Tri jednostavna načina pomoću kojih ćete učiniti da se vaše novo zaposleno lice osjeća dobrodošlim - Volim Podgoricu

Tri jednostavna načina pomoću kojih ćete učiniti da se vaše novo zaposleno lice osjeća dobrodošlim

Zamislite novog radnika/radnicu kako dolazi na novo, nepoznato mjesto puno ljudi, sa notesom i mapom na kojoj se nalazi mjesto kancelarije. Ta nova osoba je naravno nervozna, izolovana i izgubljena. Nije sigurna kako da se ponaša i kome da se obrati za pomoć.

Već postojeći zaposleni mogu da pomognu novim zaposlenima da se osjećaju dobrodošlim u novoj kompaniji i radnom okruženju. Prema jesenjim istraživanjima Globeforce-a 2014. godine, zaposleni koji su u dobrim odnosima na poslu 47% više vole kompaniju u kojoj rade.

Evo par kreativnih načina da učinite da tim više učestvuje u tom procesu:

1. Predstavite nove zaposlene sadašnjim radnicima u petak

Tim je zauzet. To što ćete im prekinuti radni dan zbog novog radnika i događaja može izgledati kao jedna dobrodošla promjena koraka ali istovremeno može biti viđena kao uznemiravanje koje će poprilično iznervirati zaposlene. Ponedjeljak ujutro i nije baš najbolje vrijeme da oduzimate vrijeme zaposlenima da biste ih zbližili sa novim kolegama. Umjesto toga, predstavite nove zaposlene timu u petak, kada su svi opušteniji i imaju više vremena na raspolaganju.

Ili možda još bolje, razmislite o drugim prilikama da novi zaposleni stekne sjajan prvi utisak – na regionalnim sastancima, žurki komanije ili kolektivnim večerama. Kad zaposleni imaju bolju priliku da se upoznaju i razgovaraju sa novim zaposlenima a da ne žrtvuju svoj posao, svi mogu da učine da prvi dan novog zaposlenog bude sjajan početak.

2. Iskoristite sistem zaposlenih

Dosta toga treba naučiti i zapamtiti na početku, a novi zaposleni mogu lako biti uplašeni. Nemojte im dozvoliti da prolaze kroz sve to sami.

Dodijelite svakom novom zaposlenom kolegu ili mentora da im pomogne u tranziciji. Kolege mogu biti tu da im odgovore na pitanja, da im daju savjete i budu im podrška. Na taj način će novi zaposleni dobiti maksimum na početku, prilagoditi se kompaniji, brže se „ugnijezditi“ i povezati se sa timom.

U stvari, skorašnje istraživanje koje je sproveo Google i koje je uključilo 258 Sjeverno-američkih kompanija došlo je do saznanja da je 88% anketiranih saglasno sa tim da kompanija treba da podrži saradnju i dijeljenje znanja, a ti isti ispitanici su rekli da je veoma važno da zaposleni osjećaju visok procenat zadovoljstva kompanijiom i poslom. Pa, dajte trenutnim zaposlenima aktivnu ulogu u procesu dobrodošlice novih kolega i to će voditi do uzajamnog uspjeha na poslu.

3. Napravite specifičnu tradiciju dobrodošlice

Proces početka rada u firmi trebalo bi da ukljucuje uvod, odnosno upoznavanje svakog člana tima ponaosob, kao i kompanije kao jedne cjeline. Da bi se to desilo, i da biste uspjeli da podignete uzbuđenje kod članova tima i da biste ih uključili u taj proces, počnite sa jedinstvenom tradicijom dobrodošlice novih zaposlenih.

Izmislite tradiciju koja će najbolje odgovarati organizaciji i njenom džepu. To može biti nešto jednostavno poput donošenja krofni i kafe iz omiljenog mjesta cjelokupnog tima u blizini – bilo šta što će učiniti tim entuzijastičnim i spremnim da učestvuje.

Svako može pokazati sto novom zaposlenom, toalet ili gdje je šefova kancelarija. Ali samo pravi tim moze uputiti na kopir masinu koja novom kolegi (koleginici) neće zadavati muke, koja je kafa najbolja u okolini ili u kojoj sali za konferenciju mu/joj (ne) treba džemper.

Odaberite par ljudi iz tima da sprovedu zaposlenog kroz kompaniju. Na ovaj način, novi zaposleni mogu steći utisak kako kancelarija funkcioniše i naučiti sve one načine na koje će im biti olakšano vrijeme u kancelariji. U isto vrijeme, taj obilazak mu/joj može pomoći da probije led, učini da novom zaposlenom bude udobnije i da zbliži tim.

(zaposli.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com