Ćalović: Smanjuju se ovlašćenja Agencije za sprečavanje korupcije - Volim Podgoricu

Ćalović: Smanjuju se ovlašćenja Agencije za sprečavanje korupcije

Prijedlog pravila Agencije za sprečavanje korupcije suprotan je Ustavu a njima se smanjuju ovlašćenja Agencije, kaže član Savjeta Vanja Ćalović jer, objašnjava, direktor neće moći da se bavi utvrđivanjem imovine i prihoda javnih funkcionera. Medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sjednici, pa nije ni Ćalović.

Prva sjednica Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije održana je danas bez medija iako je zakonom predviđeno da budu javne.

Članu Savjeta, Vanji Ćalović, koja je insistirala da novinari prisustvuju sjednici, rečeno je da nisu usvojena pravila o akreditaciji medija a to, navodi direktorica MANS-a, niko ranije nije pominjao.

Ćalović kaže da je posrijedi proziran izgovor da se javnosti ne dozvoli da bude na sjednici gdje se raspravlja o pravilima o radu Agencije za sprječavanje korupcije, koji je dostavio Direktor Agencije.

“Predlog pravila Agencije za sprječavanje korupcije suprotan je Ustavu i nizu zakona. Predlog pravila se smanjuju ovlašćenja Agencije tako da direktor Agencije neće imati mogućnost, a i ne želi da se bavi, utvrđivanjem imovine i prihoda javnih funkcionera posebno licima povezanim s javnim funkcionerima u slučaju da ne prijavu u potpunosti svoje prihode i imovinu”, objašnjava Ćalović.

Ćalović će, kaže, čekati da se pravila o radu Agencije objave u Službenom listu kako bi svoje kritike uputila nadležnim instancama.

“Ja sam ih upozorila da je niz pravila koja su predložena suprotna donesenim presudama Ustavnog suda te nizu zakona koji regulišu rad Agencije, Zakona u sudovima i drugim”, ističe Ćalović.

I to je, smatra, takođe razlog što je novinarima zabranjeno da prisustvuju sjednici.

Ćalović je, priča, predložila da se sjednica odgodi za dan ili dva dok ne budu usvojena pravila o akreditaciji jer se ionako kasni mjesec. Taj prijedlog je odbijen na što je Ćalović upozorila da onda pravila ne moraju da budu usvojena ni u narednoj godini.

“Rečeno mi je da je u teoriji i to moguće”, ističe ona,

Ćalović poručuje da neće raditi na zatvorenim sjednicama te da ne želi daje legitimitet Savjetu koji, kako kaže, idu na ruku korumpiranim javnim funkcionerima.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com