Krivokapić: Vlada traži krivce za sopstvene neuspjehe - Volim Podgoricu

Krivokapić: Vlada traži krivce za sopstvene neuspjehe

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić kaže da rezultati izbora sljedeće godine ne mogu dovesti u pitanje ulazak Crne Gore u NATO, da će uticaj Rusije biti onoliko jak koliko Crna Gora bude slaba, te da je parlament postao ključni faktor u rešavanju duboke političke krize u zemlji.

Odnose Vlade i Parlamenta Đukanović je ocijenio narušenim i jednim od najkrupnijih političkih problema u državi tokom prošle godine. Krivokapić otkriva da li dijeli takvu ocjenu.

“Svi imamo obavezu da ih vidimo na način kako ih naši evropski partneri procjenjuju, a to je da je Parlament bio ključna pozitivna institucija u kretanju ka Evropskoj uniji i NATO-u. Naime, ono što je Crnu Goru poguralo i bio najveći doprinos, rekao bih lokomotiva koja je vukla Crnu Goru ka EU i NATO-u, je upravo donošenje zakona, od izmjene Ustava, pa zakona i to nas je dovelo dovde. Ono pitanje implementacije gdje posao prelazi na Vladu je u zaostatku i zato je Parlament dobio ocjene kao najbolja politička institucija u Crnoj Gori. I to ne samo od naših euroatlantskih partnera, to rade regionalne NVO i tako dalje. Naravno, nijedna vlada ne voli kad ima jaku kontrolu. To je prirodno stanje stvari, zato i postoje tri grane vlasti. To smatram da je dobro za Crnu Goru, a možda ne dobro za Vladu – ali je bitno da je dobro za Crnu Goru”, kazao je Krivokapić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje koliko je opasan, za društvo u cjelini, manir ovdašnje vlasti da sve što ima kritički ton, makar on bio u korektivnoj funkciji, proglasi antidržavnim stavom, Krivokapić ističe da su on i njegova partija počesto bili u toj kategoriji.

“Ta kampanja traje više godina. Imate tu dva elementa. Odgovorna vlast je kritička vlast, koja koja postavlja tačne dijagnoze da bi rješavala probleme i zato dobija povjerenje građana. SDP je tako vodio politiku i vodiće je, neće kriti probleme, neće ušminkavati stanje zato što je u vlasti, nego da bi ih rješavao mora ih dobro dijagnosticirati, a to znači utvrditi negativnosti i popravljati ih koliko može. Naravno, koliko ima snage taj politički subjekt”, poručio je Krivokapić.

Otkriva i koji je drugi element te kampanje.

“Drugi element je ono što Amerikanci zovu“ blame game“. Kad ste neuspješna Vlada onda prebacite krivicu na nekog drugog. A Vlada, ustavom, ima sve moći da vodi unutrašnju i vanjsku politiku. I kad brojevi su protiv vas, onda tražite krivca. I to je naša konceptualna, rekao bih, razlika u toj Vladi. SDP je odgovoran politički subjekt koji konstatuje dobre stvari ali i loše da bi ih mijenjao. A neko pokušava da sve predstavi dobro iako ima problem sa činjenicama u toj priči. I onda je “blame game“, traženje krivca za vaše neuspjehe”, istakao je Krivokapić.

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com