Istraga protiv Lukšića, Mugoše i Veljovića - Volim Podgoricu

Istraga protiv Lukšića, Mugoše i Veljovića

Spe­ci­jal­no tu­ži­la­štvo vo­di is­tra­gu o ku­po­vi­ni kam­pa na Zla­ti­ci za 8,4 mi­li­o­na eura.

Kamp je ku­pljen za vri­je­me man­da­ta pre­mi­je­ra Igo­ra Luk­ši­ća, ko­ji je ta­da bio i pred­sjed­nik Sa­vje­ta za pri­va­ti­za­ci­ju. Osim Luk­ši­ća, me­đu li­ci­ma ko­ja se pro­vje­ra­va­ju zbog tog mi­li­on­skog po­sla su i Ve­se­lin Ve­ljo­vić, ta­da­šnji di­rek­tor Upra­ve po­li­ci­je, Mi­o­mir Mu­go­ša, biv­ši gra­do­na­čel­nik Pod­go­ri­ce, i bi­zni­smen Žar­ko Bu­rić, piše Dan.

Po­vje­ra­va se da li je u nji­ho­vim po­stu­pa­nji­ma ve­za­no za tu tran­sak­ci­ju bi­lo ne­za­ko­ni­tih rad­nji.
Mi­ni­star unu­tra­šnjih po­slo­va Ra­ško Ko­nje­vić ni­je mo­gao da iz­no­si vi­še de­ta­lja ve­za­no za ovaj slu­čaj.
– Taj slu­čaj je u fa­zi iz­vi­đa­ja spe­ci­jal­nog tu­ži­la­štva i za­to ne mo­gu de­talj­ni­je o to­me go­vo­ri­ti – re­kao je Ko­nje­vić na ju­če­ra­šnjoj sjed­ni­ci Od­bo­ra za bez­bjed­nost.
Biv­ši di­rek­tor Upra­ve po­li­ci­je Ve­se­lin Ve­ljo­vić ka­zao je za „Dan” da ni­je sa­slu­ša­van u tom pred­me­tu.

