MALI HEROJ: Aleksandar Vujnović ima 3 godine i pobijedio je rak! - Volim Podgoricu

MALI HEROJ: Aleksandar Vujnović ima 3 godine i pobijedio je rak!

Aleksandar Filip Vujnović tek je nedavno prvi put otišao kod frizera na šišanje, jer mu je posle godinu i po dana borbe sa rakom kosica prvi put porasla.

“Ćelavi globus vozi autobus” zapjevao je za sebe Aleksandar, čuvši dio razgovora, a onda je, doskakutavši, rekao: “I juče sam se šišao, vidi”, rukom ponosno pogladivši kosu odozdo nagore.
 Aleksandar Vujnović sad ne skida osmeh s lica
Foto: Milan Ilic / RAS SrbijaAleksandar Vujnović sad ne skida osmjeh s lica

– Zvao je sebe “ćelavi globus“ dok je bio bolestan – objašnjava kroz osmjeh majka Slavica dok okreće glavu u stranu i široko otvara oči u pokušaju da spriječi suze da poteku.

Nešto više od godinu dana Aleksandar nema rak, ali su tuga, strah i traume i dalje tu.

– Sve je počelo tako neočekivano. Jednog dana smo trčali sa njim po keju, a već sledećeg je ležao u bolnici. Tu noć je probdio plačući da ga boli guza. Sledećeg dana odveli smo ga na pregled kod hirurga, koji se šokirao kada je shvatio da Aleksandar ima tumor bešike prečnika deset centimetara, najveći koji je ikada vidio – kaže mama Slavica.

Aleksandar je hitno poslat na nekoliko krugova hemioterapije i tumor se malo smanjio.

– Našli smo u novinama priču jedne porodice čije je dijete izliječeno specijalnom vrstom zračenja – brahiterapijom koju rade samo dvije bolnice na svijetu. Stupili smo u kontakt s njima i to nas je spaslo – kaže otac Damjan.

Zahvat je koštao 100.000 evra, a imali su samo desetak dana da ih skupe.

– Država nam je pomogla, ali država je troma i spora, a nama je vrijeme isticalo. Vrtić u koji djeca idu i moje kolege su spontano organizovali prikupljanje novca. Da nije bilo svih tih ljudi… Ne smijem ni da pomislim – kaže otac Damjan.

Dodatne hemioterapije Aleksandar je savršeno podnosio, ali sam postupak je, kažu, bio jeziv.

– Uspavali su ga na 12 dana i između testisa i anusa mu stavili sedam sondi putem kojih su direktno zračili tumor. Ležao je na bolničkom krevetu raskrečen, uspavan, tako mali… Čovjek izgleda dobije neku nadljudsku snagu u takvim trenucima. Sada kad bih morala da preživim sve to, ne znam kako bih uspjela – kaže Slavica. Aleksandar se, na sreću, ne sjeća ničega. Ostala mu je samo jedna trauma – veliki strah od igala.

Porodica ponovo srećna i na okupu

Foto: RAS SrbijaPorodica ponovo srećna i na okupu
Ljubavlju nadoknađuju izgubljeno

U to vrijeme sve se vrtjelo oko Aleksandra.

– Stariji sin Vuk je tada živio sa bakom. Pravio je probleme u vrtiću, bunio se, ljutio, nije mogao da shvati zašto smo ga ostavili na pet mjeseci. Nije razumio. To sad pokušavamo da mu nadoknadimo – kažu roditelji.

(blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com