Mandić nagovara Medojevića da bude protiv NATO - Volim Podgoricu

Mandić nagovara Medojevića da bude protiv NATO

Demokratski front će pokušati da organizuje antiNATO koaliciju, a jedan od glavnih ciljeva je da Pokret za promjene ubuduće ne podržava ulazak Crne Gore u Alijansu, saznaju Dnevne novine iz vrha ovog političkog saveza.

Većina članica Fronta prihvatilo je ideju predsjednika Demokratske narodne partije Milana Kneževića da se konstituiše široka antiNATO koalicija, koja bi svoje djelovanje počela time što bi Pokret za promjene promijenio svoj stav i zalagao se da Crna Gora ne ulazi u Alijansu.

Trgovina poslaničkim mjestima

Naravno, to košta. Prema saznanjima Dnevnih novina, jedan od lidera Fronta Andrija Mandić ponudio je predsjedniku PzP Nebojši Medojeviću da, ukoliko ova partija pristane na promjenu svog programa, na narednim izborima dobije dva mjesta među prvih deset na listi poslanika antiNATO koalicije.

U ovom trenutku PzP nije dala konačan odgovor i traži da se pregovara o, eventualno, još jednom mjestu među prvih deset. Medojević smatra da pored njega i Branka Radulovića, u budućem poslaničkom sastavu Skupštine Crne Gore, mora biti mjesta i za drugog njegovog potpredsjednika Koču Pavlovića. Na drugoj strani, lider PzP nije siguran kako bi ova promjena programa partije bila prihvaćena od članstva i ostalog rukovodstva.

On pokušava da napravi novi politički luping i Frontu nudi rješenje da PzP zamrzne svoj stav o crnogorskom članstvu u NATO. Ovoga puta nije bilo dovoljan, za ovako ozbiljne pregovore, pokušaj Medojevića da zahtjevom da se raspiše referendum o članstvu u Alijansi, zadovolji antiNATO raspoložene kolege u Frontu. Očigledno je da mora više da ponudi.

Na drugoj strani, jasno je da Demokratski front u potpunosti mijenja koncepciju i da će se djelovanje ovog političkog saveza usredsrediti na borbu protiv učlanjenja u NATO. Na taj koncept se u DF-u odlučuju jer smatraju da će Milo Đukanović i Demokratska partija socijalista svoju predizbornu kampanju bazirati upravo na pozivnici i učlanjenju naše zemlje u NATO. Široka anti-NATO koalicija, koju planira Demokratski front, podrazumijeva da u nju uđu sve partije i nezavisni poslanici koji su do sada bili u Frontu, ali i neke nove stranke kao i nekoliko nevladinih organizacija koje se zalažu za neutralnost Crne Gore i koje su anti-NATO raspoložene.

Novo lice DF-a

Ideja o stvaranju antiNATO koalicije u jednom trenutku nije dobila podršku glavnih članica Demokratskog fronta, prije svega, zbog vrlo loše organizovanog antiNATO protesta 12. decembra. Tada su neke partije članice DF-a za neuspjeh okrivile bivšeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića, koji je na tom skupu u govoru izjednačio NATO i Evropsku uniju, pa je protest više ličio na antiEU skup. Tada je dio krivice pao i na predsjednika Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića koji je, prema tvrdnjama nekih lidera DF-a, previše potencirao činjenicu da njegova partija neće prisustvovati ovom skupu.

Sada je neizvjesno kako će ubuduće izgledati Demokratski front i koje će mu biti osnovne političke poruke.

U odnosu na posljednje izbore kada je ovaj politički savez prerastao u najjači opozicioni pokret, promjena je bilo mnogo. Prvo ga je napustio lider Miodrag Lekić, a onda i jedan od najistaknutijih poslanika Goran Danilović, i prema nekim procjenama, više od polovine članstva.

Da će osipanja biti i ubuduće pokazuje primjer poslanice Jelisave Kalezić, koja je prvog dana Nove godine napustila poslanički klub DF-a, očigledno se ne slažući sa mnogim potezima rukovodstva ovog političkog saveza.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com