Bajčetić: Pomagao sam; Policija: Nije bilo tuče - Volim Podgoricu

Bajčetić: Pomagao sam; Policija: Nije bilo tuče

Prekršajno odgovara 16 osoba – tri novinara i dva poslanika.

Odbornik Demokratskog fronta u glavnom gradu Nikola Bajčetić kazao je juče da je 17. oktobra u policijski kordon uletio automobilom, kako bi spasio kolege koje su tukli organi reda.

Sa druge strane, sedam policajaca tokom svjedočenje juče su ispričali da tada nijesu opazili da bilo ko od njihovih kolega tuče bilo koga i da su se osjećali ugroženo kada je Bajčetić kolima probio barikade.

Bajčetić u podgoričkom Osnovnom sudu odgovara za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Optužen je da je vozilom “reno” probio policijsku patrolu i kordon u Bulevaru Stanka Dragojevića i Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, čime je, navodi se, ugrozio živote učesnika protesta i policajaca 17. oktobra.

Bajčetić je kazao da je tog jutra došao do kampa da podrži kolege i prijatelje i da je vidio mnoge neprijatne scene dok se približavao.

“Knežević (Dušan) i Eraković (Velimir) su ležali na asfaltu, policija ih je tukla. Bio sam šokiran i samo sam želio da im se primaknem, kako bi ih odveo do Urgentnog da im neko ukaže pomoć”, rekao je Bajčetić.

On je dodao da se lagano približavao i da nije imao namjeru da povrijedi nikog, ali da su policajci počeli da viču i da udaraju po kolima pendrecima, nakon čega se uplašio i nastavio naprijed, kako bi se udaljio radi sopstvene bezbjednosti.

“Oni su prišli, izvukli me iz auta, pretukli, slomili mi auto. Uopšte se nisam branio”, rekao je Bajčetić.

Kazao je da je policiju više puta ranije branio od demonstranata u službi redara.

Na pitanje tužiteljke Jelene Protić, rekao je da nije prišao pješke jer im nije mogao pomoći, iako je bio svjestan da je saobraćaj zabranjen.

“Tamo nije bilo ni hitne, ni nikoga ko bi pomogao povrijeđenima”, istakao je Bajčetić.

Policajci Petar Vujović, Marko Kosović, Goran Bojović i Saša Uskoković, pripadnici nikšićke Interventne jedinice saopštili su da nijesu vidjeli da je policija tukla demonstrante, pa ni Bajčetića.

Rekli su da ne znaju šta se sa odbornikom dešavalo nakon što je autom probio kordon, jer su bili angažovani “na potiskivanju mase i drugim zadacima”.

“Nisam vidio da su se policajci okupljali oko vozila, već da se izmiču, nisam vidio da je neko udarao po vozilu. Mislim da je policija krajnje profesionalno postupila i nije bilo prekomjerne sile, ni prema poslanicima, ni prema građanima, koliko sam ja primijetio”, rekao je Vujović.

Nešto slično su naveli i njihove kolege iz Posebne jedinice Momo Konatar, Slavko Popović i Igor Razić, a jedino se Razić nije pridružio krivičnom gonjenju protiv Bajčetića.

Suđenje se nastavlja 25. januara.

Bajčetiću prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Savjet za građansku kontrolu rada policije ranije je utvrdio da je došlo do prekoračenja policijskih ovlašćenja u slučaju Bajčetića, čije su vozilo policajci demolirali nakon što je odbornik DF-a uhapšen.

Zbog dešavanja od 17. oktobra prekršajno odgovara 16 osoba, od čega tri novinara i dva poslanika.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com