STAJNER: Telekomunikcije su pokretač crnogorske privrede - Volim Podgoricu

STAJNER: Telekomunikcije su pokretač crnogorske privrede

-Telekomunikacije su i dalje jedan od osnovnih pokretača privrede Crne Gore – u 2014. telekomunikacioni prihodi činili su 6,44% bruto društvenog proizvoda, a vjerujem da će i rezultati za 2015. pokazati sličan doprinos, ocijenila je Sandra Stajner, generalni direktor Telenora za Crnu Goru.

Ona je dodo+ala da je važno da  očekivanja korisnika u pogledu telefona, tehnologije i servisa koje žele da koriste konstantno rastu i da su podjednako napredna kao u bilo kojoj evropskoj zemlji.

-Biti korak ispred tih očekivanja za nas u Telenoru je glavni zadatak. Osnovni izazov je i dalje nedovoljno transparentan i predvidljiv regulativni okvir i poslovni ambijent. A upravo taj okvir definiše uslove za dalja ulaganja ne samo Telenora, već i svakog postojećeg i potencijalno novog stranog investitora.  

Zato se mi uvijek zalažemo za transparentnost i predvidljivost regulatornog okvira i poslovnog ambijenta, uz puno poštovanje zakonske regulative. Vjerujemo da to pozitivno utiče na stvaranje zdrave poslovne klime, dalje investicije kompanija koja već posluju na ovom tržištu, kao i ulazak novih investicija. Bez toga, nema zdravog i održivog razvoja Crne Gore.

  1. Koje su ostvarene i planirane investicije Telenora u 2015. godini u Crnoj Gori?  Kakvi su poslovni rezultati Telenora u 2015. godini?

U razvoj kvaliteta i pokrivenosti mreže Telenor je samo tokom 2015. uložio više od deset miliona EUR. Investirali smo u razvoj infrastrukture, unapređenje mreže i uvođenje savremenih servisa. U maju smo otvorili Tehničku zgradu, u kojoj je smještena najsavremenija oprema, potrebna za jednostavnije održavanje i unapređenje sigurnosti mreže i lansiranje najnovijih telekomunikacionih tehnologija. Prvi smo u Crnoj Gori  pružili usluge 4G interneta u romingu pomoću 4G/LTE roming servisa. To znači da smo korisnicima usluga rominga u Telenor mreži omogućili pristup internetu po mnogo većim brzinama.  Ovo je još jedan način da internet približimo svima.

Slušali smo želje i potrebe  korisnika i nastojali da im pružimo inovativne, kvalitetne i raznovrsne usluge. Predstavili smo Capture i Deezer, napredne digitalne servise koji se oslanjaju na Cloud tehnologiju, čime naši korisnici imaju pristup velikom broju sadržaja i mogućnost njihovog trajnog čuvanja. Takođe se trudimo da u ponudi uvijek imamo i najnovije uređaje, a više od 400 hiljada korisnika pokazatelj je da je upravo to ono što oni zaista vrednuju.

Ipak, na ukupne prihode uticala je kako regulacija cijena, tako i cjelokupno makroekonomsko okruženje koje je ove godine bilo puno izazova.

 

  1. Prošlu godinu je obilježilo potpisivanje međudržavnog Sporazuma Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine o postepenom snižavanju rominga, njegovo ukidanje od strane Upravnog suda, kao i odluka Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) o cijenama rominga. Kako komentarišete odluku regulatora i da li smatrate da se za takve odluke trebalo prvo konsultovati sa telekomunikacionim operatorima?

Odluka je donijeta bez konsultacija sa telekomunikacionim operatorima, što je onemogućilo zajednički doprinos izgradnji regulatornog okvira koji bi odgovarao regulatorima, ali i predstavnicima industrije. Upravo na ovom primjeru vidi se izostanak transparentnosti i saradnje regulatora  i operatora .

Telenor je kompanija koja posluje u skladu  sa lokalnom zakonskom regulativom, tako da tu Odluku svakako implementiramo kroz svoju postojeću ponudu. Želim da podsjetim da smo jedini  operator na tržištu koji korisnicima omogućava potpunu kontrolu troškova poziva i interneta u realnom vremenu  (TravelSure roming tarifa).

Na ovaj način, našim korisnicima koji putuju iz Crne Gore u Srbiju omogućili smo cijenu rominga koja je niža čak i od onih preporučenih Sporazumom.

