(VIDEO) MALI GENIJALAC: Nije htio da se pomiri sa činjenicom da nikad više neće komunicirati sa drugom - Volim Podgoricu

(VIDEO) MALI GENIJALAC: Nije htio da se pomiri sa činjenicom da nikad više neće komunicirati sa drugom

Ljekari su već bili pripremili roditelje petnaestogodišnjeg Itana Kadiša na to da vjerovatno više nikada neće moći da komunicira s njima. Itanov drugar Džejkob Smilg (13) nije htio da se pomiri s tim i zbog toga mu je konstruisao uređaj za sporazumijevanje.

Kako je prenio američki regionalni TV-kanal WCPO, dječaka iz Lavlenda (Ohajo) pogodio je grom u junu 2013, kada je bio u ljetnjem kampu. Itan je jedva preživio i od tada više ne može da hoda, da jede, niti da govori. Paralizovan je i vezan za invalidska kolica i vjerovatno više neće moći da raste.

Džejkob, koji kaže da voli da eksperimentiše sa tehničkim izumima, napravio je LED tablu sa zelenim “Y” za “DA” i crvenim “N” za “NE”. Kada Itan nagne glavu ulijevo, zatreperi “DA”, a kada je nagne udesno, zatreperi “NE”.
Na prvi pogled, ovo nije ništa naročito, ali je riječ o ogromnom koraku u pravcu uspostavljanja komunikacije.
Za Dan zahvalnosti Džejkob je priredio iznenađenje Itanu i njegovoj porodici. Kada su vidjeli da njegov izum funkcioniše, svi su bili oduševljeni.
“U suštini, to je velika promjena”, rekla je Itanova majka u suzama. “Prvi put vidimo da nas Itan razumije!”
Džejkob kaže da se neće zaustaviti na ovome.

“Kada stigne dotle da može da pomjera i druge djelove tijela i rukuje mašinom, moći ću da mu napravim malu tastaturu”, kaže ovaj dječak, koji je za Božić poželio 3D štampač. On mu je, kaže, potreban da napravi komponente za novu Itanovu mašinu koji se teško nabavljaju.

Priča o dvojici tinejdžera dirnula je veliki broj ljudi, pa se grupa njih udružila kako bi preko sajta “GoFundMe” prikupili sredstva za 3D štampač. Zainteresovani mogu da uplate dobrovoljni prilog za Itana i preko sajta “Help Hope Live”.

(Blic)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com