Mira Stupica desetu deceniju gazi dostojanstveno: Ja upravljam starošću - Volim Podgoricu

Mira Stupica desetu deceniju gazi dostojanstveno: Ja upravljam starošću

Ne samo da sam prihvatila starost, ja njom upravljam. Prihvatila sam i Dom, bez unutrašnjeg protesta. Dok mi ovdje bude lijepo i prijatno, i sama ću se truditi da odgovorim toj prijatnosti. Ako dođe do trenutka u kome budem drugačijeg raspoloženja, ja ću se snaći – s vedrim osmijehom i punim uvjerenjem, kaže na početku razgovora Mira Stupica, “krunisana” kraljica glume 20. vijeka u velikoj anketi Večernjih novosti.

Njena nova adresa od skora je jedan veoma uređen beogradski Dom za stare. Dvospratna zgrada okružena cvijećem. U apartmanu ispunjenom uspomenama, s puno slika i fotografija, njeni “zemaljski dani teku”. Na stočiću pored kreveta “Večernje novosti”, novine s kojima oduvijek započinje dan.

– Vrijeme brzo prolazi. Imam pažnju, ali i želju za samoćom. Dovoljno imam i potrebe da pozovem u posjetu one koje želim, a dovoljno je i onih koji će na poziv odgovoriti. Sve biram sama. Posljednjih godina sam, i inače, morala da suzim krug kontakata. Počelo je da me zamara… Tokom života bilo je za mene i previše zainteresovanosti. Ipak, ne preko mjere, nikada me ta radoznalost nije uvrijedila. Valjda sam za prijatelje birala ljude takvog dara – otkriva nekadašnja Nastasja Filipovna, Petrunjela, Dorina, Baronica Kasteli, Glorija…

U 93. godini, potpuno je svjesna odmakle starosti, ali i dalje u suverenom stavu istinske dive. Svakom riječju i gestom demonstrira da podjednako vlada sopstvenim životom kao svojevremeno pozorišnom scenom.

– Vrijeme radi bez prekida, nije sentimentalno prema starim i bolesnim. Ono tjera svoje, mi se snalazimo. Ne gledam televiziju, pomalo čitam novine. Najčešće razmišljam o proteklim susretima s porodicom i prijateljima. Sa svakim imam drugu vrstu razgovora. Ljudi dolaze kad usklade obaveze. Borina supruga Karolina “prvak” je u tome: uvijek nađe vremena i razloga da me posjeti. Volimo da budemo kratke u razgovoru. Zadovoljna ona, zadovoljna ja.

mira2

Na pitanje da li se viđa sa ostalim stanovnicima doma i da li njeno prisustvo izaziva znatiželju, kaže:

– Susrijećemo se susjedski, bez puno pitanja i odgovora za čekanje. Onako pristojno, građanski. Valjda osjećaju i neki respekt, ili bar volim tako da mislim. Vodimo obične, svakodnevne razgovore. Rijetko primam posjete, ne zato što sam uobražena, već što sam svjesna svojih mogućnosti. Stalo mi je pametno da kažem to što hoću.

Mirina prijateljica Jadranka otkriva kako je čula u prolazu da našu glumicu, s velikim poštovanjem, neki stanari zovu “šaka soli”. Njena istoimena knjiga (koja je doživjela desetak izdanja) i sada je na stočiću pored uzglavlja:

– Dobra je to knjiga, ne stidim se što sam je napisala. Istinita je do kraja, ali je nijesam “preintimila”. Mislim da sam govorila o nekim važnim događajima i ljudima svoga doba. Treba to i umjeti. Pogotovo što ja ne volim da drugi “saopštavaju” ono što sam htjela da kažem…

Dok traje razgovor, ljubazna njegovateljica donosi joj voće. Zahvaljuje se, ispraća je sa osmijehom i šeretski kaže:

– Eto, sve sam ti ispričala. A sad sam zaslužila da jednu popušim na miru – dodaje vadeći elegantne, duge “ženske” cigarete iz fioke. – Nije dozvoljeno, ali ja krijući. Kao nekad dok smo bili djeca…

mira3

Okružena najbližima: Apartman u kome boravi glumica detaljima nedvosmisleno odaje da nije riječ o “običnom” stanovniku doma. Uz nekoliko komada ličnog namještaja, prostor ispunjava divan buket cvijeća, na stočiću omiljeni parfem, knjige i veliki broj fotografija, svuda oko nje.

– Okružena sam najbližima, a to mi je najvažnije – kaže Mira. – Vidiš, ono je moja unuka Mia i praunuk Maksim. Žive u Parizu, očekujem da uskoro dođu. A ona slika u ulju, moj Bojan, naravno…

Pročitajte i ovo: OVAKO JE MIKA ANTIĆ IZJAVIO LJUBAV MIRI STUPICI: Pio je i netremice gledao u nju, a onda je rekao…

Izvor i foto: Večernje Novosti

8 komentara

  1. Koji je ovo jezik? Susrijećemo? ima li kakvu prošlost?Kontekst?Tko ga je koristio? I da li ga sad netko koristi?

    1. mirjana..pa pravo da ti kazem ovdje je nebitno to tvoje pitanje.UZIVAJ u rijecima zene velikana umjetnosti.

    2. Mnogo naroda prica pogresno i okrecu nopako rijeci. Valjda ih to zabavlja ili ne znaju da kazu gramaticki ispravno.I meni se to ne svidja ali tesko je tu naci odgovor.Izgleda se taj narod nikad nije ni potrudio da govori gramaticki ispravno.Mnogo,mnogo zaostalo i primitivno.Obrazovanim ljudima to bas izgleda sokantno.

  2. Sjajana Mira!
    Ali ijekavicom ne govori.
    Da je obrnuto… Pa pobunilii bi ste se.
    Ne skrnavite govor sjajne glumice i sjajne žene!

  3. Draga Miro javljam ti se iz Osijeka.Mi se osobno ne poznamo ali ja tebe dobro znam kao-ženu-majku-glumicu .Bila si i ostala kraljica.Da ti BOG da zdravlje i bistar um sve dok dišeš od srca ti želi Zdenka Schmidt iz Slavonije ….

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com