  1. Kako komentarišete najavu direktora Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Zorana Sekulića da će EKIP stvoriti potrebne resurse za ulazak četvrtog mobilnog operatora na crnogorsko tržište tokom naredne godine? Da li smatrate da na crnogorskom tržištu ima prostora za još jednog operatora?

Telenor je uvijek za fer tržišnu utakmicu, ali želim da napomenem da je na crnogorskom telekomunikacionom tržištu smanjen ekonomski potencijal, što se ogleda u stalnom padu prihoda operatora koji su u poslednjih pet godina manji za 25%.

 

Iako postojanje veće konkurencije doprinosi još boljim proizvodima i servisima, na   crnogorskom tržištu teško da ima prostora za još jednog operatora. Ukoliko se četvrti operator ipak pojavi, mi ćemo ga dočekati spremni.

 

Imajući u vidu Telenorovu lidersku poziciju na tržištu mobilne telefonije, kao i činjenicu da je Telenor fokusiran na pružanje najboljeg korisničkog iskustva kroz ponudu inovativnih servisa i ulaganje u mrežu, mi smo spremni i za dodatne izazove.

 

     

  1. Kako komentarišete EKIP-ovu najavu o raspisivanju javnog tendera za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija i koje su Vaše ambicije po tom pitanju?

Naša dugoročna ambicija je da ostanemo lider i da korisnicima u Crnoj Gori pružimo što kvalitetniju mrežu, inovativne usluge i brzi internet.

Tender za korišćenje radio frekvencija predstavlja novu mogućnost za dalji razvoj ove ambicije i mi ćemo ozbiljno razmotriti  ovu priliku.

 

  1. Koje aktivnosti i nove projekte Telenor ima u planu u narednoj godini za crnogorske korisnike?

Naša vizija je Internet za sve, jer vjerujemo da je pristup internetu osnovno ljudsko pravo, ali i potreba svakog savremenog društva. Želimo da prednosti Interneta osjete svi građani Crne Gore i na tome ćemo nastaviti da radimo.  Dakle, nastavljamo sa razvojem mreže i uvođenjem noviteta u našu ponudu.

 

U ovom trenutku pokrivamo više od 97% stanovništva sa 3G signalom, dok će godina pred nama biti u znaku 4G tehnologije i digitalnih servisa.

 

Imamo iskustvo sa 13 tržišta u Evropi i Aziji, a već skoro dvije decenije poslujemo u Crnoj Gori. Zainteresovani smo za dalji razvoj poslovnog ambijenta i investicije kojima želimo da doprinesemo razvoju društva, a za to treba da postoji vladavina prava i poslovna predvidivost. Uostalom, na cijeloj telekomunikacionoj industriji i regulatorima je da zajedničkim naporima kreiramo predvidivo i stabilno poslovno okruženje.

  1. Koji su najznačajniji projekti Telenor fondacije u ovoj godini?

Telenor je, za skoro dvadeset godina poslovanja u Crnoj Gori, izgradio imidž kompanije koja puno polaže na društvenu odgovornost. Telenor fondacija je osnovana prije gotovo dvije godine, s ciljem da  sprovodi aktivnosti kojima ćemo podržavati razvoj zajednice i pomagati projekte od značaja za društvo.

 

Prije nekoliko dana su naši zaposleni donirali poklone i novogodišnje paketiće djeci iz Doma „Mladost“ u Bijeloj i to je nešto što radimo svake godine.

Inicijativa #SurfujPametno ulazi u petu godinu realizacije, a do danas smo u 20 opština i kroz 490 interaktivnih radionica u kontinuitetu edukovali više od  14.000 osnovaca koji su naučili pravila ponašanju na Internetu, društvenim mrežama, zaštiti ličnih podataka i bezbjednom surfovanju.

 

I naredne godine, Fondacija će nastaviti realizaciju projekata kojima ćemo osnaživati mlade, unaprijediti njihovu edukaciju i profesionalno usavršavanje u skladu sa našom misijom ,,Internet za sve’’.

 

U Telenoru smo svjesni odgovornosti koju imamo kao lider u telekomunikacionoj industriji, zbog čega se trudimo da društvu pomognemo u onome u čemu smo najbolji – bezbjednom povezivanju i nastavku digitalne revolucije koju smo započeli.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com