PROJEKAT HILJADU PLUS: Kamata za stambene kredite 3,99 odsto - Volim Podgoricu

PROJEKAT HILJADU PLUS: Kamata za stambene kredite 3,99 odsto

Projekat „Hiljadu plus“ stanova, koji ima za cilj rješavanje stambenih potreba u Crnoj Gori, biće predstavljen javnosti do kraja godine saznaju Dnevne novine iz više izvora.

Novina u odnosu na istoimeni projekat koji je realizovan prije četiri godine biće povoljniji uslovi za uzimanje stambenog kredita, kao i niža kamatna stopa.

Projekat koji je realizovan 2010. godine, između ostalog, odlikovala je kamatna stopa od 4,9 odsto. Ono što će obradovati sve građane koji nemaju svoj krov nad glavom jeste činjenica da će novim projektom 1000+ kamatna stopa biti znatno niža, tj. 3,99 odsto, dok će rok otplate ostati isti, odnosno do 20 godina.

Kako je Dnevnim novinama saopšteno iz više izvora, finalizovani su pregovori sa predstavnicima Razvojne banke Savjeta Evrope za razvoj o dobijanju kredita od deset miliona eura za ovaj projekat, a detalji o uslovima Ministarstvo održivog razvoja i turizma će najvjerovatnije objaviti do kraja naredne nedjelje.

Zakonom o budžetu za 2015. godinu predviđeno je zaduženje za realizaciju projekta 1000+, što nije bio slučaj prethodne godine.

Krov nad glavom novim projektom biće obezbijeđen za oko 500 crnogorskih građana. Ukupna vriijednost projekta je oko 20 miliona eura.

Projekat 1000+ stanova u Crnoj Gori počeo je da se realizuje 2010. godine, a glavni cilj je omogućavanje građanima naše zemlje da na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način dođu do sopstvenog stana. Vlada je tada subvencionirala kamatnu stopu svim odabranim porodičnim domaćinstvima do iznosa od 4,9 odsto kamatne stope na godišnjem nivou.

Tokom prvog projekta 1000+, stanovi su građanima nuđeni po cijeni od 600 do 2.000 eura po kvadratu u zavisnosti od investitora i grada u kojem se stan nalazi. Ukupan broj predatih aplikacija u svim bankama koje su učestvovale u projektu iznosio je 1.100. Na centralni dio Crne Gore odnosilo se 75 odsto aplikacija, dok je 25 odsto predato u sjevernom i južnom dijelu. Po uslovima povoljnijim od tržišnih, tada su od ukupno 1.000 kupljena 433 stana, a građani su sami birali banku i investitora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com