Leković: Jedino ujedinjeni možemo pobijediti kancer društva i države - Volim Podgoricu

Leković: Jedino ujedinjeni možemo pobijediti kancer društva i države

Pomoćnik Direktora Demokratske Crne Gore Momčilo Leković kazao je da najnoviji podatak Zavoda za zapošljavanje po kojem trenutna stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori iznosi 16,82 odsto nije iznenađujući i konačan.

Prema njegovim riječima, jedino ujedninjeni možemo pobijediti nezaposlenost.

Saopštenje Lekovića:

Najnoviji podatak Zavoda za zapošljavanje po kojem trenutna stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori iznosi 16,82 odsto, odnosno podrazumjeva brojku od 39.016 građana koji se nalazena birou rada, pri čemu je u poslednja dva mjeseca broj nezaposlenih porastao za čak 3.310, jeste isključiva posledica promašene i nesposobne politike DPS-a.

Nažalost, ovaj podatak nije iznenađujući i nije konačan. Naime, jasno je da pored skoro 40.000 evidentiranih nezaposlenih lica u našoj zemlji, postoji veliki broj onih koji se godinama ne evidentiraju odnosno ne prijavljuju iz različitih razloga, te ova prikazana brojka u stvarnosti postaje mnogo veća i dobija  frapantne razmjere, po kojoj definitivno možemo stati rame uz rame sa zemljama koje imaju  apsolutno najvišu stopu nezaposlenosti.

Oslanjanjem isključivo na ljetnju turističku sezonu, gašenjem odnosno prodajom svih preduzeća i potrebne infrastrukture gubimo mnogo više nego što dobijamo, i upravo takvo oslanjanje na jednu privrednu granu označava svu bezidejnost i nesposobnost vladajuće strukture. Upravo infrastrukturom kao osnovnim preduslovom, smanjenjem sive ekonomije, eliminisanjem korupcije pri zaposlenju, većom zaštitom trenutno zaposlenih u privatnom i javnom sektoru, obrazovanjem i osposobljavanjem kadra, prije svega mladih koje moramo pravilno usmjeriti i motivisati, postižemo rezultat, smanjujući nezaposlenost.

Nezaposlenost, kao i njen rast nije nešto što je kod nas prisutno kratko vrijeme i ovaj problem svakako nije trenutni kao što se to želi često prikazati od strane nadležnih, već kontinuiran i dugotrajan te kao takav ne može biti opravdan niti jednim argumentom odnosno činiocem, niti se može pripisati krivici  građana i njihovoj nezainteresovanosti, kao što to imamo prilike da više puta  čujemo od strane odgovornih lica koja na taj način žele da prikriju isključivo svoju nesposobnost.

Evidentno je sve češće zanemarivanje ovog problema i njegovo maskiranje pod plaštom nekih drugih, po građane ne toliko gorućih pitanja, sa jasnom namjerom stavljanja pod tepih upravo  gorućih životnih problema, od kojih je nezaposlenost jedna od najvažnijh.

Smatramo da su to jasni razlozi da se opšta javnost konačno trgne, zanemari podmetanja, izbjegne fingirane probleme, ujedini i jasno ukaže na tešku socio-ekonomsku situaciju, te usesredi svu svoju energiju na rješavanje  višegodišnjeg problema nezaposlenosti.

Smatramo da jedino ujedinjeni i lišeni svih oblika podjela, stavljajući u prvi plan goruće probleme možemo postići rezultat, odnosno pobijediti svojevrsni kancer našeg društva i države, koji je doveo do toga da šanse za dobitak posla budu gotovo u istoj ravni sa šansama za dobitak loto kombinacije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com