nam se boljim znanjem na časovima i ukoliko sačuva svoju veselu prirodu i skromnost, zbog kojih je i omiljen u razredu – kaže učenik Miljan Rajić, inicijator akcije.

Borivoje sa porodicom živi visoko u brdima iznad Zatarskog jezera kod Nove Varoši i svakoga dana do škole i nazad pređe blizu 40 kilometara. Od toga on prepješači 15 kilometara jer dionicom puta od raskrsnice na magistrali za more u Kokinom Brodu do Ojkovice i Jasenova ne saobraća autobus.

– Zahvalan sam im do neba. Od kuće do najbliže autobuske stanice pješačim više od sat vremena u jednom pravcu. Najteže je kada su pljuskovi i dubok snijeg, ali bar sada neću morati da u mokrim čarapama sjedim na časovima. Porodična primanja su simbolična jer se teško otkine dinar, a i uvijek se nađe nešto preče što treba kupiti i obezbijediti za kuću – kaže skromno Borivoje.

Učenici zaradili peticu iz humanosti

Učenici zaradili peticu iz humanosti, Foto: Željko Dulanović

(Izvor: Alo)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com