Firma Mila Đukanovića zbog duga blokirana godinu i po - Volim Podgoricu

Firma Mila Đukanovića zbog duga blokirana godinu i po

Osim što joj je blokiran račun, Đukanovićeva firma ima problema i sa plaćanjem poreza, pa je Opština Budva početkom ove godine stavila hipoteku na zemljišni kompleks od 20.229 kvadrata, na ulazu u grad na brdu Košljun, kojim gazduje “Global Montenegro”.

Global Montenegro, firma premijera Mila Đukanovića i njegovog poslovnog partnera Vuka Rajkovića, ni nakon godinu i po nije  vratila dugove pa je na  spisku  među 15 hiljada firmi sa blokiranim računima. Crnu listu dužnika mjesečno  objavljuje Centralna banka Crne Gore.

Đukanovićeva firma je 540 dana u blokadi, a prema novom izvještaju račun joj je blokiran na  iznos od 18.543,17 eura. Firma je prije godinu bila izostavljena sa spiska  blokiranih preduzeća, da bi se brzo ponovo “pojavila”,  među  onima koji otežano posluju.

Osim što joj je blokiran račun, Đukanovićeva firma ima problema  i sa plaćanjem poreza, pa je Opština Budva početkom ove godine stavila hipoteku na zemljišni kompleks od 20.229 kvadrata, na ulazu u grad na brdu Košljun,  kojim gazduje “Global Montenegro”.

Sekretarijat za privredu i finansije, donio je krajem januara rješenje  o upisu hipoteke na zemljišni kompleks, kao granciju da će Đukanovićeva kompanija izmiriti poresko dugovanje od 21.665,25 eura. Opterećenje je upisano u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Đukanović je još 2013. oglasio prodaju zemljišnog kompleksa na kome je Detaljnim urbanističkim planom   “Podkošljun” ucrtan rezidencijalni kompleks od 42 vile. Atraktivni zemljišni kompleks kupljen je od  porodice Rucović,  u februaru 2007. od kredita Prve banke od 3,1 milion eura. Tada je osnivač firme bio samo Rajković, a Đukanović je postao suvlasnik u februaru naredne godine. Firma je istog mjeseca uzela kredit od pet miliona od Hipo Alpe Adria banke.

Đukanović je kasnije kazao da su kvadrat placa plaćali 200 eura.

U međuvremenu to zemljište je urbanizovano, čime je kvadrat placa preko puta hotela “Park” dobio na cijeni. Prije šest godina budvanska Opština donijela je i Detaljni urbanistički plan “Podkošljun”, čije su izmjene i dopune završene i prošle  javnu raspravu.

Oko zemljišta se vodi sudski spor, jer porodica Boreta tvrdi da su Rucovići prodali Đukanoviću 900 kvadrata njihove imovine.

Na spisku blokiranih su i dvije firme Miloša Marovića

Na spisku blokiranih su i dvije firme Miloša Marovića, sina visokog funkcionera DPS-a, Svetozara Marovića. Miloš Marović je jedan od osumnjičenih u aferi  preprodaje opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza.

Firma „Smart It“, koja se našla pod lupom Specijalnog tužilštva, jer je na navodno fingiranom tenderu kupila 2008. godine zemljišni kompleks od 26 hiljada kvadrata u zaleđu Jaza,  je 1771 dan  u blokadi i to na iznos od 67.692 eura. Firmu je sa svojim poslovnim partnerom osnovao Miloš Marović, da bi je kasnije prepustio.

I firma „El Mar“, u kojoj je mlađi Marović osnivač, u blokadi je gotovo punih pet godina, odnosno 1.708 dana  i to na iznos od 110.638 eura.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com