OBIČAJI: Ovo NIKAKO ne radite u NOVOGODIŠNOJ NOĆI, inače prizivate nevolju! - Volim Podgoricu

OBIČAJI: Ovo NIKAKO ne radite u NOVOGODIŠNOJ NOĆI, inače prizivate nevolju!

Ove običaje ispoštujte u novogodišnjoj noći, i pratite znake 1. januara, i znaćete kakva će vam biti 2016. godina

Postoje neka uobičajena pravila ponašnja koja važe samo 31. decembra i 1. januara, a za koja se vjeruje da će u narednoj godini donijeti sreću ili nesreću.

Predstavljamo vam nekoliko pravila kojih se morate pridržavati ako želite da vam se ispune želje predskazuje 12 mjeseci materijalnih problema.

Ne iznosite ništa iz kuće 1. januara – Ništa znači bukvalno ništa! Ovo važi čak i za đubre. Doslovno baš ništa ne smije da napusti vaš dom prvog dana u godini. Doduše, ovo pravilo je fleksibilno i zavisi od kulture i sklonosti. Dok se u nekim kulturama smatra da je u redu da se iznose stvari 1. januara, ako se prethodno nešto unese u kuću, u drugim smatraju da nije dobro čak ni istresati tepihe tog dana. Čime ćete se od ova dva upravljati – odlučite sami.

Prva osoba koja stupi u kuću nakon ponoći ne bi trebalo da bude žena, jer se smatra da to donosi nesreću. Isto tako, baksuzom se smatra ako osoba koja prva uđe u kuću ima plavu ili crvenu kosu.

Hrana koja nije poželjna – Lošim znakom se smatra da na prvi dan nove godine jedete piletinu ili ćuretinu. Razlog ovom vjerovanju je što se domaće ptice u dosta kultura smatraju “prljavim”. Shodno tome se vjeruje da “prljavštine” koju tako unesete u kuću nikako nećete moći da se otarasite cijele godine. U suštini – ta “prljavština” je zapravo simbol siromaštva i lošeg materijalnog stanja.

Posao – Smatra se da (iako kao što smo pomenuli treba uraditi neku sitnicu u vezi sa poslom) nije dobro raditi previše 1. januara. Veliko angažovanje, posebno započinjanje neke nove aktivnosti 1. januara znači da ona neće biti uspješna.

Foto: sxc.hu/ivanferrer

Foto: sxc.hu/ivanferrer

Pranjenemojte prati veš niti sudove 1. januara. U nekim kulturama postoji vjerovanje da ako na ovaj dan perete – to znači da će neko iz kuće „nestati“ u sledećoj godini.

Lomljenje, razbijanje, plakanje – Pazite da prvog dana nove godine nešto ne razbijete ili ne slomite, jer se i to smatra lošim znamenjem. Isto tako – izbegnite plakanje prvog – jer se i u tom slučaju smatra da će vas ova aktivnost pratiti cijele nove godine.

Vrijeme – kada se probudite u prvom jutru nove godine – pogledajte kroz prozor kakvo je vrijeme. I za vrijeme postoje duboko ukorijenjena sujevjerja:

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Ukoliko vjetar toga dana duva sa juga – znači da će naredna godina biti dobra i bogata.

Ukoliko vjetar duva sa sjevera – cijela godina će biti hladna i sa lošim vremenom.

Ukoliko vjetar duva sa istoka – godina će donijeti nestašice i nevolje.

Ukoliko vjetar duva sa zapada (ovo je najčudnije) – biće dovoljno ribe i mlijeka, ali će jedna važna svjetska figura umrijeti.

Ukoliko vjetra 1. januara uopšte nema – čeka nas vesela i bogata godina.

(Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com