Nerasvijetljeni zločini nisu put ka pomirenju - Volim Podgoricu

Nerasvijetljeni zločini nisu put ka pomirenju

Suočavanje s prošlošću je težak, dugotrajan, neizvjestan, ali neophodan proces. Iako Crna Gora nije imala rat na svojoj teritoriji, ratovi u susjedstvu bili su na svojevrstan način itekako prisutni na crnogorskom tlu. S toga, nerasvijetljeni ratni zločini i nekažnjeni ratni zločinci nijesu put ka pomirenju, poruke su sa današnje debate “Pomirenje u regionu iz ugla različitih aktera u zemlji i regionu”, koja je održana u Podgorici.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, koji je organizator debate, poručila je da je suočavanje s prošlošću “težak, dugotrajan, neizvjestan, ali neophodan proces”.

“Za to je potrebno mnogo hrabrosti, odlučnosti i strpljenja. Pomirenje jeste tema koja neumoljivo kruži nad svim društvima u regionu, tema koja u osnovi ima strašan zločin, a u potrebi prevazilaženje tragičnog u odnosima između društava, etničkih i vjerskih zajednica na prostoru bivše Jugoslavije. Crna Gora nije imala rat na svojoj teritoriji, ali ratovi u susjedstvu bili su na svojevrstan način itekako prisutni na crnogorskom tlu”, kazala je Uljarević.

Podsjetila je i neke od ratnih zločina koji su se desili u Crnoj Gori.

“‘Morinj’, ‘Deportacija’, ‘Bukovica’ jasno govore da u Crnoj Gori nema spremnosti za suštinsko suočavanje s prošlošću. S toga, Crna Gora mora da osnaži svoje napore u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, i da efikasno istražuje, procesuira i kažnjava ratne zločine u skladu sa međunarodnim standardima”, kazala je Uljarević.

Foto: AAFoto: AA

Da je neophodno suočiti se s prošlošću, uvjeren je i Veljko Rutović, specijalni tužilac za ratne zločine u Crnoj Gori.

“Pomirenje se ne može dostići bez pravde. Nerasvijetljeni zločini i nekažnjeni zločinci nisu put ka pomirenju. Adekvatnom kaznenom politikom, žrtve će dobiti određenu satisfakciju”, kazao je Rutović, napominjući da u tužilaštvu postoje predmeti iz oblasti ratnih zločina koji su u fazi istrage.

Istoričar Miloš Vukanović govoreći o problematici ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, istakao je da “društvo u Crnoj Gori zna šta se desilo, ali ne priča o tome”.

“Ovdje nije urađeno ni jedno temeljno istraživanje na tu temu. Takođe, profesori istorije u školama uglavnom ne predaju gradivo koje se odnosi na devedesete godine prošlog vijeka”, kazao je Vukanović.

U sklopu javne debate predstavljen je zbornik radova Foruma za tranzicionu pravdu, događaja koji koalicija REKOM organizuje na godišnjem nivou.

331 komentara

  1. I was extremely pleased to discover this website. I want to to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely liked every little bit of it and i also have you saved as a favorite to look at new things on your web site.

  2. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be helpful to read through articles from other writers and practice something from their web sites.

  3. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am encountering troubles with your RSS. I donít understand why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else getting similar RSS problems? Anyone who knows the solution can you kindly respond? Thanks!!

  4. Thank you for the good writeup. It in reality was once a amusement account it.Look complex to far brought agreeable from you! By the way, how could we keep in touch?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com