“Ne umijem ti ja to brate, to je viša matematika za mene. Ja sam radio kao komandir policije!” - Volim Podgoricu

“Ne umijem ti ja to brate, to je viša matematika za mene. Ja sam radio kao komandir policije!”

Sudnica, koja uglavnom asocira na ozbiljnu atmosferu, u kojoj se odlučuje o čovjekovoj sudbini, s vremena na vrijeme, zahvaljujući akterima suđenja, dobija i sasvim suprotne, komične obrise.

To najbolje znaju oni koji u sudnici provode svoj radni dan. Dok sudije treniraju ozbiljnost, dosljedne svog poziva, nerado govore o tome, advokati navode da humor prati uglavnom dugotrajna suđenja, naročito kada je u pitanju preslušavanje mjera tajnog nadzora, kada akteri šifrovanim rječnikom na najrazličitije načine pokušavaju da sklope posao.

Vrati se ili ću ti zvati policiju

Advokat Branko Anđelić ističe da krivična materija kojom se prevashodno bavi ne obiluje zabavnim anegdotama, ali kako ističe, prisluškivani razgovori u sudnicama znaju da izazovu smijeh, čak i sudije.

“Bilo je tu slanja droge šifrom tipa ‘poslao sam ti auto i po, ‘doći će ti ona djevojka da se upoznate koliko ima godina ta mala…, 11 godina’. Posebno je bila interesantna komunikacija između dva brata koja vrše primopredaju droge, s tim što jedan brat drugom daje kovertu punu papira. Nakon par minuta brat koji je predao drogu i uzeo kovertu shvata da je prevaren zove brata i nalazi solomonsko rješenje: ‘Vrati se ili ću ti zvati policiju” prisjeća se Anđelić.

Šako mi ima umrijet, zelen kao kivi

U prilog tome da preslušavanje mjera tajnog nadzora može biti zanimljivo i komično govori i nedavni događaj iz sudnice, kada su prisluškivani razgovori optuženih za organizovani šverc marihuane, koji su uhapšeni u akciji nazvanoj “Marta”: “Šako mi je ima umrijet. Zakovrnuo. Ja vozim, vozim i govorim mu ‘oćemo li svraćati da nešto jedemo, a on ništa. Ja Šako, Šako, pogledam, a on doša’ ka kivi zelen…”

Isti optuženi su akteri razgovora koji je nasmijao čitavu sudnicu, a naročito policajce.

“Ođe ti brate piše 100 i neka kosa crta.” Na to mu drugi glas pojašnjava: “To ti je posto”, a ovaj mu o ogovara: “Ne umijem ti ja to brate, to je viša matematika za mene. Ja sam radio kao komandir policije!”

Ostavi mi kolač, ali dobar

Advokati ističu da tokom telefonske komunikacije optuženi nerijetko korite šifre za naručivanje “robe”. Tako su u akciji “Marta” uglavnom naručivani “kolači”.

“E hvala bogu, dobro si se sjetila više da spremiš kolač. Ostavi mi jedan i po, ali dobar”, poručuje muški glas.

Osim “kolača”, klijentima su nuđene i bijele pločice.

“Imam pločice za kupatilo, znaš one ‘bijele’. Zvaću te noćas, pa ako ti budu odgovarale”, pojasnio je jedan od optuženih i zakazao novi telefonski razgovor kako bi potvrdio dogovoreni posao. Da klijenti i dileri zaborave koja je šifra za robu najbolje ukazuje i sljedeći razgovor.

“Koliko je ‘reno 5’? Ovaj zbunjeno odgovara: ‘On se ne prodaje’. Klijent pokušava da izbjegne riječ roba pa pojednostavljuje pitanje: ‘Ma ne, koliko ti je ono čitavo od pet. Ovaj napokon ukapira i kaže: ‘Aaa, nemamo mi to”’.

Ovaj auto je kao porše, probao sam

Prilikom komentarisanja kvaliteta robe optuženi joj daju domišljata imena od automobila, bijelih i žutih majica, do filmova i crtanih filmova.

“Ovaj auto što treba da stigne je kao porše, probao sam ga. Đeca kažu da je prvi crtani odličan. Drugi je solidan, ali nije kao ovaj. Za ovim je totalna pomama.”

Osim telefonskih razgovora u sudnici su čitane i presretnute poruke. Tako je poruka koju je dobio jedan od optuženih za trgovinu ljudima od jedne animir dame glasiila: “Kad ti namjeravaš ,i da otvoriš (lokal), ja ću se udati do tada”. On je hrabri: “Dobro, udaj se, dako te taj ne potroši sve dok ja otvorim, ha ha, dako i za mene ostane malo.”

Priča o svekrvi i snahi zasmijala prisutne u sudu

Da izjave aktera u sudnici mogu biti i te kako komične ukazuje i advokat Branislav Lutovac, koji je DN ispričao da je nedavno imao veoma zanimljivu situaciju.

“Svekrva je napala snahu i slomila joj nos. Sudija je pita snahu kako nije uspjela da se odbrani, ipak mlađa od svekrve. Snaha se okreće oko sebe i pokazuje prstom u krupniju daktilografkinju. ‘Ona je dobila koliko ova, nijesam imala šanse’. Izjava je naravno svima u sudnici natjerala suze na oči, ali od smijeha”, kazao je Lutovac.

Advokat promašio sudnicu

Advokati sa kojima su DN razgovarale pamte komičan slučaj njihovog kolege koji nerijetko kasni na suđenja.

“Sav zajapuren ulijeće u sudnicu, sijeda za klupu namijenjenu advokatima i vadi papire. Sudija pokušava da ga obavijesti da je vjerovatno promašio sudnicu, ali advokat je preduhitri i kaže: ‘Znam da kasnim, izvinjavam se, imama dobar razlog za to’, nakon čega se okreće prema klupi gdje sjede optuženi i zbunjeno gleda. ‘A gdje je moj klijent’ pita, nakon čega mu sudija saopštava da je pogriješio sudnicu.”

(Dnevne novine)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com