CRNA GORA: Niko ne zna gdje je 5 osoba - Volim Podgoricu

CRNA GORA: Niko ne zna gdje je 5 osoba

U minuloj godini crnogorskoj policiji prijavljen je nestanak 96 osoba, ali je njih 91 do sada već pronađena. Većina, tačnije njih 77 nađeno je živo, dok je 14 osoba zatečeno u beživotnom stanju, a nakon obdukcije je utvrđeno da su umrli prirodnom smrću ili usljed suicida.

To je u razgovoru za Dnevne novine kazao rukovodilac Grupe za potražnu djelatnost Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Saša Đurović, ističući da je većina nestalih nađena živa, te da je nerijetko riječ o maloljetnicima.

Na pitanje zbog čega građani odlaze od svojih domova i napuštaju svoje najbliže, iz policije tvrde da nema uopštenog objašnjenja, ali su uglavnom motivi lične prirode.

„Razlozi su najčešće vezani za porodične odnose, emotivne, finansijske i slične probleme, te i sklonosti ka asocijalnom i devijantnom ponašanju, kao i problemi psihosomatske prirode”, navodi Đurović.

Prikupljanje podataka od porodice, prijatelja, utvrđivanje socijalnog i psihološkog profila nestalog, među najtežim je poslovima inspektora koji se bave potragama. Kada jednom utvrde razlog nestanka, znatno su bliže pronalasku nestalog.

„Sa drugog, ljudskog aspekta, teško je kada pronađemo beživotno tijelo osobe za kojom smo tragali”, ističe Đurović.

Ruskinja nestala u moru, pojavila se u stanici

Teške životne priče koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim svakodnevica su policijskih inspektora zaduženih za potrage. Ipak, dogodi se katkad i po koja „lažna uzbuna” koja, kada se sve dobro završi, postane neobična uspomena kako onima koji su prijavili slučaj, tako i policijskim službenicima koji su na njemu radili. Đurović u razgovoru za Dnevne novine podsjeća na one koji su obilježili 2015. godinu.

„Neobičan slučaj dogodio se ljetos u Budvi kada je crnogorski državljanin prijavio nestanak Ruskinje sa kojom se upoznao i zbližio neposredno prije toga. Naime, prijavio je da je ona ušla u more i da nakon toga nije izlazila. On je bio neplivač i nije mogao da krene za njom. Mi smo angažovali plovnu jedinicu i tragali za njom i na kopnu i na moru. Nismo je pronašli, ali se ona sjutradan sama javila u CB Budva i kazala da, kad je izašla iz vode, nije zatekla podnosioca prijave, te da je zatim taksijem otišla u stan u kojem je bila smještena”, ispričao je Đurović.

Djed otišao na odmor bez pozdrava

Nesvakidašnji slučaj našao se pred policijskim službenicima i prije mjesec dana kada je sin jednog starijeg gospodina u CB Bijelo Polje prijavio nestanak oca, navodeći, između ostalog, da mu je nestali roditelj penzioner i lošeg zdravstvenog stanja.

„Tragajući za njim gospodina smo pronašli u hotelu u Ulcinju. Odlučio je da ode na odmor i da se nikome ne javi”, prisjeća se Đurović.

Pošto pronađu nestalu osobu, policija će pomoći da se ona vrati porodici koja je prijavila njen nestanak. Međutim, kako ističu u toj službi, moraju poštovati volju punoljetne osobe, čak i u slučajevima kada ona odbije da se vrati kući.

„Jedna gospođa čiji je nestanak CB Podgorica prijavio njen suprug, odbila je da se vrati porodici nakon što smo je pronašli, na što ona i ima pravo budući da je punoljetna. Preostalo nam je samo da o tome obavijestimo njenog muža”, kaže Đurović.

Za pet godina nestalo 748 osoba, 89 i dalje traže

Od 2010. godine policiji je prijavljen nestanak 748 osoba od kojih je 659 osoba pronađeno živo i zdravo, kazao je u razgovoru za Vikend novine rukovodilac Grupe za potražnu djelatnost Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Saša Đurović.

„U navedenom periodu pronađeno je 59 beživotnih tijela za koje se nakon identifikacije i izvršene obdukcije utvrdilo da se ne radi o nasilnoj smrti. Za osobama koje nijesu pronađene i dalje se traga”, dodao je on.

Vraćali ga kući osam puta

Upravi policije je od početka prošle godine pa sve do 1. decembra prijavljen nestanak odnosno udaljenje od kuće 44 maloljetnika. Za posljednjih pet godina ta je brojka znatno veća i iznosi čak 221, ali su gotovo sva djeca pronađena živa i zdrava.

„Sva maloljetna lica u periodu od pet godina su pronađena i živa vraćena roditeljima i starateljima, osim u jednom slučaju kada je nažalost pronađeno beživotno tijelo maloljetnog ženskog lica kod kojeg je smrt nastupila utopljenjem”, navodi Đurović.

Riječ je naime o slučaju koji je u januaru prošle godine potresao Crnu Goru. Nikolina Ljiljanić (15) iz Danilovgrada nestala je u noći između 23. i 24. januara. Sve je ukazivalo da se iskrala iz kuće, a u krevetu je ostavila pokrivene lutke tako da je izgledalo kao da spava. Potraga je trajala dva mjeseca u njoj su osim policijskih ekipa učestvovali porodica i mještani. Nažalost, beživotno tijelo pronašli su njeni otac i brat u koritu rijeke Zete 16. marta prošle godine.

Maloljetnici najčešće napuštaju domove zbog loših ocjena, a nerijetko, kako kažu u policiji, na njihovo udaljenje utiču i drugi problemi emotivne, socijalne i porodične prirode. „Dešava se i da se maloljetnik više puta udaljava od kuće, kao što je to na primjer bio slučaj sa jednim muškim licem problematičnog ponašanja čiji je nestanak prijavljivan osam puta, a mi smo ga u svim tim slučajevima nalazili i vraćali porodici”, navodi Đurović.

1 komentar

  1. Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com