Nakon trideset godina: Herceg Novi dobija grb i novu zastavu - Volim Podgoricu

Nakon trideset godina: Herceg Novi dobija grb i novu zastavu

Herceg Novi uskoro će dobiti nova obilježja, grb i zastavu. Do sada i nije imao grb, već amblem, koji je sa zastavom u upotrebi već 30 godina. Vijori se na Sat kuli, zgradi Opštine, a postavljena je i u velikoj skupštinskoj Sali, sa crnogorskom, a u kabinetu predsjednice Opštine sa crnogorskom i srpskom narodnom zastavom.

“Tačno je da je u toku proces heraldizacije, odnosno uobličenja sadašnjeg amblema Herceg Novog u status grba, kao i izrade predloga zastav”,  potvrdili su Radiju Jadran u lokalnoj samoupravi.

Odluku je iniciralo rukovodstvo Opštine Herceg Novi, kako bi grad, napokon, dobio heraldizovano obilježje, odnosno obilježje koje ispunjava istorijske, tradicionalne i stručne standarde heraldike, pri čemu bi ujedno pratio moderne trendove u toj oblasti, objašnjavaju u Opštini.

Herceg Novi u ovome nije izuzetak, jer su mnogi gradovi u Crnoj Gori već završili ili pokrenuli procedure izrade novih zvaničnih obilježja.

“Obilježja  grada moraju u sebi nositi istoriju i tradiciju, uz istovremeno poštovanje savremenih trendova i stručnog mišljenja, pa je zatražena razrada elaborata, koju će uraditi priznati arhitekta i heraldičar Srđan Marlović. Nakon što elaborat bude završen, konačni predlog će ući u zvaničnu proceduru, kako bi nova obilježja postala dio Statuta i dobila podršku u Skupštini opštine”, navode iz lokalne samouprave.

Arhitekta Marlović je, inače, dobitnik prve nagrade za dizajn grbova i zastava Podgorice, Bara i Kotora, kao i drugih nagrada u oblasti heraldike.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com