Medojević: Fomiranje prelazne vlade preduslov bilo kakvih drugih pregovora - Volim Podgoricu

Medojević: Fomiranje prelazne vlade preduslov bilo kakvih drugih pregovora

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i funkcioner Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević kazao je da niko ne zna da objasni šta je smisao nastavka rada Radne Grupe i pregovora koje vodi predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Medojević je kazao da je ista takva radna grupa radila intenzivno 2013. godine uz punu participaciju MANS-a i detektovani su svi nedostatci regulative, usvojene izmjene zakona koje se ili ne poštuju ili ih je “Diktator preko kontrolisanog ustavnog suda stavio van snage.”

“Niko od ključnih aktera afere Snimak nije sankcionisan ni politički, ni krivično pravno. Naprotiv, Dikator ih je sve dodatno nagradio napredovanjem u DPS i dodijelio im najodgovornije državne funkcije. ANB je sada mnogo više politizovana i pretvorena u privatni servis Diktatora i DPS-a nego 2012. godine. Opšte poznata je istina da su glavni izborni aktivisti DPS i članovi čuvenih mini-štabova kojih ima preko 12.000 najvjerovatnije istovremeno i saradanici ANB, koji predstvljaju ključni mehanizam za pritiske, ucjene i politčki korupciju kako građana, tako i poslanika i odbornika koji po potrebi obavljaju prljave poslove za režim. Bilo zbog ucjene tajnim dosijeima, bilo zbog novca”, kazao je Medojević

Funkcioner DF-a je kazao da je uređivačka politika “javnih servisa, a posebno RTCG, koju finansiraju svi građani Crne Gore, primjer propagandnog servisa Dikatora i DPS-a i poslednji je javni servis takvog tipa na Balkanu.”

“U međuvremenu sam došao do podatka iz štaba DPS-a da je na izborima 2012 glasalo preko 11.000 stranaca koji nemaju pravo glasa zbog rezidencijalnog uslova i tako donijeli pet nezakonitih mandata DPS, SDP i BS”, kazao je Medojević.

Medojević je kazao da je birački spisak od preko 520.000 birača, u zemlji od 620.000 građana “smijurija sama po sebi” i da se lako uočava razlika između broja punoljetnih građana po popisu i broja birača.

“A taj bi broj terbao da bude isti ili približan, zbog građana koji privremeno i u roku manjem od dvije godine žive van Crne Gore. Po popisu iz 2011 Crna Gora ima 620.029 stanovnika i 155.909 stanovnika mlađih od 18 godina, što zanči da punoljetnih građana im 464.120. Imajući u vidu da je birački spisak u Crnoj Gori preko 520.000 građana, lako je izvesti zaključak da se u biračkom spisku i dalje nalazi oko 55.000 fantom birača koje DPS koristi za izborne krađe i zloupotrebe. Imajući u vidu, svima poznati i dokazani mehanizam izborne krađe i zloupotreba državnih resursa, službi i učešće tajkuna i mafije u izbornoj kampanji na strani režima, svakom političkom amateru je jasno da se jedino mehanizmima dnevne kontrole na nivou izvršne vlasti od strane opozicije, po modelu ko-ministara i ko-direktora javnih službi, fondova, preduzeća može spriječiti ponavljanje iste izborne krađe kao 2012. i 2013. godine”, rekao je Medojević.

Predsjednik PzP je dodao da je fomiranje prelazne vlade preduslov bilo kakvih drugih pregovora.

“Krivokapić je uspio da, uz saglasnost ostatka opozicije, stvari postavi naglavačke i da Prelaznu Vladu definiše kao krajni cilj pregovora, što znači nastavak politike odlaganja, zamajavanja i prosipanja magle građanima Crne Gore. Krajnji cilj svih demokratskih struktura su valjda fer i slobodni izbori, i zbog toga tražimo hitno formiranje Preazne Vlade koja predstavlja mehanizam za sprovođenje brzih reformi i sprečavanje zloupotrebe državnih službi i resursa u kampanji. Ako je stav Đukanovića kao jedinog koji odlučuje o politici DPS-a, negativan po pitanju Prelazne Vlade, čemu onda nastavak rada radne grupe, o pitanjima koja su do detalja pretresena i analizirana 2013. godine i o čemu će pregovarači pregovarati 01.02, ako je zahtjev za Prelaznom Vladom već odbijen. Ako je Prelazna Vlada odbijena od strane Đukanovića, a ostatak opozicije ostao u pregovorima, postavlja se pitanje, o čemu oni to sada pregovaraju”, rekao je Medojević.

Politčki posmatrano, dodaje Medojević ostaje samo opcija da Đukanović ponudi nekim opozicionim liderima u pregovorima mjesta u svojoj rekonstruisanoj Vladi, i da tu “neprincipijelnu i nemoralnu političku trgovinu predstavi međunarodnoj zajednici kao kompromis i dogovor sa opozicijom oko fer izbora.”

“Ta bi se rekonstruisana Đukanoviceva Vlada sa par ministara iz opozicije, marketinški nazvala Vladom nacionalnog jedinstva i pokušala podmenuti kao garant da će izbori biti fer i pošteni. Đukanović već ima potrebu za Ministrom spoljnih poslova, Ministrom finansija i Ministrom za rad i socijalana pitanja i možda neki od lidera ostatka opozicije vide sebe na tim pozicijama. To bi bio nastavak politike “popravaljanja bolesnog korumpiranog sistema iznutra” koja je Đukanovićev režim već spasila 1998. godine, kada je ulazak SDP i NS i pokušaj popravljanja sistema iznutra rezultirao samo kvarenjem SDP i NS i prihvatanjem istih pravila sistema i ličnim bogaćenjem nekih ljudi iz bivših opozicionih partija. Sistem je postajao sve bolesniji i bolesniji, pljačka sve veća, a opozicini lideri sve bogatiji i spremniji da brane sistem, umjesto da ga mijenjaju”, kazao je Medojević.

On je dodao da se sada jasno uočavaju dvije politike opozicije.

“Borba za fer i slobodne izbore, koju će organizovati Prelazna Vlada, sastavljena od svih parlamentarnih stranaka, po modelu ko-ministara, koju zastupa DF i borba za funkcije i fotelje u Đukanovićevoj rekonstruisanoj Vladi koja bi bila opunjena i nekim liderima ostatka opozicije koji nastavljaju pregovore”, rekao je Medojević.

Funkcioner Demokratskog fronta je dodao da Crna Gora nema vremena da još jednom dobije Vladu kontinuiteta pogrešne politike koja bi nastavila po starom, dopunjena nekim liderima iz opozicije.

“Crnoj Gori trebaju temeljne sistemske refrome, koje podrazumijevaju smjenu aktuelnog režima na fer i demokratskim izborima i formiranje prve demokratske i refromske Vlade Crne Gore, koja bi imala legitimitete i politički kapacitet za sprovođenje ovih bolnih, ali prijeko potrebnih reformskih rezova i promjenu kursa pogresne državne politike. Zato je politika DF poštena, prinicipijelna, patriotska, demokratska i refromska i zato dobija svakim danom sve veću podršku opljačkanih, ojađenih, osiromašenih i obespravljenih građana Crne Gore. Nema predaje. Nema odustajanja. Sloboda ili ništa”, zaključio je Medojević.

2 komentara

  1. I discovered your website website on the search engines and appearance a couple of your early posts. Continue to keep the really good operate. I recently extra encourage RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading a lot more from you finding out later on!…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com