Za gradnju bez dozvole “Carine” i Popović kažnjeni samo uslovno - Volim Podgoricu

Za gradnju bez dozvole “Carine” i Popović kažnjeni samo uslovno

“Sve do marta 2015. Popović je radio bez bilo kakvih urbanističkih uslova i građevinske dozvole. Suprotno DUP, u zoni Morskog dobra, na zemljištu koje, kao vlasnik hotela Delfin ima, na korišćenje, sa radnom snagom iz inostranstva za koju nije imao ni radnu dozvolu ni prijavu boravka”.

D.O.O Carine i vlasnik Čedomir Popović kažnjeni su uslovno jer su bez građevinske dozvole i potrebnih “papira” (iz)gradili depadans hotela Delfin i podzemne garaže u Bijeloj.

“Osnovni Sud u Herceg Novom je, postupajući po optužnom prijedlogu Osnovnog državnog tužilaštva, i dr. zbog krivičnog djela građenje bez građevinske dozvole iz čl. 326 KZCG u sticaju i povrede službenog pečata i znaka iz čl. 381 st.1 KZ CG proglasio krivim D.O.O “Carine” i  Čedomira Popovića zbog krivičnog djela iz čl. 326 KZCG i izrekao im uslovne kazne. Za skidanje službenog pečata i znaka okrivljeni su oslobođeni odgovornosti. Na presudu Osnovnog Suda u Herceg Novom Osnovni Državni užilac je uložio žalbu zbog, kako kažu, bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakonika i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Ovo je, za sada,  epilog nezakonite izgradnje podzemne garaže i depadansa hotela Delfin u Bijeloj u režiji Čedomira Popovića, vlasnika i izvršnog direktora preduzeća “Carine” doo iz Podgorice”, navodi se u saopštenju NVO Južni Jadran koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

Podsjećaju da je krajem prošle godine Čedomir Popović počeo rušenje sportskih objekata na samoj obali mora u zoni Morskog dobra pored hotela Delfin u Bijeloj i izgradnju podzemne garaže i depadansa hotela od oko 1000 m2.

“Sve do marta 2015. Popović je radio bez bilo kakvih urbanističkih uslova i građevinske dozvole. Suprotno DUP, u zoni Morskog dobra, na zemljištu koje, kao vlasnik hotela Delfin ima, na korišćenje, sa radnom snagom iz inostranstva za koju nije imao ni radnu dozvolu ni prijavu boravka. Nakon što je  NVO Južni Jadran  javno reagovala uključila se  policija i inspekcija. Inicijativu za pokretanje izviđaja i utvrđivanje krivične odgovornosti Osnovnom državnom tužiocu podnijeli su i policija i NVO Južni Jadran. U međuvremenu,  inspekcije su zatvarale gradiliše i pečatile objekat, Popović i ekipa su nastavljali sa radom ne obazirući se na zabrane. Kao da su znali kakva ih “kazna” očekuje. Dok Popović gradi,  Ministarstvo održivog razvoja raspisuje, ni manje ni više, nacionalni, pozivni, idejni, jednostepeni neanonimni konkurs koji je bio otvoren do 23.02.2015. Dana 12. 03. 2015. Vlada Crne Gore je donijela Odluku o urbanističko-arhitektonskom rješenju turističkog kompleksa  Hotela Delfin u Bijeloj i ova Odluka je već 16. 03. 2015 objavljena u Službenom listu Crne Gore. Vlada Crne Gore i njeno Ministarstvo održivog razvoja su veoma  efikasni kada treba podržati privatnu inicijativu, čak i kada je nezakonita”, upozoravaju iz NVO Južni Jadran.

“Da uklone kancerogeni grit iz Brodogradilišta u Bijeloj da ne truje stanovništvo su nešto manje efijkasni, kasne 15. godina. Ministarstvo je vrlo efikasno ali Popović je još efikasniji u građenju bez dozvole. UT uslovi su dobijeni baš u momentu kada je završavao grube građevinske radove. U vezi sa ovim redosljedom poteza ni  sud ni tužilac ne vide izgleda ništa sporno. Tako se u informaciji koju nam je dostavilo tužilaštvo to i konstatuje, citat: “To što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma je raspisalo konkurs shodno Odluci Vlade Crne Gore u to isto vrijeme, kada je, kako se u prijavi navodi, Popović Čedomir izvodio radove na izgradnji podzemne garaže i depadansa nema uticaja na na krivičnu odgovrnost službenih lica u Ministarstvu održivog razvoja i turizma budući da su postupali po Odluci Vlade Crne Gore” (završen citat). Ovdje prestaje logika i svaki  komentar je suvišan. Da smo maliciozni rekli bi  da logika  malo  podsjeća na Momira Bulatovića kada je za Deportaciju BH izbjelica ustvrdio da je “državni zločin”. I tada je neko izvršavao nečije naređenje.Tada deportacija, danas privatizacija. U svakom slučaju, Popović i ekipa su, za sada, kažnjeni uslovno što u prevodu znači da ukoliko u dogledno vrijeme Popović i lica sa njim povezana se usude da bez dozvole izgrade još jednu garažu i depadans hotela, presuda će biti bezuslovna. Zapošljavanje stranaca bez prijave boravka, gradnja u zoni Morskog dobra na zemljištu koje je suštinski državno, uništavanje državnog pečata………koga je briga za to. Briga ih je za to taman kao i za onih 170 radnika koje je strateški partner Popović nakon privatizacije ostavio bez hljeba”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je predsjednik Vlade Crne Gore kada je Popoviću prodat paket državnih akcija Južnog Jadrana po specijalnoj uredbi Vlade koja je važila samo za taj “posao” bio Filip Vujanović.

“Biće interesantno u narednom periodu pratiti odnos pravosudnih organa prema pokrenutim inicijativama prema Čedomiru Popoviću, obzirom da je do sada sa tog mjesta imao apsolutnu zaštitu”,  zaključuje se u saopštenju.

2 komentara

  1. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you However I am experiencing situation with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com