TRAGIČNA SUDBINA NIKŠIĆANKE: Biljana je imala snove, a onda se sve srušilo! Sada želi samo da prohoda - Volim Podgoricu

TRAGIČNA SUDBINA NIKŠIĆANKE: Biljana je imala snove, a onda se sve srušilo! Sada želi samo da prohoda

O životnoj priči Nikšićanke Biljane Gardašević mogao bi se sniminti film. Bila je lijepa djevojka koja je studirala, završila fakultet i sanjala porodicu, a to su sanjali i njeni roditelji.

Onda se sve srušilo, i danas Biljana sanja samo – da prohoda!

Posjetili su je volonteri Banke hrane koji su prenijeli ovu dirljivu priču:

Biljana je rođena u decembru 1972.godine u Nikšiću.  Po zanimanju je diplomirani inženjer poljoprivrede i u struci je radila  svega dvije i po godine. Nakon toga, nadajući se da ce  to značiti brzi  put do posla u svojoj profesiji, prihvatila je posao čistačice i to je potrajalo čitavih  10 godina.

Otežano  hodanje  i bolovi koje je trpjela duže vrijeme su Biljanu odveli  ljekaru. Morala je  poći na operaciju  ciste koja je javila na kičmi. Operacija je uspjela, ali je propratna reakcija bila invalidnost donjih ekstremiteta. Cista  je  povrijedjivala  nerv pa se javio  spazam. Djagnoza je paraplegija spastika.
Ozdravljenje je moguće, ali  je  proces  dug i  zahtijeva redovnu  terepiju.
Biljana je zbog bolesti  na  bolovanju  od novembra 2014 god .
Krucijalna  terapija za Biljanu  je u Igalu. Dnevno terapija u ovom rehabilaticionom centru iznosi  106 eura .
Trenutno za nju je  najvažnije da skupi dovoljno novca da bi  bar mjesec dana otisla  na terapiju tamo.

Uz podrsku Banke hrane Crne Gore tj.kompanija i humanih ljudi,  za pomoc  Biljani  prikupljeno je do sada  na njen žiro račun 1 632 eura. Lako možemo izračunati  koliko je jos potrebno novca za mjesečnu  terapiju u Igalu.

Već neko vrijeme, dok ne skupi dovoljno novca za  terapiju u Igalu, Biljani dolazi fizioterapeut da radi sa njom kući (sat vremena košta 10 e). Prvi mjesec su njegove usluge platile komšije, a  drugi sestra koja ne živi u Crnoj Gori .

Od ležanja je Biljana  dobila dekubitis – rane na nogama.Potrebna joj je pomoć što je moguće prije.

O Biljani  brine sedamdesetgodišnji otac Dušan koji  i sam ima problem sa zakrčenjem krvnih sudova i srcem. Prima invalidsku penziju od 150e.

Majka Ljubica  je skoro nepokretna jer se oporavlja od tri operacije kuka. Zbog greške ljekara je prvi put dobila manji kuk nego što je trebalo, a drugi put su joj slomili butnu kost prilikom intervencije. Tri mjeseca je ležala u Risnu.Ima jos  i zdravstvenih probleme sa trombozom.

U istom periodu kada je Ljubica ovo preživljavala,  Biljana je  ostala nepokretna.

Oko Biljaninog kupanje angažuju se po tri osobe.

Mnogo   bi  joj značilo  da se umjesto kade  u kupatilu ugradi običan tuš  kako bi mogla da se  kupa sama u kolicima, jer sada je njeni kupaju u hodniku.

biljana1

Od ljekova Biljana  kupuje  PLAVEX od 75mg , SIRDALUD od 4mg, CIMOLID i NINUR od 50mg. Ove ljekove ona  plaća oko 100 eura mjesecno, a ostale  koje koristi uglavnom dobija na recept.

Velika pomoć za nju bi bila usluga  fizioterapeuta, jer joj je on potreban svakog dana što iznosi   300 eura mjesečno.

Biljana dane i noći  provodi u krevetu, leži  nepomično od 3. avgusta prošle godine. Zavisi od  ljudi dobre volje  da joj pomognu –  tata  se najviše agazuje oko nje. Jednom  prilikom  kada njega nije bilo kod kuće  duže, morala je ostati  oslonjena 24 h na jednoj strani  boka što je uslovilo jake bolove.

Komšije su slabog zdravstvenog stanja kako bi uskočile u pomoć kada je presvlačenje u pitanju. Majka ustane na jednu štaku i pomogne koliko može.

biljana2

Banka hrane moli sve ljude dobre volje, društveno odgovorne kompanije  kao i  privatne zdravstvene ustanove i apoteke  a posebno  Ministarstvo zdravlja da se uključe u rješavanje problema ove  mlade osobe kako bi što prije  nastavila normalno svoj život.

Jedino što ona želi je da što prije stane na svoje noge i nastavi život bez zavisnosti od tudje pomoći .

Kontakt Biljane Gardašević  je moguce dobiti  putem telefona Banke hrane CG na broj  069 495 680,   putem e maila  [email protected],  ili u inboxu na fb stranici Banke hrane Crne Gore https://www.facebook.com/banka.hrane?ref=hl .
Biljanin žiro račun u Prvoj banci je  535 -01 00 1 000 467 54 – 15

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com