– Ni­ko me ni­je zvao, sva neo­p­hod­na do­ku­men­ta­ci­ja se na­la­zi u Vla­di i MUP-u. Ured­no ću se oda­zva­ti na po­ziv nad­le­žnog or­ga­na u ci­lju da­va­nja po­treb­nih po­ja­šnje­nja ako za to ima po­tre­be – re­kao je Ve­ljo­vić.
Ne­za­vi­sni po­sla­nik Ve­li­zar Ka­lu­đe­ro­vić je po­vo­dom pro­da­je po­li­cij­skog kam­pa na Zla­ti­ci oci­je­nio da po­sto­ji vi­sok ste­pen osno­va­ne sum­nje za te­ška kri­vič­na dje­la.
– Mno­go je raz­lo­ga za sum­nju da je do ku­por­pro­da­je po ova­kvoj ci­je­ni i uslo­vi­ma pla­ća­nja do­šlo is­klju­či­vo u na­mje­ri da se že­sto­ko po­mog­ne po­je­din­ci­ma ko­ji sto­je iza in­ve­sti­ci­je iz­grad­nje i re­kon­struk­ci­je „Hil­to­na”, ne­ka­da­šnjeg ho­te­la „Cr­na Go­ra”. Vla­da je 2006. go­di­ne kom­ple­tan ve­ćin­ski pa­ket ak­ci­ja UTIP-a u či­jem sa­sta­vu su ta­da bi­li ho­te­li „Cr­na Go­ra”, „Lju­bo­vić” i kamp Zla­ti­ca pro­da­la za oko 4,5 mi­li­o­na. Ovom tran­sak­ci­jom kra­jem 2011. go­di­ne, ku­po­pro­daj­nim ugo­vo­rom, Vla­da ku­pu­je sa­mo obje­kat mo­te­la Zla­ti­ca sa ze­mlji­štem za 8,4 mi­li­o­na eura. Pri­tom Vla­da uop­šte ni­je ula­zi­la u to da ku­pu­je, naj­vje­ro­vat­ni­je, sop­stve­nu imo­vi­nu ka­da je u pi­ta­nju ze­mlji­šte, jer nad­le­žni or­gan ni­je dao mi­šlje­nje da je pri­li­kom pri­va­ti­za­ci­je UTIP-a za to ze­mlji­šte pla­će­na tr­ži­šna na­kna­da. Za­kon o svo­jin­sko prav­nim od­no­si­ma ja­sno pro­pi­su­je da u slu­ča­ju pri­va­ti­za­ci­je ze­mlji­šte za ko­je ni­je pla­će­na tr­ži­šna na­kna­da osta­je dr­žav­na imo­vi­na. Ka­rak­te­ri­stič­no je da se vri­je­me ku­po­pro­da­je kam­pa na Zla­ti­ci vre­men­ski go­to­vo po­kla­pa sa vre­me­nom iz­da­va­nja gra­đe­vin­ske do­zvo­le za iz­grad­nju, od­no­sno re­kon­struk­ci­ju „Hil­to­na” – re­kao je Ka­lu­đe­ro­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, gra­đe­vin­ska do­zvo­la za re­kon­struk­ci­ju je od 8. de­cem­bra 2011. go­di­ne.
– Vje­ro­vat­no je u pi­ta­nju sle­de­ća tran­sak­ci­ja – haj­de da na­pra­vi­mo ku­po­pro­da­ju objek­ta na Zla­ti­ci, na­du­vaj­mo ne­re­al­nu ci­je­nu i po­krij­mo na taj na­čin sve oba­ve­ze ko­je in­ve­sti­tor ho­te­la „Cr­na Go­ra”, od­no­sno „Hil­to­na”, ima pre­ma Glav­nom gra­du po osno­vu ku­po­vi­ne gra­đe­vin­skog ze­mlji­šta i na­kna­da za ko­mu­nal­no opre­ma­nje ze­mlji­šta, a one su iz­no­si­le is­pod 3,5 mi­li­o­na eura. Ova na­mje­ra je po­kri­ve­na spo­ra­zu­mom iz­me­đu Vla­de i Glav­nog gra­da ko­jim je pred­vi­đe­no da Vla­da pri­hva­ta da dio ku­po­pro­daj­ne ci­je­ne za kamp na Zla­ti­ci upla­ti di­rekt­no Glav­nom gra­du, a Glav­ni grad je pre­u­zeo oba­ve­zu da UTIP-u Cr­na Go­ra iz­da po­tvr­du da je iz­mi­rio sve oba­ve­ze pre­ma Glav­nom gra­du, na osno­vu ku­po­vi­ne lo­ka­ci­je i na­kna­de za ure­đe­nje gra­đe­vin­skog ze­mlji­šta za iz­grad­nju „Hil­to­na” – po­ja­snio je Ka­lu­đe­ro­vić.
Ova tran­sak­ci­je je, sma­tra on, s raz­lo­gom pred­met pa­žnje Spe­ci­jal­nog tu­ži­la­štva, jer po­sto­ji mno­go raz­lo­ga za sum­nju da je dr­ža­va ošte­će­na za vi­še­mi­li­on­ske iz­no­se u ko­rist po­je­di­na­ca ko­ji su re­a­li­zo­va­li kom­ple­tan po­sao, ka­ko u ime vla­sti, ta­ko i u ime i za ra­čun in­ve­sti­to­ra.
Vla­da je kamp na Zla­ti­ci ku­pi­la za 8,4 mi­li­o­na eura, u av­gu­stu 2011. go­di­ne, od UTIP-a Cr­na Go­ra, vla­sni­ka Žar­ka Bu­ri­ća. Ta­da je di­rek­tor po­li­ci­je bio Ve­se­lin Ve­ljo­vić, mi­ni­star po­li­ci­je Ivan Bra­jo­vić, pre­mi­jer Igor Luk­šić, a vr­hov­ni dr­žav­ni tu­ži­lac Ran­ka Ča­ra­pić. Pet go­di­na ra­ni­je Bu­ri­će­va kom­pa­ni­ja „Nor­mal to­urs” ku­pi­la je od Vla­de 51,36 od­sto ak­cij­skog ka­pi­ta­la UTIP-a. U tom pa­ke­tu, oni su osim mo­te­la i ze­mlji­šta na Zla­ti­ci, za 4.760.000 eura do­bi­li i ho­te­le „Cr­na Go­ra” i „Lju­bo­vić”. „Nor­mal” se ta­da oba­ve­zao da in­ve­sti­ra 17.300.000 eura u ho­te­le „Lju­bo­vić” i „Cr­na Go­ra”.
D.Ž.

Usko­ro po­či­nju sa­slu­ša­nja

Tu­ži­la­štvo je tre­nut­no, ka­ko sa­zna­je­mo, u fa­zi pri­ku­plja­nja do­ka­zne do­ku­men­ta­ci­je, a usko­ro se mo­že oče­ki­va­ti da poč­nu i sa­slu­ša­nja u svoj­stvu svje­do­ka ak­te­ra te ku­po­pro­da­je. Iz tu­ži­la­štva zva­nič­no ni­je­su že­lje­li da se ogla­ša­va­ju ve­za­no za ovu is­tra­gu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com