MUP DOBIJA NOVO VOZILO: Lična karta iz automobila - Volim Podgoricu

MUP DOBIJA NOVO VOZILO: Lična karta iz automobila

Ministarstvo unutrašnjih poslova do kraja sedmice očekuje specijalno mobilno vozilo koje će na terenu pružati sve usluge koje građani ostvaruju u filijalama MUP-a.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je u prethodne dvije godine upućivalo više javnih poziva građanima da stare lične karte zamijene novim biometrijskim, a u saradnji s medijima radilo na podsticanju građana da izvrše tu zakonsku obavezu. Ministarstvo unutrašnjih poslova je obezbijedilo četiri mobilne biometrijske stanice tako da su građani, koji nijesu bili u mogućnosti da dođu u područne jedinice ili filijale za upravne unutrašnje poslove, mogli zahtjev podnijeti tamo gdje stanuju”, podsjećaju iz tog resora.

Za korišćenje mobilne stanice za uzimanje biometrijskih podataka, koju MUP nabavlja, neophodno je da se Direktoratu za upravne unutrašnje polove ili područnoj jedinici/filijali koje se nalaze u svim opštinama, podnese obrazložen zahtjev u kojem se navodi ime i prezime lica, matični broj, adresa gdje se lice nalazi.

Za izdavanje lične karte ne plaća se administrativna taksa, već pet eura za obrazac lične karte.

“Prilikom razmatranja ideje o oslobađanju plaćanja cijene obrasca za građane koji nijesu ispoštovali zakonsku proceduru i stare lične karte na vrijeme zamijenili novim, biometrijskim dokumentom, došlo se do zaključka da bi na taj način ovi građani u stvari bili ‘nagrađeni’ i time nepravedno bili dovedeni u povlašten položaj u odnosu na sve one savjesne građane koji su se ponašali u skladu sa zakonom”, dodaje se u saopštenju MUP-a.

Još jednom su pozvali sve građane koji imaju staru ličnu kartu da je zamijene novom biometrijskom, jer u suprotnom neće moći da ostvare glasačko, ali ni brojna druga prava i obaveze.

“Takođe, apelujemo i na građane da prijave tačnu adresu na kojoj žive kao i da u registar umrlih prijave svoje bližnje koji su preminuli prethodnih godina. Birački spisak zavisi od registara koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, a tačnost tih registara zavisi od ažurnosti građana da prijave promjene”, navodi se u saopštenju.

Rok za zamjenu lične karte je, podsjetimo, istekao 31. decembra 2012.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com