Vlada sprema garanciju na 20 miliona eura za Lušticu - Volim Podgoricu

Vlada sprema garanciju na 20 miliona eura za Lušticu

Vlada je planirala da naredne godine izda garanciju od 20 miliona eura KFV banci za finansiranje projekta napajanja električnom energijom poluostrva Luštica, što je jedan od 64 projekta koji se nalaze na prioritetnoj listi koju je u četvrtak usvojila Vlada.

Na listi prioritetnih nalaze se 64 projekata, čiji početak realizacije je predviđen u narednih deset godina, procijenjene vrijednosti 4,3 milijarde eura od čega se tri milijarde odnosi na sektor saobraćaja, 1,1 milijardu energetike, 172 miliona na zaštitu životne sredine i 84,3 miliona na društvene djelatnosti, piše Pobjeda.

Na listi se nalaze 10 projekata iz sekrora energetike, devet saobraćaja, 30 iz životne sredine i 15 iz drušrvenih djelatnosti.

Projekat napajanje poluostrva Luštica električnom energijom nalazi se u grupi napajanje turističkih regija koji su spremni za finansiranje a nemaju obezbijeđen novac.

Osim ovog projekta na visokom novou spremnosti može se smatrati i izgradnja HE na Morači, u slučaju da se koristi postojeće tehničko rješenje. U protivnom priprema tehničke dokumentacije mogla bi se prepustiti budućem koncesionaru navoodi se u dokumemtu koji je usvojila Vlada.

Među prioritetnim projektima je auto-put Bar-Boljare, sa dionicama.

Na listi se nalazi projekat interkonekcija prenosnih sistema Crne Gore Srbije i BiH400 KV dalekovod. Segmenti projekta su trafostanica u Lastvi, Pljevljima, Brezni, dalekovodi Lastva-Čevo-Pljevlja-granica sa Srbijom.

Za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama finansiranje je obezbijeđeno za dvije do tri godine a Ministarstvo ekonomije je u pregovorima sa KFW bankom za nastavak finansiranja do 2020.

Za rekonstrukciju pruge Bar-Vrbica od naredne do 2020, kako se navodi u dokumentu, u potpunosti je obezbijeđen novac.

U dokumentu se navodi da u oblasti saobraćaja najveći stepen spremnosti za realizaciju ima projekat izgradnje mosta preko Bokokotorskog zaliva vijadukta i pristupnih puteva.

„Ovo je segment projekta jadransko-jonskog auti-puta i dio puta Tivat-Bijela, sa procijenjenim troškovima od 65 miliona eura. Glavni projekat i studija izvodljivosti urađeni su prošle godine pa je neophodna njegova optimizacija“, navodi se u dokumentu.

Procijenjeno je da za pripremu 64 projekata treba 172,3 miliona eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com