Amfilohije: U Božić se ugrađuju svi prošli i budući događaji - Volim Podgoricu

Amfilohije: U Božić se ugrađuju svi prošli i budući događaji

Božić je najveći događaj, u koji se ugrađuje sve što se događalo do Hrista, od Hrista do danas, i sve što će se događati od danas vo vjeki vjekova, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tokom loženja badnjaka ispred Cetinjskog manastira.

“Proslavljajući Hrista i njegovo rođenje, mi ne možemo a da se ne sjetimo nekoliko značajnih događaja, za nas i za Crnu Goru, za našu prošlost i našu budućnost“, kazao je Amfilohije.

On je podsjetio da se ove godine obilježava 100 godina od Mojkovačke bitke, koaj se dogodila upravo na Božić, 1916. Godine.

“Događaj koji je, ne samo branio Hristovo rođenje, nego je branio dušu, biće, dostojanstvo i slobodu naroda ovoga, Crne Gore i Srbije, i sveukupnoga našega naroda koji živi na ovim prostorima“, dodao je Amfilohije.

On je podsjetio i na stogodišnjicu od stradanja 350 i više Crnogoraca, Bokelja, Hercegovaca, Dalmatinaca i Ličana na Medovi, koji su krenuli iz Amerike da pomognu svojoj braći da brane slobodu.

Foto: Cdm

“Krenuli da brane Lovćen, da brane Mojkovac, da brane odstupnicu naroda i vojske. I to je značajni događaj kojega ne smijemo zaboraviti“, naglasio je Amfilohije.

On je najavio da će Mitropolija crnogorsko-primorska sjutra u Medovi, sa Društvom Svetoga Jovana Vladimira i Društvom Morača, održati svečani pomen stradalima.

“Još jedan događaj izuzetno značajan za ovaj Božić je oslobođenje Bara 1878. godine, za vrijeme kralja Nikole“, dodao je Amfilohije.

To su, kako je kazao, događaji “koji nadahnjuju, koji nas uvode u tajnu ovoga dana, jer Božić je onaj koji je nadahnuo ove velike događaje“.

“Božić je dana kada se Bog sa nama pomirio i prizvao nas na mir. Slava na visini Bogu, a na zemlji mir, među ljudima dobra volja, to je poruka Božića“, naveo je Amfilohije.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com