KATIČ: Poziv u NATO dokaz da je Crna Gora pouzdana - Volim Podgoricu

KATIČ: Poziv u NATO dokaz da je Crna Gora pouzdana

Poziv za članstvo pokazuje da NATO Crnu Goru smatra vrijednim i pouzdanim partnerom, a brzina kojom će država postati punopravna članica zavisiće i od daljih koraka ka ispunjavanju nedovršenih reformi, poručila je ministarka odbrane Slovenije, Andreja Katič.

Ona je kazala da je Slovenija uvijek snažno podržavala integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evroatlantske organizacijei da pozdravlja poziv upućen Crnoj Gori da bude članica NATO-a.

„Važno je i očekuje se od novih zemalja članica da budu spremne i voljne da se aktivno uključe u razvoj odbrambenih sposobnosti na dogovoren i efikasan način. Shodno tome, Crna Gora, birajući da usvoji NATO standarde i principe, učvršćava svoju demokratiju na najbolji način“, rekla je Katič agenciji Mina.

Kako je navela, Crna Gora, preuzimanjem obećanja da će braniti i štititi saveznike, zauzvrat dobija obećanje da će i nju saveznici braniti i štititi.

„Pristupanje NATO-u je slobodan izbor, ali to nije ‘besplatna vožnja’. Kao što članovi Alijanse znaju, potrebne su određene reforme, nastavak transformacije i adaptacije i godine rada. Takođe, to zahtijeva i raspodjelu sredstava u okviru dogovorenih granica“, kazala je Katič.

Prema njenim riječima, poziv u NATO pokazuje da se Crna Gora smatra vrijednim i pouzdanim partnerom za implementaciju strateškog koncepta NATO-a i dijeljenje zajedničkih ciljeva i vrijednosti.

To, dodala je, znači i da Alijansa nema rezerve u vezi sa spremnošću Vojske Crne Gore da se integriše u vojnu strukturu NATO-a.

Kako je rekla, Balkan i dalje nosi rizik od destabilizacije zbog izazova koje dolaze od komšija sa istoka i juga. Slovenija je, navela je, imala mnogo koristi od članstva u NATO-u u poslednjoj deceniji.

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com