DF: Krivična prijava protiv Raška Konjevića - Volim Podgoricu

DF: Krivična prijava protiv Raška Konjevića

Demokratski Front podnio je danas krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića zato što je, kako tvrde, 17, 18. i 24. oktobra u Podgorici, kao odgovorno lice, donosio odluke o policijskoj akciji koja je imala za cilj prekidanje mirnog i građanskog skupa prekomjerenom upotrebom sile.

Krivične prijave podnešene su i protiv direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, njegovog pomoćnika Nikole Janjuševića, načelnika CB Podgorica Jovice Rečevića, kao i protiv načelnika Komunalne policije Podgorica Gorana Jankovića i više NN lica.

Kako se navodi u obrazloženju, javno okupljanje “Sloboda traži ljude” koje je otpočelo  27. septembra, održavalo se na zakonit i ustavan način uz prethodnu prijavu nadležnim državnim organima.

“Ono je prekinuto represivnom akcijom Uprave policije, Komunlane policije i nadležnih službi Glavnog grada, jutra 17. oktobra. Tog dana, oko šest časova ujutru, otpočela je nasilna akcija prekidanja javnog okupljanja, policijskom intervencijom koja je formalno pružala asistenciju Komunlanoj policiji o izvršenju rešenja o uklanjanju privremenih objekata dok je stvarni naum akcije bilo prekidanje mirnog okupljanja”, kazali su u DF-u.

Dodaju da je akcija prekidanja mirnog okupljanja sprovedena shodno Planu akcije koju je CB Podgorice, Uprava policije, koja se nalazi u resoru Ministarstva unutrašnjih poslova, prethodno pripremio.

“Ta akcija izvedena je svjesno iplanirano na nezakonit način uz brutalnu upotrebu sile od strane pripradnika službi koje su je sprovele. Policija je ušla na mjesto održavanja okupljanja na način što je razbila postavljenu ogradu i formirala kordone sa lijeve i desne strane bine. Taj čin, policija je uradila bez prethodnog upozorenja organizatorima okupljanja ili rukovodiocu javnog okupljanja. Tom prilikom nije uručeno niti pisano rješenje kojim se skup zabranjuje, što predstavlja kršenje osnovnih načela upravnog postupka, ili kojim se naređuje nasilno uklanjanje privremenih objekata, niti je ostavljen ikakav vremenski rok okupljenim građanima da se raziđu”, tvrde u DF-u.

Ističu da se posebno brutalno i nasilno postupanje Uprave policije ogleda u dejstvovanju Specijalne antiterorističke jedinice u noći 24.oktobra, koja je, kako tvrde, te večeri na mjestu dešavanja bila angažovana suprotno zakonskim i podzakonskim propisima.

“Tako se u blizini hotela Hilton, ova jedinica pojavila u formaciji od tri džipa. Način dejstvovanja ove jedinice ukazuje na jasnu zloupotrebu službenog položaja i nezakonito postupanje pripadnika Uprave policije koji su prilikom primjene svojih ovlašćenje grubo kršili zakonske i druge propise u postupanju, na način što su se brutalno i nesrazmjerno opasnosti, obračunavali sa građanima koji su se udaljavali sa mjesta okupljanja”, kazali su u DF-u.

Tvrde da se obračunavanje sa građanima nastavilo satima nakon prekida skupa.

“Kojom prilikom su pripadnici Uprave policije, posebno pripadnici SAJ-a, zloupotrijebili svoj položaj i uz prekomjerenu upotrebu sile se obračunavali sa građanima. Ministar unutrašnjih poslova kao odgovorno.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com