Abazović pozvao tužioca da ispita privatizaciju Solane - Volim Podgoricu

Abazović pozvao tužioca da ispita privatizaciju Solane

Poslanik Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija URA Dritan Abazović, pozvao je danas Specijalnog državnog tužioca da ispita privatizaciju ulcinjske Solane i način na koji se državna imovina zalagala za kredite privatnih preduzeća.

“Pozivamo tužioca da ispita kako su korištena sredstva i kako se zalagala državna imovina za privatne kredite. Državna imovina na takav način ulazi direktno u privatnu svojinu, što je pljačka sa državnim pečatom”, kazao je Abazović na konferenciji za novinare, prenosi agencija Mina.

On je apelovao i na Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, koji bi sjutra trebalo da ocijeni da li je 2005. godine za imovinu ulcinjskog preduzeća plaćena pravična tržišna naknada, da ne preduzima mjere koje bi išle u ličnu korist određenih političkih ličnosti.

Abazović je pitao kako je moguće da se državna imovina zalagala za kredite privatnika, kao i da se hipoteke na nju u najvećem procentu, od oko 70 odsto, nalaze kod Prve banke, a ostatak kod Crnogorske komercijalne CKB.

On je pozvao državnog tužioca da utvrdi kako je moguće da firma Fleš Veselina Barovića, Bojše Šotre i bosanskohercegovačkog biznismena Zijada Berklića, uzme četiri miliona eura kredita.

“Tužilac treba da utvrdi kako je trošen novac, s obzirom da su dugovi od uvođenja stečaja, odnosno privatizacije preduzeća iznosili 250 hiljada eura, dok su danas osam miliona eura”, naveo je Abazović, te dodao da je sve od imovine pokradeno i uništeno.

Ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker kazala je da je neophodno zaštititi Solanu, jer bi u suprotnom moglo biti odloženo otvaranje pregovaračkog poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu.

“Zabrinuti smo zbog informacija koje ne znače dobro za Solanu. Apelujem na Vladu da zaštiti Solanu, jer je to mjesto od veikog značaja za Evropu kada su u pitanju ptice, ali i biodiverzitet uopšte”, saopštila je Štajnaker.

Ona je dodala da se Njemačka zalaže za zaštitu Solane, jer je to najvažnije mjesto za migrirajuće ptice.

Štajnaker je podsjetila da je Crna Gora ekološka država i da je ratifikovala sve međunarodne konvencije za zaštitu prirode.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com