MLADI SA HENDIKEPOM: Još jedan dan ljudskih prava isti kao i prethodni - Volim Podgoricu

MLADI SA HENDIKEPOM: Još jedan dan ljudskih prava isti kao i prethodni

Udruženje mladih sa hendikepom UMHCG povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, izrazilo je duboko nezadovoljstvo povodom nesmanjenog svakodnevnog kršenja ljudskih prava i sloboda osoba s invaliditetom.

Kako je saopšteno, osobe s invaliditetom se i dalje pravno, na sasvim otvoren način diskriminišu i mnogima se negira pravni subjektivitet, pa čak i šansa da budu rođeni. U oblastima u kojima pravni okvir upravo propisuje mjere za suzbijanje diskriminacije po osnovu invaliditeta i ostvarivanje ljudskih prava i sloboda ovih građana on se neadekvatno primjenjuje.

U Crnoj Gori se, na osnovu Zakona o uslovima i postupku za prekid trudnoće, trudnoća može prekinuti čak do 32. sedmice, osmi mjesec, ukoliko postoje medicinske indikacije da će se roditi dijete sa teškim tjelesnim ili duševnim nedostacima. To je jedini uslov za prekid trudnoće koji je zasnovan na ličnom svojstvu budućeg djeteta.

“Osobe s intelektualnim, mentalnim, nerijetko i fizičkim ili višestrukim invaliditetom se na osnovu našeg pravnog sistema lišavaju u potpunosti ili djelimično poslovne sposobnosti, čime postaju objekt prava. Tim im se zauvijek zabranjuje ostvarivanje bilo kog prava, želja i pravnih interesa, na način na koji one to žele”, ističe se u saopštenju.

Sve te diskriminišuće pravne norme, ističu iz UMHCG, pravdaju se najboljim interesom, zaštitom prava i spriječavanjem nezadovoljavajućeg kvaliteta života ovih osoba.

“Nijedan objekat u javnoj upotrebi ne poštuje u potpunosti uslove za nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad propisanih Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, a Izvještaj Državne revizorske institucije je pokazao neadekvatnu angažovanost nadležnih u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom”, dodaje se u saopštenju.

Osim toga, nakon više od dvije godine od usvajanja Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, servisi podrške prepoznati u njemu se sistemski ne finansiraju iz državnog i lokalnog budžeta. Informacije namijenjene javnosti i dalje ne postoje za osobe oštećenog vida, osobe oštećenog sluha, osobe s intelektualnim invaliditetom.

“Broj postupaka po osnovu diskriminacije po osnovu invaliditeta je neznatan, a krivični i prekršajnih postupaka, po našim saznanjima nema. Institucije nijesu pokrenule nijedan postupak za zaštitu od diskriminacije po osnovu invaliditeta. Sugestije i predlozi organizacija osoba s invaliditetom, se nažalost, nerijetko odbacuju, kao nerealni i finansijski nemogući”, dodaje se u saopštenju.

Iz UMHCG su apelovali na sve institucije sistema, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, da se u okviru svojih nadležnosti bore protiv kršenja ljudskih prava osoba s invaliditetom i time, osim donošenja zakonodavstva, manje ili više usklađenog s međunarodnimj i evropskim standardima, izvršavaju svoje dužnosti u ovoj oblasti, kada je praksa u pitanju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com