Zelenaštvo i dalje veliki problem: Kamataši godišnje zarade i do 70 miliona eura - Volim Podgoricu

Zelenaštvo i dalje veliki problem: Kamataši godišnje zarade i do 70 miliona eura

Zelenaštvo u Crnoj Gori predstavlja problem većeg obima nego što se to ranije pretpostavljalo. Procjenjuje se da se u svakom momentu u našoj zemlji nalazi najmanje 30 miliona eura gotovog novca koji su dati na pozajmicu pod zelenaškom kamatom, pokazala je Vladina Nacionalna procjena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma. Identifikovanano je 200 osoba koja su uključena u ovu vrstu kriminalnog poslovanja, i oni u toku jedne kalendarske godine ostvare porfit i do 70 miliona eura.

Zelenašenje predstavlja iskorišćavanje teškog imovinskog stanja, teških prilika, nužde, lakomislenosti ili nedovoljne sposobnosti za rasuđivanje osobe kojoj su potrebni novac ili druge potrošne stvari.

Iz tih razloga zelenaš daje na zajam novac uz određivanje kamate koja donosi nesrazmjernu imovinsku korist.

“Zelenašenje se vrlo često javlja kao dodatna aktivnost već postojeće kriminalne djelatnosti, koja omogućava ulaganje viška stečenih nelegalnih sredstava i njihovo multipliciranje. U velikom broju slučajeva zelenašenja dolazi do zaključenja fiktivnih ugovora o prodaji nekretnina (kuće, stanove, poslovni prostori, zemljišta) ili pokretnih stvari veće vrijednosti, koje služe kao zalog za pozajmljena sredstva. U slučaju da se ista ne vrate, prelaze u ruke zelenaša koji koriste ove zaloge i u slučaju kašnjenja”, navodi se u Vladinoj analizi.

Kao dodatan instrument koji određeni kamataši koriste je kamata na kamatu, i to često u vidu penala na kašnjenje s povraćajem sredstava, što dodatno otežava položaj osobe koja je pozajmila novac.

“Prema navodima policije, u dijelu sastavljanja ugovora zelenašima nerijetko usluge pružaju i advokati”, ističe se u analizi.

U sprezi sa zelenašenjem kao čestim nastavkom prethodno izvršenih krivičnih djela, su krivična djela koja se odnose na dio prinudne naplate.

“Elemenat straha od teških prijetnji zelenaša, kao i dobrovoljnog ulaska u takav dužnički odnos doprinosi tome da se krivično djelo zelenaštvo prijavi rijetko, te je i bro presuda za ovo krivično djelo mali”, ukazuju u Vladi.

Međutim, dodaju, ovako postavljeni statistički podaci ne mogu biti pokazatelj pravog stanja stvari, zato je policija, kao organ otkrivanja izvršilaca krivičnih djela napravila analizu u kojoj je navedeno da kriminalno poslovanje u oblasti zelenašenja u Crnoj Gori predstavlja problem većeg obima nego što se to ranije pretpostavljalo.

“Procjenjuje se da se u svakom momentu u Crnoj Gori nalazi najmanje 30 miliona eura gotovog novca koji su dati na pozajmicu pod zelenaškom kamatom. Na ovaj način oko 200 identifikovanih lica koja su uključena u ovu vrstu kriminalnog poslovanja, u toku jedne kalendarske godine ostvare porfit i do 70 miliona eura”, naglašava se u analizi.

Ističu da je u vezi sa ovim krivičnim dijelom podignuto malo optužnica, te da je neophodno jačati kapacitete u borbi protiv ovog krivičnog djela.

Ukazuju da je potrebno sačiniti plan i program specijalističkih obuka, te da je neophodno izmijeniti Krivični zakonik.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com