PODGORICA: Večeras doček Pravoslavne nove godine - Volim Podgoricu

PODGORICA: Večeras doček Pravoslavne nove godine

Do­ček Pra­vo­slav­ne no­ve go­di­ne u Pod­go­ri­ci bi­će pri­li­ka da se još jed­nom po­ka­že da ve­ći­na gra­đa­na ne že­li da Cr­na Go­ra uđe u NA­TO, sa­op­štio je za „Dan” funk­ci­o­ner No­ve srp­ske de­mo­kra­ti­je i De­mo­krat­skog fron­ta Mi­lu­tin Đu­ka­no­vić.
Do­ček Pra­vo­slav­ne no­ve go­di­ne, u or­ga­ni­za­ci­ji kon­sti­tu­e­na­ta De­mo­krat­skog fron­ta ko­ji se pro­ti­ve ula­sku u NA­TO, kao i ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je ko­je di­je­le ta­kvo opre­dje­lje­nje, bi­će odr­žan u sri­je­du 13. ja­nu­a­ra, u 20 ča­so­va, na Tr­gu Re­pu­bli­ke u Pod­go­ri­ci.
U bo­ga­tom kul­tur­no-za­bav­nom pro­gra­mu, ko­ji na­ja­vlju­ju or­ga­ni­za­to­ri, uče­stvo­va­će iz­me­đu osta­lih Iva­na Se­la­kov, Ne­ma­nja Ste­va­no­vić, kao i gru­pe DST i Aka­de­mi­ja.
Pla­ni­ra­no je da se na­kon po­no­ći sa glav­nog grad­skog tr­ga po­đe do hra­ma Hri­sto­vog vas­kr­se­nja u Pod­go­ri­ci, gdje će mo­le­ban slu­ži­ti mi­tro­po­lit cr­no­gor­sko-pri­­mor­ski Am­fi­lo­hi­je.
Đu­ka­no­vić je re­kao da or­ga­ni­za­to­ri ovo­go­di­šnjeg do­če­ka Pra­vo­slav­ne no­ve go­di­ne oče­ku­ju da će se na glav­nom pod­go­rič­kom tr­gu oku­pi­ti ve­li­ki broj gra­đa­na.
– Po­zi­va­mo sve gra­đa­ne Cr­ne Go­re da do­đu, da za­jed­no do­če­ka­mo Pra­vo­slav­nu no­vu go­di­nu, a da ka­sni­je, na­kon po­no­ći, po­đe­mo do hra­ma Hri­sto­vog vas­kr­se­nja, gdje će mi­tro­po­lit cr­no­gor­sko-pri­mor­ski Am­fi­lo­hi­je slu­ži­ti mo­le­ban – na­veo je Đu­ka­no­vić.
Is­ta­kao je da će skup, osim do­če­ka Pra­vo­slav­ne no­ve go­di­ne, ima­ti i ka­rak­ter an­ti­na­to kon­cer­ta.
– Skup or­ga­ni­zu­ju kon­sti­tu­en­ti De­mo­krat­skog fron­ta i ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je ko­je se pro­ti­ve ula­sku Cr­ne Go­re u NA­TO. Osim što će­mo svi bi­ti u pri­li­ci da uži­va­mo u bo­ga­tom za­bav­nom pro­gra­mu, bi­će to još jed­na pri­li­ka i da se po­ka­že ve­ćin­sko ras­po­lo­že­nje gra­đa­na, ko­ji se pro­ti­ve ula­sku Cr­ne Go­re u NA­TO – na­veo je funk­ci­o­ner Fron­ta.
Na­gla­sio je da ne oče­ku­je da će bi­ti bi­lo ka­kvih pro­ble­ma ka­da je u pi­ta­nju do­bi­ja­nje odo­bre­nja za odr­ža­va­nje do­če­ka Pra­vo­slav­ne no­ve go­di­ne i an­ti­na­to kon­cer­ta na glav­nom pod­go­rič­kom tr­gu. Pod­sje­ća da su or­ga­ni­za­to­ri još pri­je no­vo­go­di­šnjih pra­zni­ka pod­ni­je­li nad­le­žnim or­ga­ni­ma zva­nič­ni za­htjev za odo­bra­va­nje odr­ža­va­nja sku­pa.
– Mi­slim da ne­ma ni­šta spor­no i da ne mo­že ni bi­ti, i da će nam skup bi­ti odo­bren. Do sa­da ni­je­smo do­bi­li ni­ka­kvu za­bra­nu. Da su nad­le­žni htje­li da nam za­bra­ne skup, vje­ro­vat­no bi to do sa­da ura­di­li. Čim nam odr­ža­va­nje sku­pa ni­je za­bra­nje­no, to zna­či da nam je odo­bren –za­klju­čio je Đu­ka­no­vić.
Sekretar za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević kaže da Nova srpska demokratija nije Sekretarijatu prijavila večerašnji koncert povodom dočeka Pravoslavne nove godine, iako je, prema njegovim riječima, bila u obavezi to da uradi.
S druge strane, funkcioner Nove Milutin Đukanović kazao je Dnevnim novinama da je koncert prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji skup nije zabranio. On je istakao da jedino MUP ima ovlašćenja i da nijedan skup do sada nije morao da odobri Sekretarijat na čijem je čelu Rakočević.
Rakočević je kazao Dnevnim novinama da juče do kraja radnog vremena nije stigao nikakav dopis iz Nove srpske demokratije, u kojem bi tražili da se odobri koncert i skup povodom dočeka Pravoslavne nove godine. On je istakao da je Nova bila u obavezi to da uradi zbog bine koja će danas biti postavljena.
“Sekretarijat im nije dao odobrenje, jer nam Nova, koja organizuje skup i koja je bila u obavezi to da uradi, nije poslala nikakav zahtjev”, kazao je Rakočević.
On je dodao da će Sekretarijat sačekati još danas da organizatori pošalju zahtjev, a onda će odlučivati šta dalje.

Milutin Đukanović ipak tvrdi da im od Komunalne policije nije bilo potrebno nikakvo odobrenje, već da su se za sve dozvole do sada obraćali MUP-u, kojem su, kako kaže, i sada predali zahtjev. N a pitanje da li je MUP odobrio skup, Đukanović kaže da nije odbijen njihov zahtjev, što znači da ga je MUP prihvatio.”MUP jedino ima ovlašćenja i jedino se MUP pita za održavanje ovih i svih događaja koje je Nova organizovala. Nemamo nikakve veze sa Sekretarijatom, niti smo ikada imali”, zaključio je Đukanović.

Na dočeku nijesu predviđeni politički govori, već postoji dogovor da skup bude obilježen isključivo pjesmom i zabavom.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com