PRIZNANJE: Član sam Svetove kriminalne grupe! - Volim Podgoricu

PRIZNANJE: Član sam Svetove kriminalne grupe!

Osni­vač bu­dvan­skog pred­u­ze­ća Trejd ju­nik Mir­ko La­ti­no­vić (63) iz Be­o­gra­da ka­zao je ju­če u tu­ži­la­štvu da je član kri­mi­nal­ne or­ga­ni­za­ci­je, na či­jem če­lu se na­la­zi pred­sjed­nik Po­li­tič­kog sa­vje­ta DPS-a Sve­to­zar Ma­ro­vić, piše Dan.

La­ti­no­vić je ove na­vo­de iz­nio na sa­slu­ša­nju u svoj­stvu svje­do­ka sa­rad­ni­ka u po­stup­ku ko­ji se u Spe­ci­jal­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu vo­di zbog pro­ne­vje­re oko osam mi­li­o­na pri­li­kom iz­grad­nje stam­be­no-ga­ra­žnih pro­sto­ra u po­slov­nom objek­tu TQ Pla­za.

Nje­go­vo pred­u­ze­će Trejd ju­nik Cr­na Go­ra bi­lo je part­ner Op­šti­ne Bu­dva u grad­nji tr­žnog cen­tra TQ Pla­za u Bu­dvi. La­ti­no­vić je pred tu­ži­o­cem Li­di­jom Vuk­če­vić, ka­ko „Dan” sa­zna­je iz tu­ži­la­štva, tvr­dio da je Ma­ro­vić di­rekt­no, ali i pre­ko svo­jih po­sred­ni­ka vr­šio pri­ti­sak na nje­ga da mu pre­pi­še tre­ći­nu zgra­de.

Osni­vač Trejd ju­ni­ka je na­veo i da je po­zi­ve sa ovim za­htje­vom do­bi­jao ka­ko di­rekt­no od Sve­to­za­ra Ma­ro­vi­ća, ta­ko i od nje­go­vog si­na Mi­lo­ša i nji­ho­vih pri­ja­te­lja. Ipak, pre­ma ri­je­či­ma La­ti­no­vi­ća, Ma­ro­vi­ći mu ni­je­su pri­je­ti­li ni­čim kon­kret­no, ali je on osje­ćao strah od nji­ho­ve mo­ći.
– Svje­dok sa­rad­nik je ka­zao da je od po­slov­nih sa­rad­ni­ka čuo da je Ma­ro­vić oso­ba ko­ja dr­ži vlast u ze­mlji, ko­ja i da­lje ima uti­ca­ja na sve gra­ne vla­sti, kao i da se u nje­go­vim ru­ka­ma na­la­ze i po­li­ci­ja i tu­ži­la­štvo, kao i da mo­že uti­ca­ti na bi­znis. Upra­vo zbog tog uti­ca­ja La­ti­no­vić se, ka­ko je to­kom svje­do­če­nja tvr­dio, pla­šio – ka­že sa­go­vor­nik „Da­na” iz tu­ži­la­štva.
Upra­vo za­hva­lju­ju­ći toj mo­ći i ulo­zi u dr­ža­vi, pre­ma ri­je­či­ma svje­do­ka sa­rad­ni­ka, je­dan blok objek­ta TQ Pla­za, vri­je­dan ne­ko­li­ko de­se­ti­na mi­li­o­na eura, fak­tič­ki je vla­sni­štvo Sve­to­za­ra Ma­ro­vi­ća, iako se ta­ko ne vo­di u pa­pi­ri­ma.
Po­zi­ve sa pri­ti­sci­ma da se Ma­ro­vi­ću pre­da tre­ći­na objek­ta TQ Pla­za La­ti­no­vić je, ka­ko je is­pri­čao tu­ži­o­cu, do­bi­jao dok je bio u Cr­noj Go­ri, ali i u ino­stran­stvu.
– Ipak, La­ti­no­vić je ka­zao i da Ma­ro­vić ni­je tra­žio da se imo­vi­na pre­pi­še na nje­go­vo ime, da ne bi bi­lo oči­gled­no, već na ime­na nje­go­vih pri­ja­te­lja i rod­bi­ne – do­da­je sa­go­vor­nik iz tu­ži­la­štva.
Osim po­zi­va sa ovim za­htje­vom, La­ti­no­vić je na­veo ime pri­ja­te­lja Mi­lo­ša Ma­ro­vi­ća ko­ji mu je tra­žio vi­še sto­ti­na hi­lja­da eura ka­ko bi opre­mi­li od­re­đe­ne dje­lo­ve zgra­de u spor­nom objek­tu. Ipak, svi ti po­slo­vi i na­mje­re su pro­pa­le ka­da je zbog ne­ko­li­ko afe­ra po­če­lo hap­še­nje bu­dvan­skih čel­ni­ka i nji­ho­vih sa­rad­ni­ka.

