MANS: Izgradnja drugog bloka termoelektrane „kamen o vratu“ građanima Crne Gore - Volim Podgoricu

MANS: Izgradnja drugog bloka termoelektrane „kamen o vratu“ građanima Crne Gore

Hroničan nedostatak osnovnih informacija o izgradnji drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, te i više nego neodgovorno ponašanje Vlade, otvaraju ogroman prostor za sumnju da se ovaj projekat ne realizuje kako bi se zadovoljio javni interes, već isključivo profitni interes energetskog lobija i njegovih glasnogovornika u Vladi Crne Gore, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Oni smatraju da je veoma lako očekivati da će izgradnja ovog bloka biti novi „kamen o vratu“ građanima Crne Gore od kojih će se ponovo očekivati da iz svog džepa pokrivaju rupe u budžetu nastale kao posljedica katastrofalne ekonomske politike Vlade Crne Gore.

“Drugi blok Termoelektrane će svakako povećati potrošnju uglja u Crnoj Gori i dodatno je udaljiti od preporuka međunarodne zajednice zacrtanih ciljeva Evropske unije kada je u pitanju smanjenje zavisnosti energetskih sistema od takozvane prljave energije. Potpuno je neshvatljivo da dok ostatak svijeta pravi planove za limitiranje učešća uglja u svojim energetskim sistemima i zatvaranje elektrana, Crna Gora aktivno radi na otvaranju novih postrojenja i maksimalnom iskorišćavanju postojećih rezervi uglja”, navode u MANS-u.

Prema njihovim tvrdnjama, odluka o izgradnji novog energetskog izvora je donijeta pod izgovorom energetskog deficita koji Vlada još uvijek nije uspjela da dokaže konkretnim brojkama i uz potpuno nerealne projekcije budućeg ekonomskog rasta i veće potražnje za energijom u Crnoj Gori.

“Paralelno sa time, odvijaju se i pregovori sa italijanskom kompanijom A2A oko nastavka ugovora o upravljanju od kojih će prema tvrdnjama iz Vlade zavisiti i budući model finansiranja projekta izgradnje. Niti jedan konkretan detalj koji je vezan za ove pregovore još uvijek nije dostupan javnosti, a Vlada nikada objasnila na koji način namjerava da nastavi saradnju sa A2A uprkos činjenici da ta kompanija nije ispunila veći dio prethodnog upravljačkog ugovora”, ističu u ovoj organizaciji.

Oni su podsjetili da su ranije objavljivali rezultate svog istraživanja koji pokazuju da u pljevaljskom regionu nema dovoljno uglja za cjelokupni projektovani radni vijek novog bloka TE Pljevlja, čak ni onda kada bi se u funkciju stavila takozvala neisplativa ležišta uglja.

“Analiza koja se bazira na podacima koje posjeduje i sama Vlada pokazuje da se ovaj projekat ulazi suprotno zdravoj ekonomskoj logici i po svaku cijenu, bez obzira na posljedice koje će taj projekat imati na crnogorsku ekonomiju, ali i na stanje životne sredine. Još uvijek nije poznato ni koliko će građane Crne Gore ukupno koštati ova investiciona “avantura”, te kada će i da li će ta investicija uopšte biti ekonomski isplativa. Nije poznato ni ko će i iz kojih izvora obezbijediti novac za ovu investiciju, te da li će biti obezbijeđene državne garancije i u kom iznosu”, zaključuju iz MANS-a.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com