DNO DNA: Osnovci se u školama igraju Farme, Parova i Sulejmana! - Volim Podgoricu

DNO DNA: Osnovci se u školama igraju Farme, Parova i Sulejmana!

Djevojčice se svađaju glumeći starlete ili se igraju turske serije „Sulejman“ tako što se dogovore koja će biti njegova prva, a koja druga žena, priča učiteljica Jasmina Mavrenović.

BEOGRAD – Umjesto „arjačkinja-barjačkinja“, „između dvije vatre“, „školice“ i drugih starih dječjih igara, mali osnovci u Srbiji zabavljaju se glumeći likove iz rijaliti programa i popularnih turskih serija!

Tako se već od prvog razreda djeca igraju „Farme“, „Parova“ i „Sulejmana“, pritom upotrebljavajući najgore psovke i imitirajući nasilje koje gledaju na televiziji.

Jasmina Mavrenović, učiteljica u OŠ „Stevan Sremac“ u Dobanovcima, kaže da se prosvetni radnici gotovo svakodnevno šokiraju načinom na koji deca oponašaju likove iz rijalitija.

Neprihvatljivo ponašanje

– Jednom sam zatekla dvije djevojčice kako se svađaju u učionici dok ostale stoje oko njih. Bile su vrlo agresivne. Za oko mi je zapala ona tipična gestikulacija trzanja ramenima uz pitanja „šta je, šta hoćeš, pi..o“. Kad su đaci vidjeli da stojim i zapanjeno gledam, objasnili su mi da je sve u redu i da je to samo igra jer djevojčice glume starlete iz rijalitija – priča ova učiteljica.

Slična situacija bila je i kada je, kako kaže, zatekla djevojčice dok su se u dvorištu igrale „Sulejmana“.
– One su podijelile uloge, koja će biti prva, a koja druga Sulejmanova žena. Pitala sam ih zašto se ne igraju cara Lazara i carice Milice, a one su spontano odgovorile: „Pa učiteljice, te serije nema“. Djeca su potpuno u pravu. Oni koji kreiraju takve programe vrlo dobro znaju kakav model ponašanja serviraju i njihova je odgovornost najveća. Na nama je da s djecom što više razgovaramo, da im na lep način objašnjavamo da takvo ponašanje nije prihvatljivo i da ih animiramo učeći ih pravim dječjim igrama – zaključuje učiteljica Mavrenović.

Najosjetljiviji period

Da nove đačke rijaliti igre uzimaju sve više maha, potvrđuje i školski psiholog Branka Tišma. Ona upozorava da, koliko god takve igre na prvi pogled delovale bezazleno, one zapravo doprinose drastičnom povećanju nasilja među djecom.
– Djeca se ponašaju kao učesnici rijaliti programa jer ono što vide na televiziji nesvesno oponašaju u stvarnosti. Prenose sve, od govora i ponašanja do načina oblačenja. Ono što zabrinjava jeste to što to postaje dominantan model ponašanja i što ga djeca usvajaju u najosjetljivijem periodu odrastanja, kada se uče etici i društvenim normama – ističe Tišma.

Najčešće pitanje srednjoškolaca
ZAŠTO DA UČIM KAD MOGU NA LAKŠI NAČIN DA ZARADIM?

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da je oponašanje rijaliti zvijezda uzelo maha i među srednjoškolcima, koji sve češće otvoreno priznaju da neće mnogo da uče „kad već mogu da uđu u rijaliti i lako zarade novac“.
– Svakodnevno po školskim hodnicima i u učionicama čujem izuzetno ružne riječi, psovke, uvrede, dreku, sve ono što se inače čuje u rijalitiji programima. Škole pod hitno moraju uvesti nekakve pravilnike, bonton i označiti kakvo ponašanje nije dozvoljeno i kakve sankcije za njega slijede – smatra Antić.

Reagovanja

Branko Kockica, glumac

Dječije igranje rijalitija treba shvatiti stvarno ozbiljno, ali pitanje je ko to treba da shvati. Čini mi se da jedino mediji tu mogu zaista nešto da promene. Danas deci niko ne može ništa. Apsurdno je da dolazi do zloupotrebe dječijih prava.

Minja Subota, muzičar

Djeca oponašaju ono što gledaju na televiziji, a tu već dolazimo do drugog zaključka, da je sve to posljedica našeg nemara. Zašto nisu ukinuti takvi programi, gde su regulatorna tela da spriječe emitovanje rijalitija tokom dana, kao što je obećano? Ništa nije urađeno da se problem rijalitija riješi.

Petar Lovrić, fizioterapeut

Uopšte ne gledam TV, ni ja ni moja djeca. Njima puštam crtaće preko kompjutera, pa o posljedicama rijalitija i ne razmišljam.

Julija Isaković, penzionerka

To je sve užas, katastrofa koja nam se servira na nacionalnoj frekvenciji! Još je šokantnije da djeca oponašaju te takozvane rijaliti zvijezde. To zlo se  mora zaustaviti.
(kurir.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com