U objek­tu TQ Pla­za dva spra­ta vo­de se kao imo­vi­na La­ti­no­vi­će­ve kom­pa­ni­je Trejd ju­nik, a če­ti­ri na Op­šti­nu Bu­dva.
La­ti­no­vić se do­go­vo­rio sa tu­ži­la­štvom da bu­de svje­dok sa­rad­nik u po­stup­ku za TQ Pla­za, a ni­je is­klju­če­na mo­guć­nost ni da će taj sta­tus do­bi­ti i u dru­gim po­stup­ci­ma vi­še­mi­li­on­skih pro­ne­vje­ra u me­tro­po­li cr­no­gor­skog tu­ri­zma. Zbog zlo­u­po­tre­be po­lo­ža­ja te­ške oko 10 mi­li­o­na eura pri­li­kom iz­grad­nje ovog objek­ta i kon­cert­nog pla­toa na Ja­zu osum­nji­če­ni su biv­ši gra­do­na­čel­nik Bu­dve La­zar Ra­đe­no­vić, biv­ši pot­pred­sjed­nik te op­šti­ne i brat pred­sjed­ni­ka po­li­tič­kog sa­vje­ta DPS-a Dra­gan Ma­ro­vić i Mi­le­na Bog­da­no­vić Ma­ro­vić, kćer­ka Sve­to­za­ra Ma­ro­vi­ća. Na tom spi­sku se na­la­ze i iz­vr­šni di­rek­tor Trejd ju­ni­ka Go­ran Bo­ja­nić, sa­vjet­nik pre­mi­je­ra Alek­san­dar Ti­čić, slu­žbe­nik Op­šti­ne Bu­dva Đor­đe Pa­vlo­vić, v.d. di­rek­to­ra Vo­do­vo­da Bu­dva Mi­len­ko Me­di­go­vić, se­kre­tar­ka za pro­stor­no pla­ni­ra­nje Da­ni­je­la Ma­ro­tić, glav­ni ad­mi­ni­stra­tor op­šti­ne Sne­ža­na Šće­pa­no­vić, kao i ne­ka­da­šnji se­kre­tar za za­šti­tu imo­vi­ne No­vak Kli­sić. Na spi­sku osum­nji­če­nih na­šli su se i Mi­loj­ka Ko­va­če­vić, Mi­o­drag Sa­mar­džić i Dra­gi­ca Po­po­vić.

Do­šao zbog Ti­či­ća

La­ti­no­vić je to­kom sa­slu­šnja ka­zao i da je u Cr­nu Go­ru do­šao zbog sa­vjet­ni­ka pre­mi­je­ra Alek­san­dar Ti­či­ća. Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, Ti­čić u objek­tu TQ Pla­za ima apo­te­ku ko­ja je bi­la spor­na za osni­va­ča Trejd ju­ni­ka. Iz­vje­sni bu­dvan­ski bi­zni­smen po­zvao ga je da do­đe ka­ko bi se do­go­vo­ri­li da oko to­ga Ti­či­ću ne pra­vi pro­blem.

Okri­vi­li ga da bi svje­do­čio

Iz pod­go­rič­kog Vi­šeg su­da je sa­op­šte­no da je van­ra­sprav­no kri­vič­no vi­je­će Vi­šeg su­da u Pod­go­ri­ci, na sjed­ni­ci odr­ža­noj pri­je tri da­na, pri­hva­ti­lo pred­log Spe­ci­jal­nog dr­žav­nog tu­ži­la­štva za od­re­đi­va­nje sta­tu­sa svje­do­ka sa­rad­ni­ka La­ti­no­vi­ću u kri­vič­nom pred­me­tu pro­tiv biv­šeg gra­do­na­čel­ni­ka Bu­dve Raj­ka Ku­lja­če, ko­ji je u po­stup­ku TQ Pla­za do­bio sta­tus svje­do­ka sa­rad­ni­ka.
Pre­go­vo­re sa La­ti­no­vi­ćem tu­ži­la­štvo je vo­di­lo taj­no du­že vre­me­na. Na kra­ju, ka­da je po­sao do­go­vo­ren, da bi mo­gao da do­bi­je ovaj sta­tus pro­tiv nje­ga je pod­ne­se­na kri­vič­na pri­ja­va.

Sko­ča­jić bio ski­per na Ma­ro­vi­će­voj jah­ti

Od­bor­nik De­mo­krat­ske Cr­ne Go­re u Bu­dvi Mi­jo­mir Pe­jo­vić, osvr­ću­ći se na naj­no­vi­ju afe­ru u Bu­dvi ve­za­nu za iz­grad­nju po­stro­je­nja za tret­man ot­pad­nih vo­da u be­čić­kom na­se­lju Vje­šti­ca, ka­zao je od­bor­ni­ci­ma bu­dvan­ske skup­šti­ne da mo­ra­ju bi­ti upo­zna­ti ko je je­dan od op­tu­že­nih Stje­pan Sko­ča­jić. Pe­jo­vić je na­veo da je Sko­ča­jić bio pred­stav­nik Fe­re­ti gru­pe, pre­ko ko­je je ku­plje­na jah­ta oko ko­je se su­de austrij­ska kom­pa­ni­ja He­ta li­zing i Sve­to­zar i Mi­loš Ma­ro­vić.
Ma­ro­vi­ći su kao jem­ci, mje­ni­ca­ma, svom svo­jom imo­vi­nom ga­ran­to­va­li da će bi­ti vra­ćen kre­dit od sko­ro 10 mi­li­o­na eura ko­ji je ta­da­šnji Hi­po li­zing (da­na­šnja He­ta) 2008. dao of­šor kom­pa­ni­ji Ga­laks, re­gi­stro­va­noj na ma­loj ka­rip­skoj ostrv­skoj dr­ža­vi­ci Sve­tom Vin­sen­tu i Gre­na­di­ni­ma. Tim nov­cem u re­no­mi­ra­nom ita­li­jan­skom bro­do­gra­di­li­štu Fe­re­ti ku­plje­na je po po­seb­noj na­rudž­bi iz­ra­đe­na luk­su­zna mo­tor­na jah­ta du­ga 29 me­ta­ra. Brod ko­ji je do­bio ime „Ken­co” upi­san je u re­gi­star Sve­tog Vin­sen­ta i Gre­na­di­na, a do pri­je par go­di­na stal­no je bio ve­zan u bu­dvan­skoj ma­ri­ni.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com