Penzioneri traže proteste ispred Skupštine - Volim Podgoricu

Penzioneri traže proteste ispred Skupštine

Penzioneri, njih preko hiljadu, iz skoro svih crnogorskih opština tražili su organizovanje protesta pred zgradom Skupštine zbog Predloga zakona o budžetu za narednu godinu, jer nema adekvatnu socijalnu politiku, saopšteno je iz Partije udruženih penzionera i invalida.

Generalni sekretar PUPI-a Radisav Korać rekao je da su se penzioneri obratili Predsjedništvu i Glavnom odboru PUPI-a da pozovu penzionere na protest ispred Skupštine na dan usvajanja Predloga zakona o budžetu za narednu godinu.

“O protestima penzionera zbog lošeg materijalnog stanja i zbog nepovećanja ili najavljenog malog povećanja penzija, Predsjedništvo PUPI-a će blagovremeno obavijestiti penzionere”, naveo je Korać u saopštenju.

On je kazao da PUPI ne podržava Prijedlog zakona o budžetu za narednu godinu jer nema adekvatnu socijalnu politiku gdje bi se prepoznala ustavna komponenta da je Crna Gora i država socijalne pravde, kao i da traži od poslanika da ga vrate na doradu.

“Ako je povećanje penzija dva do tri odsto u narednoj godini, Predsjedništvo i Glavni odbor PUPI se odriče u korist predsjednika države, Skupštine i Vlade, ministara i poslanika, jer će taj iznos njima nešto značiti”, rekao je Korać.

On je naveo da 70 hiljada penzionera prima penziju ispod 271 eura, što je iznos prosječne penzije, a oko pet hiljada oko 100 eura. Takođe svaki penzioner izdržava jednog ili više članova porodice, pa čak djecu i unučad, a penzije se nijesu povećavale od 2012. godine.

“Predlog zakona o zaradama u javnom sektoru predviđa povećanje zarada i do 70 odsto predsjedniku države, Skupštine i Vlade, dakle sa 1,2 hiljade ili 1,3 hiljade na 1,9 hiljada eura pa i preko dvije hiljade eura. Za 800 funkcionera Vlada je obezbijedila dodatnih 13 miliona eura”, precizirao je Korać.

On je ocijenio da Predlog zakona o budžetu za narednu godinu govori o lošem finansijskom stanju države.

“Vlada od svih umjeća najviše zna da se zadužuje na teret ovih i budućih generacija, pa je samo ove godine zadužila građane dodatnih 667 miliona EUR, dakle ukupno 1,3 milijarde samo u zadnje dvije godine”, rekao je Korać.

Prema njegovim riječima, Vlada zadužuje građane, a sebi i privilegovanima povećava zarade i benefite.

“U odnosu na ovu godinu, za narednu je predviđeno povećanje neto zarada zaposlenih u budžetu 23 miliona EUR odnosno deset odsto. Od tog iznosa od 15 do 17 miliona ide na povećanje plata državnim funkcionerima”, dodao je Korać.

Više se, kako je kazao, daje na službena putovanja nego na dječije dodatke, pa je na tu stavku povećan iznos sa četiri na pet miliona eura, a izdaci za dječiji dodatak su smanjeni 300 hiljada eura ili šest odsto.

“Imamo ogromnu armiju nezaposlenih građana i to preko 100 hiljada, a oko 40 hiljada penzionera prima penziju ispod 175 eura što je donja granica siromaštva. Penzioneri su pored nezaposlenih i armije kvalifikovanih i visoko obrazovanih ljudi najugroženija populacija”, rekao je Korać.

Preko šest hiljada penzionera, kako je zaključio, nema riješeno stambeno pitanje.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com