Droga se švercuje van, a novac pere u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Droga se švercuje van, a novac pere u Crnoj Gori

Trgovina drogom na međunarodnom nivou predstavlja visoku prijetnju za pranje novca u Crnoj Gori, pokazala je Vladina Nacionalna procjena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma.

U prilog ovoj tvrdnji ide i sudska praksa u Crnoj Gori.

Naime, 2011. godine formiran je predmet u Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina protiv dvije osobe koje se terete da su na teritoriji Crne Gore “oprali novac“ za koji se vjeruje da je proistekao od kriminalne djelatnosti- trgovina narkoticima. U ovom predmetu je donijeta osuđujuća prvostepena presuda u odnosu na obe osobe, koja još uvijek nije postala pravosnažna.

“Dakle, okrivljeni su koristili komercijalne banake da preko nerezidentnih računa u legalne tokove unesu “prljavi novac“. Na ovaj način, okrivljeni su prikrili način pribavljanja novca za koji su znali da je pribavljen kriminalnom djelatnošću u ukupnom iznosu od 21.353.879 eura”, navodi se u analizi.

Još jedan predmet iz iste godine ukazuje na tu tvrdnju. On je formiran protiv tri osobe koje su se udružile da putem bankarskog i drugog finansijskog poslovanja prikriju način pribavljanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom-neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Oni su to krivično djelo izvršili na teritoriji više evropskih zemalja, a novac su u našu zemlju u legalne tokove uveli preko bankarskih računa, otvorenih takođe kod komercijalnih banaka u Crnoj Gori.

“U ovom predmetu, imali smo tačno određeno predikatno djelo za koje je postojala pravosnažna presuda donijeta u jednoj od država Evropske unije (1996. godine), pri čemu su dva od tri okrivljena bili izvršioci i tog krivičnog djela. Na ovaj način, okrivljeni su prikrili način pribavljanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 8.523.308 eura”, ističe se u Analizi.

Imajući u vidu da su transferi novca u ovim predmetima u ranijem periodu obavljani preko banaka, te da su sada mjere koje banke preduzimaju znatno strože od prethodnih, vladina Analiza ukazuje da postoji opasnost da bi kriminalci ubuduće koristili nove trendove prenosa para kao što je prenos novca putem kurira.

“Opšti trend u svijetu je da se sve više izbjegava upotreba formalnih sistema prenosa novca kod kojih se uglavnom može ispratiti trag sredstava. Kako bi u cilju zadržavanja van sistema bilo kakve evidencije lica koja su uključene u kriminalne aktivnosti i sredstva koja ţele da transferišu u drugu zemlju, sve više se koristi fizički prenos novca preko granice”, upozoravaju u Vladi.

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terotrizma predviđa obavezu prijave prenosa gotovog novca u iznosu od 10.000 eura i više Upravi carina. Uprava carina zatim ima obavezu prijave tog lica Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

U periodu od 2011-2013 Uprava carina je prijavila 577 slučajeva prenosa novca u ukupnom iznosu od 26.596.424 eura.  U istom periodu Uprava carina je prijavila 20 sumnjivih transakcija u kojima je izvršila prijavu neprijavljenog iznosa novca.

“Kako se načini skrivenog prenosa novca sve više usavršavaju (upotreba velikih apoena, plaćanje lica za prenos novca), a Uprava carina nema mehanizme otkrivanja takvih pokušaja, može se tvrditi da u tom dijelu postoji prijetnja”, upozorili su u Vladi.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com