Begović: Braniti Svetozara Marovića nije nimalo lak posao - Volim Podgoricu

Begović: Braniti Svetozara Marovića nije nimalo lak posao

Braniti ličnost kao što je Svetozar Marović nije nimalo lak posao najviše zbog činjenice što je optužen i osuđen i prije nego što je pretres počeo, kazao je u intervjuu za Pobjedu branilac bivšeg vicepremijera i predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović.

“Igrom slučaja branim Svetozara Marovića, čije je hapšenje sredinom decembra uzburkalo ne samo crnogorsku već i javnost u okruženju. Radi se o ličnosti sa nevjerovatnom biografijom. To je čovjek koji je bio predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore, politički lider DPS-a i osoba koja je učestvovala u kreiranju političke scene u posljednje dvije i po decenije. Braniti Svetozara Marovića nije nimalo lako. Ne iz razloga što nijesam dorastao ovom poslu ili što sa gospodinom Marovićem ne mogu naći zajednički jezik, već zbog činjenice da je osuđen i prije nego je suđenje počelo. Stvorena je takva medijska atmosfera daje moj klijent L kriv i za ono za šta ga tužilaštvo ne tereti. Grijeh je donositi bilo kakve zaključke dok postupak ne bude okončan i presuda pravosnažna. Pretpostavka nevinosti je obaveza poštovanja svih pa i onih koji nikada nijesu čuli za I nju. S druge strane, zastupati ličnost kao što je Svetozar Marović je posao i prilika koju advokat dobije jednom ili nikad u karijeri”, kazao je Begović.

On je odgovorio na pitanje da li je napravio koncept odbrane Svetozara Marovića u predmetima TQ Plaža, Jaz i Prijevor gdje se tereti za zloupotrebu položaja putem podstrekivanja.

“Kada su se dešavale zloupotrebe u pomenutim predmetima, on nije pokrivao poziciju službenog i odgovornog lica i njegova odbrana se temelji na toj činjenici. Vidjećemo koliko je ko bio pravu. Ističem da svakom treba dati šansu da se brani i, naravno, treba uvijek poći od prezumpcije nevinosti i da to bude sveto načelo onih koji komentarišu sve te nepravosnažne postupke”, kaže Begović.

Begović je govorio i o tome kolika je zasluga advokata u tome što sudovi u posljednje vrijeme pritvor češće zamjenjuju alternativnim mjerama obezbjeđenja okrivljenog.

“Uloga advokata u tim pritvorskim predmetima potvrđuje da pravni zastupnici nijesu puke figure koje treba da opravdaju novac. Advokati su pravno potkovani i koriste se raznim konvencijama međunarodnog suda u Strazburu i koriste svaku priliku da ubjeđuju sudove da pritvor, kao najsurovija mjera obezbjeđenja, ne smije trajati neosnovano dugo. Navešću primjer predmeta gdje postoje elementi međunarodnog kriminala, pa je sud ukinuo pritvor prihvatajući jemstvo okrivljenog. Prije nekoliko dana, Specijalno tužilaštvo je pustilo nekoliko osoba da se brane sa slobode. To su koraci koji su za poštovanje i nadam se da će ubuduće to biti praksa, a ne izolovani slučajevi”, rekao je Begović.

Begović je na čelu Advokatske komore već sedam godina i mandate mu traje još godinu.

“Na godišnjoj sjednici članova Advokatske komore, održanoj sredinom decembra prošle godine, usvojene su izmjene Statuta, između ostalog i da broj mandata organa advokatske asocijacije nije ograničen. Ovog časa ne razmišljam o mogućnosti mog reizbora, vrijeme će pokazati svoje. O tome ko će se nalaziti na čelu Advokatske komore odlučuju advokati, a njih danas samo u Podgorici ima 850 kao i 500 advokatskih pripravnika. Brojke ukazuju da se radi o vrlo ozbiljnoj asocijaciji i ljudima koji se bave vrlo ozbiljnim i odgovornim poslom i kojima je Ustav Crne Gore definisao samostalnost i nezavisnost. Advokati su snaga društva uz dužno poštovanje svih profesija. Moje tvrdnje potkrepljuje podatak da su danas u svijetu predsjednici 70 država advokati i to je potvrda kvaliteta profesije i opšteg obrazovanja ljudi iz ove branše”, rekao je Begović.

On je za kraj razgovora govorio i o tome koliko advokati moraju biti odgovorni u svom poslu.

“Nikome ko časno, pošteno i profesionalno radi svoj posao nije lako. Ni jedna profesija nije bogomdana za uživanje, a svi oni koji hoće da budu ili jesu uspješni to debelo plate svojom utrošenom energijom, nervima, činjenicom da su bukvalno 24 časa dostupni. Prva asocijacija kada čujete da je neko advokat je da taj neko puno zarađuje i ima novca. Međutim, to se događa samo onima koji su uspješni u ovom poslu. Puno novca, jednako kao advokat, može da zaradi dobar stomatolog ili dobar automehaničar… S obzirom na to da sam u ovoj branši već 25 godina, znam i moram kazati da ovaj posao opterećuje i iscrpljuje. Advokat nema slobodnu ni subotu ni nedjelju. Zašto? Jer ne može na počinak poći a da ne misli o predmetima koji ga čekaju već od ponedjeljka, o klijentima koji se nalaze u pritvoru, o njihovim sudbinama, porodicama. Većina advokata su robovi svog posla jer su čitavim bićem u tome šta rade”, zaključio je Begović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com