Pokret za neutralnost: Referendum je naša građanska dužnost - Volim Podgoricu

Pokret za neutralnost: Referendum je naša građanska dužnost

Referendum je naša građanska dužnost i stepen demokratičnosti našeg društva. On mora biti raspisan i održan u duhu demokratskih načela, po fer i slobodnim kriterijumima i odluka građana se mora poštovati, kazali su iz Pokreta za neutralnost.

Premijer Milo Đukanović rekao je juče u parlamentu da Ustav Crne Gore ne propisuje organizovanje referenduma o ulasku u NATO savez, te da parlament ima mandat da donese odluku o ovom pitanju.

Tim povodom reagovao je Pokret za neutralnost iz kojeg su kazali da odbijanje da se raspiše referendum jedino može biti pokazatelj straha od volje građana.

Reagovanje Pokreta za neutralnost

Na jučerašnjem premijerskom satu građani Crne Gore nijesu ostali uskraćeni za još jednu prezentaciju samovolje i demonstracije sile šefa režima Mila Đukanovića. Za njega ne postoji “pravna obaveza, ni politička potreba” za organizovanjem referenduma za najznačajnije spoljnopolitičko i bezbjednosno pitanje Crne Gore. To kaže premijer zemlje u kojoj 84 odsto građana smatra da tu odluku treba donijeti na referendumu! Atlantista Đukanović to kaže iako ima podatak da čak 68 odsto od ukupnog broja građana koji podržava članstvo u NATO smatra da tu odluku treba donijeti na referendumu! Ovo su podaci agencije IPSOS koja ih je interno dostavila upravo premijeru Đukanoviću kao predsjedniku Savjeta za članstvo u NATO, a čija dokumenta su zahvaljujući Pokretu za neutralnost objelodanjena u aferi “Depeša”. Premijer odlično zna tačan, a većinski, procenat građana koji su protiv članstva Crne Gore u NATO. Ali, premijer tehničke vlade se oglušava od volje građana i odlučuje da se pozove na legitimnost nelegitimne Skupštine čiji posljednji saziv karakteriše cijepanje svih parlamentarnih partija i klubova izuzimajući njegovu i pojedine manjinske partije.

Potrebno je podsjetiti građane Crne Gore, ali i premijera, da se u Ustavu ne pominje donošenje odluke na referendumu, ali se ne pominje ni donošenje odluke u parlamentu. Jednostavno, način donošenja ove odluke je namjerno izostavljen kako bi se stvorio prostor za manipulaciju koja je postala naša svakodnevnica. Interesantno je da ne postoji saglasje ni među partijama donosiocima ovakvog Ustava, te se tako jedna partija otvoreno zalaže za raspisivanje referenduma. Đukanovića ćemo podsjetiti i na glavni razlog zašto se u brojnim zemljama članicama NATO-a (koje organizuju referendum i pitaju svoje građane i za manje važna pitanja) nije organizovao referendum za članstvo u ovaj savez: zato jer su građani dominantno većinski podržavali članstvo, što nikako nije slučaj sa Crnom Gorom.

Takođe premijera želimo podsjetiti posljednje predsjedničke kampanje njegovog partijskog saborca Filipa Vujanovića i njegovih riječi da postoji saglasnost unutar DPS-a da “referendum treba da odluči o sudbini prema NATO”! Te stoga težnja premijera Đukanovića da odluku o članstvu u NATO ugura na mala vrata, iza kulisa i silu na sramotu preko parlamenta samo predstavlja odraz njegovog autokratskog načina vladanja.

Ubijeđeni smo da Đukanoviću čak i ova propala priča oko neostvarene većinske podrške građana članstvu u NATO više odgovara nego bilo koja druga problematika koja se tiče realnog socio-ekonomskog stanja i brojnih propalih projekata oživljavanja ekonomije i povećanja životnog standarda građana Crne Gore. Podjele su bile i ostale jedini instrument na osnovu kojeg Đukanović opstaje.

Referendum je naša građanska dužnost i stepen demokratičnosti našeg društva. On mora biti raspisan i održan u duhu demokratskih načela, po fer i slobodnim kriterijumima. Odluka građana se mora poštovati i ona mora biti ispred interesa svakog pojedinca ili premijerove uzdrmane fotelje. Svako negiranje raspisivanja referenduma jedino može biti pokazatelj straha od volje građana i nikakvi parlamentarni izbori i novi skupštinski saziv ne mogu biti mjerilo za donošenje ovakve odluke u parlamentu!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com