Nakon isteka mandata: Sudijama i tužiocima plate dvije godine, ostalima šest mjeseci - Volim Podgoricu

Nakon isteka mandata: Sudijama i tužiocima plate dvije godine, ostalima šest mjeseci

Novom verzijom prijedloga zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji će Vlada danas najvjerovatnije usvojiti, određeni broj javnih funkcionera će nakon prestanka mandata platu primati pola godine, nezvanično saznaje Dan u Vladi.

Prema nezvaničnim informacijama tog medija iz više izvora, platu će dvije godine nakon prestanka funkcije primati nosioci javne vlasti koji su obavljali poslove u vezi sa borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Po preliminarnim procjenama, platu bi dvije godine nakon funkcije primali sudije, tužioci, visoki službenici Agencije za sprečavanje korupcije, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Uprave policije…

Zakonom o sprečavanju korupcije nametnut je niz ograničenja javnim funkcionerima, koji u periodu od dvije godine po prestanku funkcije ne mogu pred organom vlasti u kojem su vršili javnu funkciju da nastupaju kao predstavnici ili punomoćnici pravnog lica, preduzetnika ili međunarodne ili druge organizacije, a koji sa tim organom vlasti imaju ili uspostavljaju ugovorni, odnosno poslovni odnos. Takođe, tim aktom im se zabranjuje zasnivanje radnog odnosa, odnosno uspostavljanje poslovne saradnje sa pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom ili drugom organizacijom koji, na osnovu odluka organa vlasti u kojem je javni funkcioner obavljao funkciju, ostvaruju korist.

Precizan spisak javnih funkcionera koji će imati pravo da primaju zaradu nakon odlaska sa funkcije Vlada bi trebala da utvrdi danas.

Osim navedenog, predstavnici Ministarstva finansija su ocijenili prihvatljivim da se smanje koeficijenti za javne funkcionere iz kategorija „A”, „B” i „C”, gdje spadaju predsjednik države, premijer, predsjednik skupštine, ministri, tužioci, sudije,’ generalni sekretari, revizori, poslanici, sekretari ministarstava i drugih institucija, direktori, savjetnici u Vladi, šefovi kabineta i pomoćnici direktora. Smanjivanjem koeficijenata za navedene kategorije funkcionera povećale bi se plate za službenike iz kategorije „D”, a tu spadaju inspektori, samostalni savjetnici, koordinatori, načelnici, šefovi, samostalni referenti i namještenici.

Prema ranijim procjenama, u kategorijama „A”, „B” i „C” nalazi se oko 800 osoba za koja su ranije predloženim tekstom, a sindikati su to oštro kritikovali, bile planirane brojne privilegije od ekstremno visokih zarada pa do plata i dvije godine nakon prestanka funkcije.

U kategoriju nižih službenika nalazi se oko 40.000 osoba, koja ranije predloženim aktom nijesu mogla računati na značajnije uvećanje zarada.

Vlada bi danas, prema saznanjima Dana, trebalo da u tekst zakona uvrsti odredbu po kojoj bi se čelnicima lokalnih samouprava koje posluju sa gubitkom plate smanjivale za 30 odsto, dok bi radnicima smanjenje bilo 10 procenata. Ranije je bilo predviđeno samo da se plate smanjuju zaposlenima.

Takođe, Vlada bi danas trebalo da odustane i od namjere da se minuli rad smanji na 0,5 odsto.  Takav prijedlog Vlade bio je suprotan Opštem kolentivom ugovoru (OKU).

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com