Inicijativa: Zaštitite hotel “Podgorica” - Volim Podgoricu

Inicijativa: Zaštitite hotel “Podgorica”

Oni su podsjetili da je na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2004. godine hotel “Podgorica”, predstavljen u katalogu crnogorske postavke kao jedno od najuspješnijih arhitektonskih djela crnogorske moderne arhitekture.

Grupa arhitekata zatražila je od Uprave za zaštitu kulturnih dobara da uspostavi zaštitu na objektu hotela “Podgorica” i okolnom području radi sprječavanja rizika od njihovog oštećenja, uništenja ili nestanka.

Arhitekte u inicijativi upućenoj Anastaziji Miranović koja je na čelu Uprave pišu da pouzdano vjeruju kulturnu vrijednost hotela i okolnog područja.

“Hotel “Podgorica” sagrađen je prema projektu crnogorske arhitektice Svetlane Kane Radević, 1967. godine. Iste godine nagrađen je Saveznom “Borbinom” nagradom, koja je od sredine šezdesetih do početka devedesetih godina XX vijeka predstavljala najprestižnije arhitektonsko priznanje na prostoru Jugoslavije. Svetlana Kana Radević je najmlađi laureat ove nagrade u njenoj 25-godišnjoj istoriji, i jedini arhitekta iz Crne Gore nagrađen ovim priznanjem. Za isti projekat, Radović je prethodno dobila Republičku “Borbinu nagradu”. Supstancijalnu vrijednost hotela “Podgorica” čini izuzetan spoj modernosti i prefinjenog odnosa prema prirodnom i istorijskom kontekstu. Objekat je veoma kvalitetno pozicioniran u odnosu na topografiju terena, rijeku Moraču i ostatke srednjevjekovne utvrde Depadogen u 2/3 Staroj varoši, a utisku jedinstva sa okolinom dodatno doprinosi korišćenje moračkog oblutka na fasadama i u enterijeru (tokom rekonstrukcije hotela 2004. godine, materijalizacija enterijera je promijenjena). Hrabrim otklonom od dogmata radikalnog modernizma, kroz rafinisanu interpretaciju duha mjesta i korišćenje materijala kakav je nađen u prirodi (“as found”) Svetlana Radević približava crnogorsku arhitekturu najsavremenijim tendencijama tog vremena, naročito evropskom i japanskom brutalizmu. Poseban kvalitet ovog objekta predstavlja pozicioniranje hotelskih terasa neposredno iznad rijeke Morače, omogućeno hrabrim konstruktivnim rješenjem, što je dragocjen doprinos temi odnosa grada i rijeke u kontekstu urbane morfologije”, navodi se u inicijativi.

Podsjeća se da je na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2004. godine hotel “Podgorica”, predstavljen u katalogu crnogorske postavke kao jedno od najuspješnijih arhitektonskih djela crnogorske moderne arhitekture.

Osim zgrade hotela, napominju da je zaštita neophodna i njegovoj okolini kao lokalitetu koji sa zgradom hotela čini istorijsku, arhitektonsku, vizuelnu i funkcionalnu cjelinu.

“Zaštita prostora oko hotela od vitalnog je značaja za njegovo dalje postojanje, korišćenje, očuvanje i istraživanje, kao i za njegov 3/3 istorijski kontekst i vizuelnu prepoznatljivost. Posmatrano u širem prostorno-vremenskom kontekstu, uvjereni smo da postoji osnov da se kompletan potez od hotela “Podgorica” do ruševina tvrđave u Staroj varoši (uključujući most Blaža Jovanovića, autora inž. Branka Žeželja i Skaline, arh. Vasilija Kneževića) stavi pod zaštitu kao kulturni pejzaž nastao kroz duži vremenski period nizom uspjelih interakcija prirodnih i antropogenih faktora”, kazali su iz KANA-e.

Zatražili su i informaciju o stanu inicijative za zaštitu  hotela “Podgorica”, koja je u okviru zbirne inicijative udruženja arhitekata Arhitektonski forum za zaštitu 48 djela crnogorske arhitekture XX vijeka predata 9. maja.2012. godine.

“Takođe molimo da saopštite rezultate do kojih ste do današnjeg dana došli u postupku utvrđivanja kulturne vrijednosti ovog dobra, kao i to u kojoj je fazi izrada elaborata o valorizaciji svojstava, osobenosti, značaju i kategoriji dobra i njegove zaštićene okoline”, nalazi se u zahtjevu KANA-e upućenom Upravi za zaštitu kulturnih dobara.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com