Dodik: Srpski narod na Balkanu ima dvije države - Volim Podgoricu

Dodik: Srpski narod na Balkanu ima dvije države

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za da svi moraju da nauče da srpski narod na Balkanu ima dvije države.

On je to izjavio povodom Dana Republike Srpske, koji je obilježen u subotu uz prisustvo članova Vlade Republike Srbije.

“Kad to shvate, onda će vjerovatno proći potreba za njihovom zlobom i mržnjom. Ne možete živjeti u zemlji u kojoj monetarnu politiku vode stranci, kojoj Ustavni sud vode stranci, kojoj zakone donose stranci, a da neko očekuje da mi tome aplaudiramo i da kažemo da smo presrećni. To nikada nismo bili, niti smo danas”, naveo je Dodik za Sputnjik.

On je istakao da ga veoma raduje rast moći Rusije.

“Sa malom sjetom se sjećamo događaja raspada bivše SFRJ. Da je Rusija imala političku snagu koju danas ima, mnoga rešenja na ovim prostorima bila bi drugačija. Bosna i Hercegovina je kreacija koja nije trebalo da preživi 1995. godine. Daleko je bilo racionalnije rešenje u takvom istorijskom trenutku formirati tri države, pa ih pustiti da same pokušaju da naprave neko zajedništvo. Ako naprave — naprave, ako ne — nikom ništa. Ovako, kako muslimani vole da kažu iz svojih razloga, navučena nam je ludačka košulja. Sa time se ja slažem — BiH to i jeste, ali to ne znači da ludačka košulja treba da se skine sa muslimana, a da Srbi moraju da navuku još jednu. Dakle, Srbi u tom pogledu, imaju jasnu poziciju odbrane nacionalnih interesa i raduje nas što možemo da očekujemo razumijevanje za tu borbu i od same Rusije“, dodao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da će “sami skinuti ludačku košulju”.

“Kada sam razgovarao sa važnim ljudima u Rusiji — pošto je Rusija nesumnjivo neko ko će odlučivati kako će izgledati nova mapa svijeta u nekoj budućnosti, moj jedini zahtjev je bio — nemojte nas same ostaviti ovdje u Bosni i Hercegovini, podržite našu samostalnost. Ne zato da bi mi nekoga diskriminisali, već zato što je to racionalna odluka. Nažalost, u RS je došlo do određenog procesa koji je suprotan od snage koju smo imali proteklih 10 godina. Trenutno je naša struktura političke elite podijeljena, pa su oni koja su u suštini opozicija u RS — vlast u zajedničkim institucijama. To nije slučajno, to je kreacija stranaca koji sada pokušavaju da se kroz borbu za nadređenost organa BiH nad Republikom Srpskom uspostavi neka nova realnost, a time se samo navlače problemi u RS”, zaključio je Dodik.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com