MALI HEROJ: Nikola od pete godine radi na ulici i pomaže majci, a za Novu godinu želi samo jedno! - Volim Podgoricu

MALI HEROJ: Nikola od pete godine radi na ulici i pomaže majci, a za Novu godinu želi samo jedno!

Nikola je od pete godine prodavao crteže na ulici, iako to od njega nije tražila majka Snežana. Sam je želio da doprinese kućnom budžetu…

Ovaj jedanaestogodišnjak naizgled djeluje kao sasvim običan dječak, međutim, on je u stvari pravi “heroj”, kako su ga nazvali mnogi koji su ga sreli na ulici kako prodaje svoje crteže da bi pomogao samohranoj majci.

Nikola Jovanović skoro svaki dan u Ulici kraljice Marije ispred broja 27 prodaje razne crteže – na njegovim papirima uglavnom se nalazi mrtva priroda, pošto mu crtanje ne ide baš od ruke, ali se na ovaj “posao” dosjetio kako bi zaradio za kućni budžet.

Iskreno, ne crtam najbolje, ali želim da pomognem majci. Ona nema posao, a novac nam je potreban – počeo je svoju priču ovaj požrtvovani školarac koga smo zatekli u toploj sobi kako završava svoj poslednji rad koji će prodavati na ulici.

Njegova majka Snežana je na pijaci, prodaje polovne stvari. Pozvali smo je telefonom, a onda je rekla da je svakako planirala da se vrati kući pošto prodaja od jutros ne ide najbolje.

Ne ide danas, ne vrijedi, komunalci na sve strane. Mada, bilo šta da zaradim, dovoljno je, barem i 200 dinara da donesem kući – rekla  je Snežana.

Nikola nam je rekao da zna zašto smo došli pošto je ovih dana veoma popularan u srpskoj prijestonici, ali i šire.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Ja sam odrastao samo sa majkom. U stvari, i djeda je živio sa nama dok nije umro. Oca i ne poznajem, ostavio nas je kad sam se rodio, tako da ne osjećam potrebu da ga sad upoznajem kad bih imao prilike. Kad smo mogli ovoliko bez njega, moći ćemo i dalje – priča Nikola prisjećajući se kakva je kuća u kojoj trenutno žive bila samo prije 3-4 godine.

Jao, da ste samo vidjeli kakva nam je kuća prije bila. Svuda je bila vlaga, jedna greda se nagnula, malo je falilo da padne, pa da se cijela kuća sruši na nas. Majka je radila, ali sam vidio da neće biti dovoljno, pa sam joj rekao da ću prodavati radove – objasnio je Nikola, ali ga je majka na tren prekinula.

Kada mi je rekao da će prodavati crteže, moja reakcija je bila: “Sine, ko će ti kupovati parče papira?”, ali zaista. Međutim, on je jako želio da mi pomogne, ja sam ga onda podržala i objasnila mu da je to lijepo što želi da radi, to nije prosjačenje i ne treba da se stidi ničega, jer je to pošten način da se zaradi novac – ispričala je Sneža koja je priznala da su zaista neko vrijeme živjeli samo od Nikoline zarade.

Nikola i Sneža su prostoriju od 12 kvadrata dobili od opštine, a njenom ušteđevinom uspjeli su da iole opreme prostor.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Samo da je čisto i pristojno. Ne tražimo luksuz, samo koliko da nam bude sigurno i udobno. Nikola je mnogo dobar sin, vrijedan, poslušan, dobar u školi, pomaže mi u svemu. On je primer mnogima pošto je sam shvatio u kakvoj smo situaciji. Iako nisam željela da prodaje crteže, on je bio odlučan u tome. On nije kao druga djeca. Od malih nogu sam ga učila da treba biti skroman, pošten i dobar – pohvalila se Snežana Nikolom ističući kako on ima dobre drugare, koji se uopšte ne podsmijevaju ovome što radi.

Nikola će, kao i svake godine, proslaviti Novu godinu sa majkom, u maloj prostoriji, ali u malo boljim uslovima, a na pitanje šta bi volio da dobije od Deda Mraza, bio je veoma skroman.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Želim da smo mama i ja zdravi i da dobijem “Soni četvorku”. Volio bih da dobijem i kompjuter ili tablet, ali “Soni” najviše. Obožavam ga! Prije 3-4 godine, kada su svi pisali o meni, neki ljudi su nam pomogli, tada sam dobio dva “Sonija”, ali jedan sam poklonio drugu pošto on nije imao. Međutim, moj se posle pokvario tako da sada nemam nijedan – priča ovaj skromni dječak koji obožava da igra fudbal i koji mašta da će jednog dana biti kao veliki proslavljeni fudbaler Ronaldo.

(Telegraf/Sanja Tomić)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com