Sejfo Seferović: “Pijanista” je omaž Džoniju Hodžiću - Volim Podgoricu

Sejfo Seferović: “Pijanista” je omaž Džoniju Hodžiću

Na sceni DODEST-a u KIC-u samo dvije stolice i čiviluk, i glumac Sejfo Seferović koji je, na kraju, na bis izlazio da se pokloni Podgoričinama koji su u ponedjeljak došli da uživaju u njegovom, drugom po redu, izvođenju monodrame “Pijanista”.

sejfo2

Seferović za “Volim Podgoricu” priča kako je nastala monodrama i zašto je izbor pao na djelo Alesandra Barika, priču o mladiću koji je život proveo na parabrodu Virdžinijan, između dva rata, špartajući između Evrope i Amerike, sa svojim tovarom koji se sastojao od milijardera, emigranata i raznoraznih čudaka, a da sam nikada nije nogom kročio na kopno…

– Na monodrami “Pijanista” smo počeli da radimo Džoni i ja 2013. godine, da bi njegova smrt taj posao prekinula. Dok sam na pozorišnim daskama, ime i djelo Džonija Hodžića je sa mnom, pa i kroz ovu monodramu čiji sam završetak i realizaciju doživio kao svojevrsni amanet. Oko dvije trećine u “Pijanisti” su njegove ideje i zamisli, a  ja sam pokušao da to iznesem na najbolji način. U određenim momentima sam osjetio da sam uspio publiku da uvučem, što je najveća satisfakcija u ovom, takozvanom, “surovom teatru” gdje nema “poštapanja” efektima, scenografijom, nema sufliranja, ničega, samo glumac i publika, kaže Seferović.

Tragična sudbina Novećenta, koji je važio za jednog od najboljih svjetskih džez pijanista, bila je inspiracija mnogima, a prije ove verzije “Pijaniste”, u Crnoj Gori je “Pijanistu” radio i Dušan Kovačević.

-Radi se o potpuno drugačijem pristupu, i ne može se reći koja je verzija bolja ili lošija. Jednostavno su drugačije, kaže Seferović.

Seferović već godinama vodi radionicu glume u teatru DODEST koji je u godini smrti Džonija Hidžića proslavio  40-ti rođendan.

-Sa Džonijem sam se poznavao 30 godina, a poslednjih 6 koje smo zajedno proveli u DODEST-u, smo se gotovo srodili, čitali smo misli jedan drugome, dopunjavali se, on nešto započne, ja završim, bez riječi. Džoni je bio veliki čovjek prije svega, a onda i veliki glumac, reditelj, scenarista, i privilgija je bila biti njegov prijatelj. Najmanje što možemo mi koji smo imali tu privilegiju, je da čuvamo uspomenu na njega.

Džoni Hodžić
Džoni Hodžić

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com