Na teret Budve pale i garancije od 8,3 miliona eura - Volim Podgoricu

Na teret Budve pale i garancije od 8,3 miliona eura

Specijalno državno tužilaštvo češlja dokumentaciju još jednog kapitalnog projekta u Budvi postrojenja za desalinizaciju morske vode na rtu Zavala, zbog kojeg je metropoli turizma na teret palo 8,3 miliona eura vraćanja kredita firme “WTE Mediteran” za koju je garantovala Opština. Na njenom čelu bio je Rajko Kuljača, pišu Dnevne novine.

Signal da postoji sumnja da je i u ovom projektu bilo eventualnih kršenja zakona te da su ugovori zaključivani i davane garancije na štetu Opštine, između ostalih, pokazao je i izvještaj o finansijskoj reviziji završnog računa Opštine Budva za 2014, koji je uradila Državna revizorska institucija.

Naime, Opština je prošle godine platila Hypo Alpe Adria Developmentu Heta Asset Resolutionu obaveze u iznosu od 769.986,53 eura, koje su nastale po osnovu ugovoru o solidarnom jemstvu, zaključenom krajem juna 2010. godine.

Ugovor je, kako se navodi u izvještaju DRI, zaključen između Hypo Alpe Adria banke (HAAB) kao povjerioca i preduzeća za desalinizaciju morske vode “WTE Desalinizacija morske vode” kao dužnika, “Mediteran WTE” društva za konsalting i menadžment, koji je preuzeo dug, i Opštine Budva i JP Vodovod i kanalizacija, kao solidarni jemci.

Priču o postrojenju za desalinizaciju od samoga početka pratile su brojne kontroverze, a započela je firma “WTE Desalinizacija morske vode”, sa kojom je još davne 2008. gradski Vodovod zaključio ugovor o preuzimanju vode, koji je sada predmet provjera.

Ugovor je potpisan na period “pet plus 15 godina”, kojim je bilo predviđeno da Vodovod otkupljuje 100 sekundnih litara vode tokom četiri udarna mjeseca ljeti, po cijeni 98 centi po kubiku. Tokom maja i u oktobru trebalo je biti preuzimano 50 litara u sekundi po cijeni od 88 centi po kubiku. Međutim, dešava se preokret, pa Opština iznenada otkupljuje udio “WTE Desalinizacija morske vode”, pa ovlašćenja o vodosnabdijevanju Budve prenose na kompaniju “Mediteran WTE”, u kojoj Opština ima 49 odsto kapitala.

Na kraju, Opština je prije godinu i po postala kompletan vlasnik postrojenja, tako što je zajedno sa gradskim Vodovodom preuzela sve dugove.

Upravo kroz vraćanje preuzetih kreditnih obaveza za koje je jemčila, DRI se u izvještaju detaljno bavila načinom na koji je dolazilo do promjene vlasništva nad postrojenjem i kako su na kraju sve kreditne obaveze pale na teret Opštine.

Uslijedilo je potom potpisivanje novog ugovora “Mediteran WTE” je zaključilo sa HAAB i “WTE Desalinizacija morske vode”, kojim se pristupa dugoročnom kreditu od 5,3 miliona eura.

“Skupština opštine Budva je ranije, odnosno 30. decembra 2008. donijela odluku o pristupanju društvu “Mediteran WTE” i postala je vlasnik sa 49 odsto osnivačkog kapitala. Istog dana je donijela i odluku o davanju garancije na dugoročno zaduženje preduzeća ‘Mediteran WTE’ za dobij anje kredita u zbirnom iznosu od 8.358.369,36 eura, od čega 5,3 prema HAAB”, navodi se u izvještaju DRI.

Sve četiri strane krajem juna 2010. zaključuju ugovor o solidarnom jemstvu HAAB (povjerilac), “WTE Desalinizacija morske vode” (dužnik), “Mediteran WTE” (pristupnik dugu) i Opštine Budva i JP Vodovod i kanalizacija (solidarni jemci).

“Konstatuje se da je zaključen ugovor na iznos od 5,3 miliona eura plus pripadajuća kamata za grejs period od 372.399,47 eura, što ukupno iznosi 5.672.399,47 eura na dan potpisivanja ugovora o solidarnom jemstvu. Solidarni jemci su se zaključenjem ovog ugovora obavezali da će HAAB ispuniti punovažnu i dospjelu obavezu dužnika ‘WTE Desalinizacija morske vode’ i pristupnika dugu ‘Mediteran WTE”‘ detaljno su stručnjaci DRI napisali u izvještaju.

Ni tu se priča ne završava, pa 1. avgusta 2013. JP Vodovod i kanalizacija i Opština Budva zaključuju sporazum o razgraničenju obaveza po osnovu ugovora o solidarnom jemstvu u cilju izrade novog plana otplate.

“Preostali dug na dan potpisivanja sporazuma iznosio je 4.490.336,93 eura, od čega obaveze Vodovoda iznose 2.124.282,10 eura, a Opštine 2.366.054,83 eura. Sporazumom o razgraničenju obaveza bilo je predviđeno da se zaključe pojedinačni ugovori o solidarnom jemstvu. Revizijom je utvrđeno da nije došlo do potpisivanja pojedinačnih ugovora o solidarnom jemstvu, već je 6. oktobra prošle godine potpisan novi sporazum između Opštine i Vodovoda za razgraničenje obaveza. Stanje duga na dan potpisivanja sporazuma je bio 3.272.621,91 eura, od čega dug Opštine 1.531.197,71, a Vodovoda 1.740.424,20 eura. Opština je u informaciji za Vladu iskazala dug po ovom osnovu na 31. decembar 2014. od 1.433.811,70 eura”, zaključuje se u izvještaju DRI.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com