ŠTA JE ŠTA: Kako pravilno protumačiti analize krvi - Volim Podgoricu

ŠTA JE ŠTA: Kako pravilno protumačiti analize krvi

Priznajte da, čim dobijete rezultate analiza krvi, s nestrpljenjem trčite na internet ili ne možete da dočekate da doktor protumači rezultate. Nije to ništa čudno ako se uzme u obzir da je krv naše “unutrašnje ogledalo”, koje neumoljivo pokazuje šta nam se dešava u tijelu.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, ljekar opšte medicine, objašnjava da je uloga krvi da dovodi kiseonik, glukozu i ostale neophodne elemente do svake ćelije u tijelu, a s druge strane, da uklanja štetne produkte metabolizma. Osim toga, kako ona dodaje, krv omogućava da pojedine ćelije, kao što su leukociti, ali i amino-kiseline, lipidi, hormoni budu razmijenjeni između tkiva i organa.

Zamolili smo doktorku da rastumači najosnovnije pojmove koje svaki rezultat analize krvi sadrži. Laboratorije uglavnom napišu samo skraćenice na engleskom jeziku i vrijednosti analiza koje su normalne za zdrav organizam. Šta znače odstupanja malo ko od nas, koji nismo ljekari, zna. Napomena: ovdje ćemo se baviti samo biohemijskim vrijednostima, u šta ne spada krvna slika. Namjerno smo dali jedinice i skraćenice koje obično stoje u rezultatima.

Analiza krvi

Analiza krvi, Foto: Shutterstock

Osnovne biohemijske analize krvi:

Glukoza ili šećer (dijabetes) – normalna vrijednost je 4,10-5,9 mmol/l. Povišene vrijednosti javljaju se kod osoba oboljelih od dijabetesa, a snižene kod pada šećera u krvi.

Urea (bubrezi) – krajnji je produkt metabolizma bjelančevina. Normalne vrijednosti uree u krvi su 2,8-7,2 mmol/l. Povišena koncentracija uree u krvi ukazuje na neki poremećaj u radu bubrega, ali i na povećanu razgradnju proteina u organizmu (groznica, nekroza) i povrede. Snižena je kod dugotrajnog gladovanja i teških oštećenja jetre.

Kreatinin (bubrezi) – normalne vrijednosti 45-84 umol/l. Povišen se javlja kod bubrežnih oboljenja, a može da bude i posledica veće fizičke aktivnosti ili uzimanja steroida. Smanjen je kod trudnica i žena uopšte.

Holesterol (kardiovaskularni sistem) – poželjno je da ga ima manje od 5,2 mmol/l. Visok je od 6,2 mmol/l. Povišene vrijednosti obično su povezane s nepravilnom ishranom i stresom. Tada se povećava rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova.

ALT parametar (jetra) – normalno 13 U/L. Ako je vrijednost povišena, ukazuje na oštećenje jetre, različitog porijekla.

AST parametar ( jetra) – normalan 17 U/L. Povišene vrijednosti takođe ukazuju na oštećenje jetre ili neka druga oboljenja.

Bilirubin ukupni (jetra, žučni putevi) – normalne vrijednosti su 1,1-18,8 umol/l. Povišene vrijednosti javljaju se kod oštećenja jetre i opstrukcije žučnih puteva. Snižene vrijednosti nemaju dijagnostički značaj, a ima pacijenata kojima je to urođeno.

(Alo)

1 komentar

  1. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com